Erste Liga: az FTC alelnöke szerint a szövetség homokba dugja a fejét

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 16:57
null
Nyíri Zoltán élesen bírálja a jégkorongszövetség munkáját (Fotó: Bors/Knap Zoltán)
A hazai bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság (Erste Liga) döntője (Csíkszereda–Ferencváros 2–1 – három meccs után) meglehetősen feszülten alakul, és az egyre duzzadó botrány miatt a honi jégkorongszövetség elnöke, Such György megszólalt. A Ferencváros alelnöke, Nyíri Zoltán erre reagálva, szerdán élesen bírálta a szervezetet.

 

A szövetség elnöke, Such György a ligadöntőben történtek miatt egyre fokozódó indulatok kapcsán az ersteliga.hu-nak így nyilatkozott hétfőn: „A döntő két csapatának vezetése ahelyett, hogy csillapítaná az indulatokat, hergeli a saját szurkolótáborát. Ahelyett, hogy a klubok a saját házuk táján söprögetnének, nyilvánosan bírálják a játékvezetést és a fegyelmi eljárásokat.”

Az FTC alelnöke, Nyíri Zoltán a klub honlapján megszólalt „azok után, hogy a Magyar Jégkorongszövetség elnöke a minap nyilvánosságra került interjúban név szerint minősítette mind a Ferencváros csapatát, mind a vezetést, és a klubokra hárította a történtekkel kapcsolatos felelősséget.”

Nyíri szerint az MJSZ képtelen ellátni a saját feladatát, és úgy látja, hogy a szervezetnek „nem sikerül” megszerveznie a saját intézményét és az Erste Ligát.Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az utóbbi időben szinte minden egyes erdélyi túrán a Ferencváros csapatát különböző támadások érik” – mondta Nyíri.

A Ferencváros alelnöke szerint normális esetben a szövetség feladata lenne a fizikai atrocitások megelőzése, a mérkőzések biztonságos lebonyolításához szükséges feltételek megteremtése, előírása és betartatása.

„Néhány héttel ezelőtt a gyergyószentmiklósi elődöntőn az öltözőfolyosón támadták és ütötték meg a vezetőedzőnket. Nem hallhattunk semmit még csak arról sem, hogy a szövetségnek mi az álláspontja az üggyel kapcsolatban. Mint ahogy azzal kapcsolatban sem született semmilyen ítélet, hogy az első, csíkszeredai mérkőzést követően a szállodában a vacsorázni készülő csapatunkat körülbelül ötven fő késeket és egyéb támadó eszközöket lengetve megtámadott, erről videófelvétel is a birtokunkban van. Ha nincs a helyszínen a Ferencváros által a saját költségén a csapattal kiutaztatott biztonsági szolgálat, ki tudja, milyen következményei lettek volna az incidensnek. Az ő lélekjelenlétükön múlt, hogy nem történt katasztrófa. A szövetség ebben az ügyben is hallgat, pedig azt gondolom, először ezekkel az esetekkel kellene foglalkozni.”

Nyíri ez utóbbi kijelentése nem teljesen állja meg a helyét, Such György a szóban forgó interjúban kitért a Csíkszeredában történtekre, s erősen elhatárolódott tőlük, mi több, az erdélyi klubvezetést is felelőssé tette: „Csíkszeredában nem először fordul elő, hogy mind a mérkőzések alatt, mind utánuk egyes szurkolók a vendégcsapat játékosait és munkatársait vegzálják. Ami ennél is elfogadhatatlanabb, hogy a klubvezetés ettől nem határolódik el, nem próbálja hűteni a kedélyeket, amikor egyesek a civilizált emberi viselkedés alapvető szabályait hágják át, hanem éppen az ellenkezőjét teszi. A drukkerek a játékosok felé bicskát villantanak, fenyegetőleg lépnek fel a meccsek után is a szállodában, sértegetnek, szitkozódnak, köpködnek. Semmi nem indokolhat ilyen magatartást, illetve az ilyen viselkedés mentegetését.”

Az FTC-alelnök úgy véli, hogy a szövetségnek a „saját háza táján kellene söprögetnie”, mert „a liga szervezésében, a biztonságos lebonyolítás kérdésében hatalmas hiányosságok vannak”.

„Az MJSZ hosszú évek óta nem tud mit kezdeni az erdélyi mérkőzések biztonságának kérdésével – így Nyíri Zoltán. – A homokba dugja a fejét, és úgy tesz, mintha nem történnének tarthatatlan események. Pedig a két említett friss példán kívül még számtalan esetet tudnék említeni. Emiatt még az is felmerül bennünk, hogy ebben a formában ezt a bajnokságot a jövőben érdemes-e folytatni. Meggyőződésem, hogy nem a klubok felelőssége az, hogy eddig fajultak a dolgok, a Ferencváros álláspontja szerint ez egyértelműen a szövetség felelőssége.”

A zöld-fehérek sportvezetője leszögezte: „Az biztos, hogy a ligadöntő után a csapatoknak ki kell alakítaniuk egy közös álláspontot a biztonság kérdésében. Ha ez nem sikerül, akkor ez a gyönyörű sportág, amelyik rengeteg örömet szerzett a ferencvárosi és a magyar szurkolóknak klub- és válogatott színekben egyaránt, veszélybe kerül Magyarországon.”

Az Erste Liga döntőjének első meccsén a csíkszeredai Salló Alpár súlyos sérülést szenvedett miután ütközött Nagy Gergővel – a ferencvárosi csapatkapitányt a mérkőzésen a játékvezetők nem büntették, ám a mérkőzés után három mérkőzésre szóló eltiltással büntette a Magyar Jégkorongszövetség fegyelmi bizottsága. Az eltiltás miatt a Ferencváros közleményben tiltakozott, azt sugallva, hogy mindez közösségi nyomásra történt. Such György az interjúban igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba a kialakult helyezettel kapcsolatban. Nyíri ezzel kapcsolatban azt is elmondta, „szándékos agresszióról és sportszerűtlenségről szó sem lehetett. Ellenfelünk indokolatlan módon húzta rá a vizes lepedőt Nagy Gergőre, több megszólaló szinte gyilkost kiáltott a baleset után. Ezt a típusú hangulatkeltést, amelyet továbbra is visszautasítunk, a Csíkszereda kezdeményezte, és mindenki megfeledkezik arról, hogy ilyen esetekben a szövetség dolga lenne közbeavatkozni, és elejét venni annak, hogy ilyesmi megtörténhessen.”

ERSTE LIGA, DÖNTŐ
SC CSÍKSZEREDA (1.)–FTC (2.)
április 1., 17.30SC Csíkszereda–FTC1–5
április 2., 13.30
SC Csíkszereda–FTC
3–2
április 5., 17.15
FTC–SC Csíkszereda1–5
április 6., 18.30
FTC–SC Csíkszereda

április 9., 17.00
SC Csíkszereda–FTC
április 11., 17.30
FTC–SC Csíkszereda *

április 13., 17.30
SC Csíkszereda–FTC *

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:2–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik