SZ. A. 2021.03.30 19:49 Frissítve: 2021.03.30 20:05

Erste Liga: a Csíkszereda máris elvette a Brassó pályaelőnyét

A társcímvédő Csíkszereda 3–0-ra győzött a Brassó vendégeként a jégkorong Erste Liga döntőjének első mérkőzésén, ezzel lépéselőnybe került az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

A világos mezes csíkszeredaiak sikeresen védték a kapujukat (Fotó: Corona Brasov)

 

Az (is) a jó egy Brassó–Csíkszereda párharcban, hogy minden eseményét alá lehet támasztani korábbi igazságokkal – most például azt, hogy az Erste Liga döntőjének első mérkőzésén az alapszakaszgyőztes, ráadásul házigazda „farkasokat” lenullázta a Sportklub, azonnal elorozva a pályaelőnyt!

A kimenetelhez, sőt, a 0–3-as végeredményhez sem férhetett kétség, mivel a Csíkszereda az összes harmadot megnyerte, betalált egyenlő létszámnál és fórban is, noha a Brassónak is volt sansza, például a több emberelőnye és több lövése. Csak hát az SC-nél talán még több a playofftapasztalat és főleg a jó egyéni forma, hiszen a negyeddöntőben Jack Combs, az elődöntőben pedig Makszim Szamankov volt a (megmaradt) mezőny legjobbja, akik a mostani sikerhez is hozzájárultak mindketten. Jó, az amerikai csatár gólja csak a harmadik volt a sorban, tehát amolyan karácsonyfadísz, viszont a fehérorosz-román kettős állampolgárságú kapus lehúzta a rolót, a shutoutja pedig nemcsak minőségi, hanem mennyiségi munka is, hiszen másfél meccsre elegendő, 37 lövést kapott – és hárította mind.

Pedig a Brassó is találhatott magának önbizalom-növelőt a kezdés előtt, elvégre az óévben a Román Kupa-fináléjában legyűrte az SC-t, amellyel az Erste Liga alapszakaszában a négy rangadóját hat nap alatt darálta le – kikerülendő a koronavírus-járványt és járulékos nehézségeit –, és hármat meg is nyert. Az más kérdés, hogy a nyitó tételünket bizonyítandóan a rájátszásra ellentétes szokásokat vettek fel, hiszen a Brassó csak vérrel-verítékkel jutott túl a negyeddöntőbe utolsóként bekerülő Vasason majd a DEAC-on is, míg a Csíkszereda a Gyergyóra és a társcímvédő Fradira is csupán annyi energiát költött, amennyi nívós ellenfelek kiejtéséhez szükséges. Ebből is következhetett, hogy a finálé első felvonásán a vendégek tűntek élesebbnek: a Sportklub már a második előnyét gólra váltotta (Bíró Tamás, 0–1), amit a második harmad elején öt az öt ellen duplázott meg (Eduard Casaneanu, 0–2), a harmadik elején pedig ismét fórból állította be a végeredményt (Jack Combs, 0–3).

Ezzel tehát a 2014 óta első határon túli és 2009 óta első erdélyi döntőben az előny a Csíkszeredánál, örömködésre, illetve a sebek nyalogatására nincs idő, hiszen szerda este máris jön a folytatás.

JÉGKORONG ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
CORONA BRASOV (romániai, 1.)–SC CSÍKSZEREDA (romániai, 3.) 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
Brassó,
zárt kapuk mögött. V: Nagy A., Soós, Balla, Kövesi
BRASSÓ: Tőke – Carlson, McFadden – Boriszenko, Wilson – Bors, Mihály E. – Gajdó T., Szőcs; Klempa, Molnár Zs., Valchar – Finucci, Fowlie, Gliga – Molnár Z., Péter B., Tranca – Gajdó B., A. Vasile, N. Vasile. Edző: Dave MacQueen
CSÍKSZEREDA: SZAMANKOV – KULJAS (1), Papp Sz. – Loginov, Wishart – SALLÓ, Láday – Szabó Zs., Győrfy; Fodor Cs., Taratuhin (1), Becze T. – COMBS 1, Blackwater (1), Rokaly N. – CASANEANU 1, FARKAS T. (2), BÍRÓ T. 1 (1) – Sándor Z., Ilyés, Gecse O. Edző: Jason Morgan
Kapura lövések: 37–29
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Csíkszereda javára
MESTERMÉRLEG
Dave MacQueen:
– Klasszikus playoffhoki volt, a döntőbe jutó csapatok általában azonos szintet képviselnek, ilyenkor a koncentráció és a szerencse dönt. Viszonylag kiegyenlítetten jöttek a helyzetek, ám nem mi találtunk be először, sőt, az egész mérkőzés során nem sikerült... Az ellenfél kapusa jól helyezkedett, ráadásul folyton a mellkasán át akartunk betalálni. Nem volt elég jók, de összeszedjük magunkat, és ismét megpróbáljuk!
Jason Morgan: – A 3–0 nyilvánvalóan kiváló eredmény. A kapusunk remekelt, az emberelőnyös és -hátrányos egységeink úgyszintén. Kivételes játékosaim vannak, kibírták a nyomást és mindig jókor találtak be. Élveztük a meccset, de már készülünk a következőre.

2021.03.30 23:50:04

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nyílt titok, a sportágon belül a többség nem tippelt nagy jövőt a kísérletnek, jó előre a pofozógép szerepét vészjósolták a Vasas jégkorongcsapatának.

2021.03.07 22:24:21

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Pásztor Györgyöt bátran nevezhetném Mr. Jégkorongnak is, mert ő az az ember, akit – s nincs ebben barokkos túlzás – az egész világon imádott sportágával azonosítanak.

2021.03.02 18:05:54

Jégkorong H. Á.

A magyar élvonalbeli jégkorongbajnokság 2020–2021-es kiírásának rájátszásbeli adatbankja.

2021.02.08 23:16:42

Jégkorong MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A magyar csapat a világon a 7., Európában az 5. lett, s ezzel az összegzés szerint »pontosan azt a helyet jelölte ki magának, amelyet – reálisan! – megérdemelt«. A nyolc nap alatt a hat mérkőzés »olyan erőkifejtésre kényszerítette a résztvevőket, ami közel jár az emberfölöttihez«.

2021.01.13 22:28:50

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Szlovákiában már rég nem nevetnek rajtunk.