Búcsú a 99 évesen elhunyt Mr. Jégkorongtól, Pásztor Györgytől

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.08.22. 19:31
null
Pásztor György (balra) kapura tör
Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Pásztor György korábbi válogatott jégkorongozó, a magyar szövetség tiszteletbeli elnöke – tette közzé a gyászhírt az MTI.

Finnországban történt, az egyik A-csoportos jégkorong-vb-n. A nemzetközi szövetség fogadást adott, ahová sajtóakkreditálással persze képtelenség lett volna bejutni. Ám a helsinki jégpalotában összefutottam Pásztor Györggyel, aki természetesen hivatalos volt a rendezvényre, s aki – számára magától értetődően – meginvitált a partira. A terem jócskán megtelt, ám amikor beléptünk, varázsütésre elcsendesedett, s a középen álló hófehér zongorán a zongorista – kell-e mondani, Gyuri bácsi régi barátja – játszani kezdte a magyar sportdiplomata egyik kedvenc dalát. A zongoráig vezető néhány méteres utat hosszú percek alatt sikerült megtennünk, mert aki csak tehette, egy ölelésre, kézfogásra, vállveregetésre megállította őt. Tisztelgés volt ez a hokisport világszerte elismert legendája előtt, de több is annál: a szeretet őszinte megnyilvánulása.

Pásztor György (1923–2022)
Pásztor György (1923–2022)

Ő maga is a szeretet embere volt, egész lénye életerőt, derűt árasztott. A Fasori Evangélikus Gimnázium formálta az anyai ágon erdélyi kötődésű törökbálinti ifjú világlátását. Ott húzott korcsolyát, de mivel abban az időben diákok nem szerepelhettek civil egyesületben, sportkarrierje 1941-ben, az érettségijét követően indult be. A korszak két legendája, Jeney Zoltán és Hircsák István ajánlotta be a Budapesti Korcsolyázó Egylethez. Noha kipróbálta magát centerposzton is, igazán védőként érezte jól magát. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy 1959-ben a bajnoki címet eldöntő gólt jegyezzen. Igaz, ezt a találatot már a Vörös Meteor színeiben lőtte, s egy olyan érában, amikor a (szocialista) sportpolitika mérhetetlen ellenszenve vegetálásra kényszerítette az amúgy kedvelt sportágat.

Hogy nem sikerült térdre kényszerítenie, abban Pásztor Györgynek elperelhetetlen érdemei vannak. Mert miközben a hoki itthon a túlélésért küzdött, ő sportdiplomataként sorra aratta a sikereket, a maga módján védernyőt tartva ezzel a magyar hoki fölé. Nincs tehát abban túlzás, hogy szerte a világban így emlegették: Mr. Jégkorong. Az elismerések sokasága múzeummá varázsolta budai otthonát (például első magyarként került be 2001-ben az IIHF Hírességek Csarnokába), de a megbecsültségéről mindennél többet mond, hogy két évvel ezelőtt az NHL egyik aktív szupersztárja, Connor McDavid küldött neki dedikált mezt, idén márciusban, a 99. születésnapján pedig a Great One, Wayne Gretzky köszöntötte személyre szóló videoüzenetben.

A Pásztor-lakásból nem lehetett üres kézzel eljönni. Balatoni pincéje borával és pálinkájával jó szívvel ajándékozott meg, s bónuszként, mint tekintélyes gyógyszerész, megajándékozott a hosszú élet titkával: „Nem szabad vizet és tejet fogyasztani, s betegségmegelőzés vagy kúra gyanánt házilag főzött ágyaspálinkát kell inni.” Jóisten pedig őt azzal jutalmazta meg, hogy tartalmas életével örökre nyomot hagyott a világ jégkorongsportjában.

Gyuri bácsi, az utolsó pohár az ágyaspálinkádból kitöltve. Ég veled!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik