A fejjáték volt az olasz győzelem kulcsa

Vágólapra másolva!
2012.10.12. 21:15
null
Pirlo góljával és gólpasszával ismét főszerepet játszott az olaszok győzelmében (Fotó: Action Images)
A világbajnoki selejtezősorozat pénteki játéknapján Olaszország 3–1-re legyőzte Örményországot, ezzel magabiztosan vezeti a B-csoport tabelláját.

A mérkőzés első nagyobb helyzetére az ötödik percig kellett várni – ekkor Andrea Pirlo szabadrúgását Roman Berezovszkij hatalmas bravúrral tenyerelte szögletre. Ezt követően is az olaszok előtt adódott több lehetőség, mígnem a 11. percben büntetőhöz jutott Cesare Prandelli csapata. A labda mögé Pirlo állt, aki higgadtan lőtte a labdát a kapu jobb alsó sarkába (0–1).

A gól után magukra találtak az örmények, akik egyre-másra dolgozták ki helyzeteiket. A 27. percben Henrik Mhitarjan remek egyéni alakítás végén egyenlített (1–1). Az első félidőből hátralévő időben mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, de újabb gól már nem született, így összességében véve igazságos döntetlennel vonultak pihenőre a felek.

A második játékrész első említésre méltó lehetőségére az 56. percig kellett várni: Gianluigi Buffon nagyot védve mentette meg csapatát a góltól. Ezt követően az olaszok előtt nyílt esély a gólszerzésre, sőt, az egyik ilyen lehetőségét ki is használták a vendégek. A 64. percben Pirlo kiváló beadását Daniele De Rossi a kapufa segítségével fejelte a hálóba (1–2). Néhány pillanattal később Pablo Osvaldo megpattanó lövésénél kellett résen lennie a hazai kapusnak. Az örmények a hátralévő időben mindent megtettek az egyenlítésért, ám a 82. percben Osvaldo végleg eldöntötte a három pont sorsát. A Roma támadója klubtársa, De Rossi szabadrúgása után bólintott az örmény kapuba (1–3).

A maradék bő tíz percben már nem született újabb találat, így az olaszok két győzelmet és egy döntetlent számlálva vezetik világbajnoki selejtezőcsoportjukat.

CSEHORSZÁG–MÁLTA 3–1

A csehek a 34. percben Theodor Gebre Selassie fejes góljával szereztek vezetést, ám a vendégek négy perccel később Roderick Briffa briliáns találatával egyenlítettek.

A második félidőben kijött a két csapat közti tudásbeli különbség: az 52. percben Tomás Pekhart, a 67.-ben Jan Rezek vette be a máltaiak kapuját. A vendégek a mérkőzés hosszabbításában még szépíthettek volna, ám a 94. válogatott fellépését ünneplő Petr Cech – már csak Karel Poborsky áll előtte a válogatottsági örökrangsorban – hárította Michael Mifsud tizenegyesét, így a csehek második találkozójukat már megnyerték a B-csoportban.

BULGÁRIA–DÁNIA 1–1

A találkozó 7. percében Dimitar Rangelov remek ütemben érkezett a jobb oldali beadásra, és a dán kapust, Stephan Andersent megelőzve bólintott a vendég kapuba. A 26. percben a hazaiak részéről Ivan Bandalovszki jutott a kiállítás sorsára, alaposan megnehezítve ezzel csapata dolgát.

Az első játékrész hajrájában Nicklas Bendtner használta ki a bolgár védelem megingását, és közvetlen közelről egyenlített. A hátralévő bő ötven percben a dánok nem tudták tovább kamatoztatni emberelőnyüket, így – az első mérkőzésükhöz hasonlóan – ezúttal is meg kellett elégedniük egy ponttal.

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐKÖR
B-CSOPORT
ÖRMÉNYORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–3 (1–1)
Jereván. Vezette: Strahonja (horvát)
Örményország: Berezovszkij – Alekszanjan, Mkojan, Arzumanjan, Artak Jedigarjan – Özbiliz, Mkrtcsjan, Artur Jedigarjan (Manucsarjan, 65.), Manojan (Szarkiszov, 77.) – Mhitarjan – Movsziszjan. Szövetségi kapitány: Vardan Minaszjan
Olaszország: Buffon – Maggio, Barzagli, Bonucci, Criscito – De Rossi, Pirlo (Giaccherini, 74.), Marchisio – Montolivo (Candreva, 87.) – Osvaldo, Giovinco (El Shaarawy, 61.). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Gólszerző: Mhitarjan (27.), ill. Pirlo (11. – 11-esből), De Rossi (64.), Osvaldo (82.)
CSEHORSZÁG–MÁLTA 3–1 (1–1)
Plzen. Vezette: Salmanov (azeri)
Csehország: Cech – Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky – Hübschman, Plasil – Rezek, Rajtoral (Petrzela, 61.), Jirácek (Darida, 73.) – Pekhart (Lafata, 82.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Málta: Hogg – Muscat, Sciberras, Agius, Dimech – Herrera, Briffa, Borg, Bajada (Azzopardi, 89.), Schembri (Fenech, 87.) – Mifsud. Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
Gólszerző: Gebre Selassie (34.), Pekhart (48.), Rezek (68.), ill. Briffa (38.)
BULGÁRIA–DÁNIA 1–1 (1–1)
Szófia. Vezette: Chapron (francia)
Bulgária: Mihajlov – J. Minev, I. Ivanov, Manolev, Bodurov, Bandalovszki – Gadzsev, Popov (Bozsinov, 85.), G. Iliev (I. Milanov, 35.), G. Milanov – Rangelov (Tonev, 61.). Szövetségi kapitány: Luboszlav Penev
Dánia: Andersen – Wass (Mtiliga, 54.), Agger, Kjaer, L. Jacobsen – Kvist, T. Kristensen (Cornelius, 36.), C. Eriksen (J. Poulsen 92.) – Krohn-Dehli, Rommedahl, Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Gólszerző: Rangelov (7.), ill. Bendtner (40.)
Kiállítva: Bandalovszki (26.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 3 2 1 7–3 +4 7
2. Bulgária 3 1 2 4–3 +1 5
3. Csehország 2 1 1 3–1 +2 4
4. Örményország 3 1 2 2–4 –2 3
5. Dánia 2 2 1–1 0 2
6. Málta 3 3 1–6 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik