Nemzetisport.hu 2010.06.17 16:01 Frissítve: 2014.06.07 02:00

Első görög vb-győzelem, tovább élő remények

A 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának 2. fordulójában Görögország hátrányból fordítva 2–1-re győzte le Nigériát, megszerezve története első vb-győzelmét, és életben tartva továbbjutási esélyeit a B-csoportban.  

 

A kiállítás döntő jelentőságű volt (A KÖZVETÍTÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE)
TEKINTSE MEG ADATBANKUNKAT! 
Eseménynaptár Tudósítások
Eredmények Tabellák
Csapatok Játékosok
Helyszínek Góllövőlista
Szövetségi kapitányok Csapathírek
Vb-mezek Vb-történet
Vb-váró Vb-csapatmustra
Szurkolói szoftver Vb-selejtezők

Az első körben Görögország 2–0-ra kapott ki Dél-Koreától, míg a zöld sasok Argentínával szemben maradtak alul 1–0-ra. A görögök elveszítették a korábbi összes – szám szerint négy – vb-meccsüket, így még most is az első sikerükre hajtottak.

A mérkőzés mezőnyjátékkal indult, az első negyedórában nem igazán forogtak veszélyben a kapuk. Mígnem Kosztasz Kacuranisz a 13. percben majdnem a kezdőkörből ívelt rá Vincent Enyeama kapujára, de a nigériai kapus a helyén volt. Nem sokkal később – szinte a semmiből – megszerezte a vezetést Nigéria. 

Kalu Uche végzett el szabdrúgást a bal oldalról, 35 méterről, és talán maga sem remélte, hogy Alexandrosz Corvasz elugrik majd a labda elől – pedig így történt. Ezzel a potya ízű találattal 1–0 az afrikaiaknak. (Érdekeség, hogy legutóbb David Beckham talált be egyből szabadrúgássból, még a 2006-os tornán, a legjobb 16 között.)

Több veszélyes jelenetet a folytatásban sem láthattunk a kapuk előtt, a felek elsősorban a pontrúgásokban bízhattak. Így volt alkalom elmélkedni azon, hogy ha a görögük ma is kikapnak, az a leghosszabb sorozatot jelentené, amit európai csapat produkált a vb-k történetében. 

Sani Kaita azonban tett róla, hogy Rehhagel fiainak maradjon esélye a felzárkózásra, ugyanis érthetetlen módon megtaposta Vaszilisz Toroszidiszt, tettéért egyből piros lapot kapott. Rehhagel pedig cserélt: a vb minden bizonnyal leghosszabb nevű játékosa, Szokratisz Papasztatopulosz helyére behozta Jorgosz Szamaraszt.

A hajrára fel is élénkült a görögök játéka: futószalagon jöttek a veszélyes helyzetek, de előbb Enyeama védett nagyszerűen, majd Haruna mentett a gólvonalról. A harmadik helyzet viszont már bement:  Dimitrisz Szalpingidisz 20 méteres megpattanó lövése talált utat a nigériai kapuba. (A lövésnél az imént mentő Haruna ért bele szerencsétlenül a labdába.) 1–1

Így döntetlenről folytatódott a játék. Az afrikaiak a kontrákra rendezkedtek be, de egy ideig úgy tűnt, nem sok reményük lehet megugrani. Aztán előbb az 59. percben Theofanisz Gekasz előtt adódott tiszta gólhelyzet, de Enyeamába lőtt, majd a másik oldalon létszámfölényben indultak meg a zöld sasok, ám Chinedu Obasi az üres kapuba sem tudott betalálni. Mindenesetre legalább megélénkült a játék a kiállítás után, és mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek. 

Szamarasz fejesénél már valószínűleg sok görög szurkoló gólt kiáltott, de Enyeama földöntúli bravúrral, a levegőben úszva hárított. Nem úgy pár perccel később: jobb oldali szöglet után ugyanis Toroszidisz kaparta be a kipattanót, ezzel megfordítva az állást. 2–1

A sasok sem adták fel, Yakubu sistergős lövése nem sokkal kerülte el a jobb alsó sarkot. Az utolsó negyedórában ráült az eredményre a görög csapat, és ezt sikerrel tette, maradt a 2–1-es állás. Görögország története első vb-győzelmét aratta, és egyúttal életben tartotta továbbjutási reményét a csoportban. Nigéria sajnálhatja a kiállítást, ugyanis addig kontrollálta a mérkőzést.

Szalpingidisz öröme érthető: tovább élnek a görög remények
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Argentína 2 2 5–1 +4  6  
  2. Dél-Korea 2 1 1 3–4 –1  3  
  3. Görögország 2 1 1 2–3 –1  3  
  4. Nigéria 2 2 1–3 –2  0