Sokszoros hideg zuhany az ukránoknak

Vágólapra másolva!
2012.06.15. 17:57
A labdarúgó Európa-bajnokságon a D-csoportban a társházigazda Ukrajna kikapott a következő kontinenstorna rendezőjétől, Franciaországtól. A találkozó csaknem egy órára félbeszakadt villámlás miatt, majd a második félidőben két gyors góllal a vízen- és mocsárjárásban jobbnak bizonyuló franciák eldöntötték a három pont sorsát.

Az ukrán szurkolók újabb diadalban reménykednek (Fotó: Action Images)
Az ukrán szurkolók újabb diadalban reménykednek (Fotó: Action Images)
Az ukrán szurkolók újabb diadalban reménykednek (Fotó: Action Images)
Az ukrán szurkolók újabb diadalban reménykednek (Fotó: Action Images)
Az ukrán szurkolók újabb diadalban reménykednek (Fotó: Action Images)

BÁLINT MÁTYÁS EREDETI, CENZÚRÁZATLAN ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Ukrajnában valóságos eufória tört ki, miután a válogatott nyitó mérkőzésén a veterán Andrij Sevcsenko duplájával legyőzte a svédeket, és mivel előtte az angolok és a franciák döntetlenre végeztek egymással, a csoport élére is állt. A zsovto-blakitnyi, azaz sárga-kékek a második fordulóban még keményebb feladat előtt álltak, hiszen az egyre egységesebb franciák vártak rájuk.

„Még csak egy mérkőzést játszottunk, és ha a következő kettőn nem nyerünk, a három pontunkat lehúzhatjuk a vécén″ – mondta meg őszintén Oleh Blohin, az ukrán szövetségi kapitány, aki azt sem feledhette el, hogy nemrégiben a franciák súlyos, 4–1-es vereséget mértek rájuk. A helyi sajtó szerint a kapitány sokáig vacillált azon, hogy Sevcsenko vagy Andrij Voronyin helyett Rusztan Rotanyt játszathatja, megerősítve a középpályát, végül azonban egyik támadó sem maradt ki, hanem a fizikálisan borzasztóan erős Voronyin lépett egy sorral hátrább.

A franciák is változtattak legutóbbi kezdőjükön, Laurent Blanc mester Gaël Clichy és Jérémy Ménez bevetése mellett döntött, Patrice Evra és Florent Malouda kárára. Clichy remek szezont futott a Manchester Cityvel, Ménez pedig mostanában mindig harcosan futballozott, ha lehetőséget kapott a válogatottban, ezért sejtettük benne korábban az Eb egyik nagy francia felfedezettjét.

„Ukrajna megváltozott a hétfői játéknap óta, az ország egy pillanat alatt hinni kezdett a sikerben, és a válogatott mögé állt, ami nagyon jó hatással lehet a csapatra. Nagyon nehéz mérkőzés lesz, de valahogy függetleníteni kell magunkat a hangulattól″ – így a találkozó előtt Blanc, aki maga anno futballozott még Sevcsenko ellen.

TEKINTSE MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!

A MÉRKŐZÉS

Szakadó esőben esett egymásnak a két csapat, a franciák kapusának, Hugo Llorisnak emiatt akadtak labdakezelési gondjai a második percben, de végül el tudta rúgni Philippe Mexes hazaadását Sevcsenko elől. Szintén lábbal mentett kollégája, ő Samir Nasri passzát vágta ki a mezőnybe Ménez elől a tizenhatoson kívül. Miután az esőfüggöny fölött elkezdtek villámok is cikázni a stadion közelében, a játékvezető, Björn Kuipers az ötödik perc magasságában az öltözőbe parancsolta a két csapatot.

Nem ilyen villámkezdésről álmodoztunk, de a legfőbb érték az ember, mint az köztudott egy ideje.

ESŐMENŐK VOLTAK
Minket nem sújtott le ez eset: addig is megtekinthettük, milyen az, amikor kollégánkat nem zavarják a futballisták az online közvetítés közben! De fórumainkon sem volt unalmas az élet, a jó öreg CSDBCN1 szerint az UEFA bevezette a safety referee fogalmát: ha bárki megelőzi, 10 másodperces stop and go büntetést kap a kispadnál; gab1988 összeesküvést sejtett az egész mögött. Online kommentátorunk rizsszedő munkásokat látott felbukkanni Doneckben. Egyébként volt már ennél nagyobb zuhé is, igaz, világbajnokságon, most olvasóink kedvence az ukrán önjáró gyepböködő gép volt. A vuvuzela helyett pedig egy vízipipa járt körbe közben a lelátón.
Alig esett Doneckben...
Alig esett Doneckben...

Csaknem egyórás kényszerszünet után folytatódott a mérkőzés. Karim Benzema nem sokra rá egy szélről leadott lövéssel próbálkozott, de túlságosan is közelre ment labdája. A franciák sokkal aktívabban és veszélyesebben játszottak a „restart" után, bár igazi helyzetig nem jutottak.

A 17. percben Ménez egy lesgóllal nyomatékosította a Les Bleus fölényét, a merev lábú szűrőként közismert Alou Diarra pedig saját tizenhatosa előtt kiosztott egy esernyőt (ezzel speciel elkésett), majd fejjel a két rátámadó ukrán elől oldalra csúsztatott Clichyhez, tőle nem megszokott franciás könnyedséggel.

Túl voltunk picivel már az első játékrész felén, amikor feljegyezhettük az első hazai helyzetet: Andrij Jarmolenko két (vízi)biciklicsel után alig lőtt a bal alsó mellé 17 méterről. Nem sokra rá Szerhij Nazarenko vesztett labdát ötöse előtt, de Ménez lövése nem a hálót találta el, hanem a kapu fölé dróton éppen beúsztatott kamerát.

A 27. percben Anatolij Timoscsuk remekül indította Franck Ribéryt, pedig nem is Bayern-mérkőzésen voltunk, a szélső beadását pedig Ménez hét méterről, hatalmas ziccerben a jól kimozduló Andrij Pjatovba lőtte. A játékrész hajrájára stílszerűen hajrázni kezdtek a sárga mezes ukránok is, akik pár szöglettel okoztak forró pillanatokat az ellen kapuja előtt, miközben amoda Nasri beívelése és Philippe Mexes fejese után ismét Pjatovnak kellett hatalmasat mentenie.

A félidőben jött a hír: a csoport másik mérkőzését, a svédangol összecsapást a tervezettnél 15 perccel később, 21 órakor kezdik.

A fordulás után JérémyMénez hagyott ki egy újabb helyzetet, majd Sevcsenko lőtt középtávolról milliméterekkel a jobb felső mellé, végül az 53. percben előbbi sokadik, talán éppen legkisebb lehetőségét gólra váltotta: betört a tizenhatos jobb oldaláról az ukrán kapu közelébe, majd teljesen ütemtelenül a rövid alsóba lőtt. 0–1, az egyszerűség dicsérete.

Pjatov vetődik, de ezt a lövést már nem éri el
Pjatov vetődik, de ezt a lövést már nem éri el



Az 56. percben a sokadik hideg zuhany érte az ukrán szurkolókat: Benzema passzolt jobbról a tizenhatosra Yohan Cabaye-nak, akit a két középső védő érdemben nem zavart, és ezt kihasználva a bal alsóba tüzelt. 0–2, ezt már tényleg nem ússzák meg szárazon az ukránok.

A szünetben már beállt egy támadó, a Voronyint váltó Marko Devics, a második francia gól után pedig Artem Milevszkij váltotta Nazarenkót, így három csatárral rohamoztak ezt követően a Blohin-fiak. Mégis Cabaye dönthette volna el a mérkőzést, de lövése a bal oldali kapufán csattant, majd átadta helyét a frissiben felépült Yann M'Vilának.

Beállt később a tavaly szintén csereként az ukránoknak egy duplát vágó Marvin Martin is, miközben az eső helyett az események csordogáltak csendesen, és ez a franciáknak kedvezett.

NAPI BM
Az ukránok azért még vezettek egy kontrát, de Devicset a tizenhatosnál simán elválasztották a labdától az ukrán vízügyi hatóság és mocsárlecsapolási intézet munkatársai.

A franciák már a 75. perctől elkezdték lopni az időt, amikor Benzema úgy jött le a gyepről, mint mi általános iskolás korunkban testnevelés órákon, amikor mocsárjárás címén feltöröltük a tornatermet vagy az emeleti zsibongót. A hazaiak végül nem zavarták őket eme tevékenységükben a hátralévő időben, így három ponttal lett gazdagabb Franciaország.

Francia öröm: a „kékek” a továbbjutás küszöbén állnak
Francia öröm: a „kékek” a továbbjutás küszöbén állnak

Megérdemelten, hiszen helyzeteit jobb arányban váltotta gólra, és egyébként is veszélyesebben futballozott.

A körülményekhez jobban alkalmazkodtak a franciák – igaz, aki látta már, hogy milyen állapotban lép be a Tisza Ukrajnából, az tudja, szomszédunk vízügyekben bizony sokszor elvérzik...

BÁLINT MÁTYÁS EREDETI, CENZÚRÁZATLAN ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EURO 2012
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
UKRAJNA–FRANCIAORSZÁG 0–2 (0–0)
Doneck, Donbasz Arena, 48 000 néző. Vezette: Kuipers (holland)
UKRAJNA: Pjatov – Huszev, Hacseridi, Mihalik, Szelin – Timoscsuk, Nazarenko (Milevszkij, 60.) – Jarmolenko (Alijev, 68.), Voronyin (Devics, a szünetben), Konopljanka – Sevcsenko. Szövetségi kapitány: Oleh Blohin

Kispad: Koval, Horjajinov (kapusok), Kucser, Sevcsuk, Rakickij, Butko, Harmas, Rotany, Szeleznyov

FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Clichy – Cabaye (M'Vila, 68.), A. Diarra – Ménez (Martin, 73.), Nasri, Ribéry – Benzema (Giroud, 76.). Szövetségi kapitány: Laurent Blanc

Kispad: Mandanda, Carrasso (kapusok), Evra, Réveillere, Koscielny, Valbuena, Matuidi, Malouda, Ben Arfa

Gólszerző: Ménez (53.), Cabaye (56.)
AZ ÁLLÁS
MGyDVL–KGkP
1. Franciaország2113–1+24
2. Anglia2114–3+14
3. Ukrajna2112–3–13
4. Svédország223–5–20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik