Vb-selejtező: hogyan tölthetik fel az oroszok helyét, érintett lehet-e a magyar válogatott?

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 11:55
null
Az oroszok felfüggesztése lehetőséget adhat egy másik válogatottnak? (Fotó: AFP)
A spanyol As szerint négy lehetséges forgatókönyv adódik arra az esetre, ha Oroszország a felfüggesztés miatt valóban nem játszhatja le a világbajnoki pótselejtezőit. A lap nem emeli ki, de a sorrend egyúttal egy-egy lehetőség valószínűségét is előrevetítheti. 

 


Az első opció, hogy Lengyelország mint az oroszok kisorsolt ellenfele játék nélkül továbbjut a playoffdöntőbe, amelyben megmérkőzik a Svédország–Csehország párharc győztesével. Ebben az esetben semmiféle feltöltésről nincs szó.

A második opció, hogy a H-csoportban Oroszország mögött végző Szlovákia „lép előre” a pótselejtezőt jelentő második helyre – s kap így lehetőséget arra, hogy megmérkőzzön a lengyelekkel. Érdekesség, hogy Szlovákia pontazonosság mellett, mindössze jobb gólkülönbséggel előzte meg Szlovéniát – ami így különösen fájó kudarc lenne utóbbiaknak.

A harmadik opció, hogy a csoportharmadikok teljesítményét összevetve közülük a legeredményesebb együttes kapja meg Oroszország helyét. Ez a lehetőség Norvégiának kedvezne. Erling Haalandék 18 pontot gyűjtöttek Hollandia és Törökország mögött.

A negyedik opció szerint nem is a közvetlen európai vb-selejtezősorozat, hanem az azt megelőző Nemzetek Ligája-kiírás alapján tölthetnék fel a playoffkört. Mint emlékezetes, két pótselejtezős helyet az NL-ben legjobb helyen záró, az egyenes ági selejtezőben oda el nem jutó válogatottnak tartottak fenn. Ausztria és Csehország így lett résztvevője a pótselejtezőnek. A feltöltési sorban harmadikként Magyarország következne – így pedig az As elképzelései szerint még akár a mieinknek is lehetne egy utolsó utáni sansza kijutni Katarba.

Hogy mennyire csak találgatásról van szó, azt jól mutatja, hogy a román Gazeta Sporturilor is nekiugrott egy hasonló eszmefuttatásnak, abban már egy lehetséges cseh–lengyel–svéd hármastorna lehetőségét is pedzegetve – ez utóbbi felvetést azonban a hírek szerint visszakézből lesöpörte az asztalról a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

A FIFA honlapján közzétett dokumentumok szerint nincs előre lefektetett szabály arra, hogy mi történik abban az esetben, ha a pótselejtező sorsolása után visszalép valaki és/vagy kizárnak, felfüggesztenek egy csapatot. A vonatkozó passzus csak arra tér ki, a „nemzetközi szövetség saját hatáskörében dönt” ilyen esetekben.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az oroszok nem vehetnek majd részt a pótselejtezőn – bár kétségtelen, hogy az idő szorítja a feleket, mivel az orosz–lengyel párharc mérkőzését március 24-ére írták ki eredetileg. Az Orosz Labdarúgó-szövetség a hétfői szankciók hallatán azonnal jelezte, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak a felfüggesztésük miatt. Ám ennél is fontosabb maga a felfüggesztés szó használata: a folyamat ugyanis visszafordítható, abban az esetben, ha az ukrán–orosz konfliktus rövid időn belül rendeződik, nincs elméleti akadálya annak, hogy a FIFA (és az UEFA) újra normál statusba helyezze az orosz szövetséget.

Utóbbi lehetőség is azt valószínűsíti, egyelőre szabadon hagyják az oroszok helyét, és legfeljebb Lengyelország meccs nélkül jut a playoffdöntőbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik