Vb 2022: Katarban már nagyon várják a rajtot

Vágólapra másolva!
2022.11.03. 11:49
null
Félix Sánchez 2019-ben Ázsia-kupát nyert a katariakkal, az idén a vb-n bizonyíthat velük (Fotó: AFP)
A katari válogatottat öt éve irányító Félix Sánchez tudja, hogy papíron a három csoportellenfél, Ecuador, Szenegál és Hollandia is erősebb, de bízik benne, hogy csapatával jól szerepel majd a közelgő tornán.

Óriási a nyomás a házigazdán, a szurkolók már nagyon várják, hogy elkezdődjön a torna. Katar először vesz részt a világbajnokságon, és nem titkoltan az a cél, hogy a válogatott továbbjusson a csoportból. A spanyol Félix Sánchez 2006 óta dolgozik az országban, 2017 óta irányítja a felnőttválogatottat, és a napokban a Marcának adott interjújában egyebek mellett arról is beszélt, milyen érzésekkel várja a november 20-án rajtoló tornát.

„Már nagyon közel van a rajt, izgatottan várjuk, hogy elkezdődjön a világbajnokság, de azért jó, hogy van néhány napunk az első mérkőzés előtt” – mondta a 46 éves szövetségi kapitány. „Szükség van még finomhangolásra, hogy a lehető legjobb formánkat nyújthassuk. Óriási felelősség van rajtam. Amikor tizenhat évvel ezelőtt elkezdtem Dohában dolgozni, még azt sem lehetett tudni, hogy Katarban lesz a világbajnokság. Akkor el sem mertem volna képzelni, hogy kétezerhuszonkettőben szövetségi kapitányként a házigazda csapatát irányíthatom. A szurkolók nagyon lelkesek, jószerével folyamatosan kapom a gratuláló és a biztató üzeneteket. Az országban egyre népszerűbb a futball, az angol Premier League-et, a spanyol bajnokságot és a német Bundesligát ugyanúgy követik, mint a Boca Juniors–River Plate rangadót. A mérkőzéseken nem lesz ellenséges hangulat, inkább ünnepi légkör lesz a jellemző.”

Katar 2019-ben megnyerte az Ázsia-kupát, de ennél is nagyobb bravúr lenne, ha továbbjutna a csoportjából. A házigazda november 20-án Ecuador ellen kezd, majd Szenegállal és Hollandiával játszik. Félix Sánchez tudja, a többi csapat papíron erősebb, ennek ellenére magabiztosan várja a mérkőzéseket.

„Nyilván nem ugyanaz az Ázsia-kupa és a világbajnokság, de hiszek abban, hogy a lehetőségeinkhez képest a legjobban szerepelünk” – folytatta a szövetségi kapitány. „Nehéz négyesbe kerültünk, de ha megnézzük a többi csoportot, szinte mindegyikről elmondható ugyanez. Lehetett volna rosszabb és jobb is a sorsolás. Három erős válogatottal játszunk, amelyeknek velünk ellentétben nemzetközi szinten tapasztalt futballistái vannak. De három éve is nehéz volt elképzelni, hogy megnyerhetjük az Ázsia-kupát, mégis sikerült. Ezzel nem azt mondom, hogy világbajnokok leszünk, de reális cél lehet, hogy felvegyük a versenyt három csoport­ellenfelünkkel. Ezeken a tornákon szinte mindig kulcsfontosságú az első mérkőzés, ezért nagyon fontos, hogy minél jobban teljesítsünk Ecuador ellen.”

Félix Sánchez azt is elárulta, szerinte mely csapatok a világbajnokság legnagyobb esélyesei, és kinek a játékára lesz különösen kíváncsi.

„Sok erős gárda van” – folytatta a spanyol szakvezető. „Brazília mindig esélyes, Argentína jó formában van. Spanyolország is a favoritok közé sorolható, érdemes lesz rá figyelni. Nagyon kedvelem a Luis Enrique által képviselt futballt, no meg Pedri játékát. Kivételes képességű középpályás, még nagyon fiatal, tizenkilenc éves, de már most a legjobbak közé tartozik a posztján.”

A KATARI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG ADATBANKJA, MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik