SOMOGYI ZSOLT
2022.12.01 19:56 Frissítve: 2022.12.01 20:07

Vb 2022: az NS korábbi munkatársa megtapasztalhatta az ausztrál őrületet

Ausztrália ünnepel és Argentína ellen készül – a világ túloldalán tomboló futballőrületről korábbi kollégánk, Ganczer Gábor számolt be.     

A helyi idő szerint hajnalban játszottak, de az ausztrálok így is önfeledten ünnepelték Mathew Leckie gólját (Fotó: Imago Images)

Újságíróból is lehet edző – akár Ausztráliában is. Kollégánk, Ganczer Gábor, lapunk, valamint a Kurír munkatársa, majd a magyar válogatott sajtófőnöke volt, amikor Lothar Matthäus irányította a magyar válogatottat, majd 2009-ben úgy döntött, Ausztráliába költözik. Ma Queenslandben az állami szövetség szakmai igazgatója, így azzal kezdtük: van-e része a sikerben?

„Mint a NASA takarítónőjének – mondta Brisbane-ben Ganczer Gábor. Amikor őt kérdezték arról, mi a célja a munkájának, azt felelte: hogy embert küldjünk a Holdra. Mindenki a saját területén igyekszik hozzátenni a magáét. Régen újságíróként dolgoztam a futballban, ma azon dolgozom, hogy a gyerekek fejlődjenek, minél jobban szeressék a futballt. A stáb tagjaival tartom a kapcsolatot, dolgozik Katarban a csapat mellett régi kollégám, szóval van kötődés, van kiért, miért szurkolni. Nem kétséges: egy ilyen vb-siker sokat jelent, amikor 2006-ban ugyanígy továbbjutott a nemzeti csapat, ugrásszerűen megnőtt a futballozni akaró gyerekek száma, hasonló robbanásban lehet bízni most is.”

Ganczer Gábor elmondta: a selejtezőket és a földrajzi viszonyokat is figyelve Ausztrália útja volt a leghosszabb a világbajnokságig. Az első fordulóból Kuvait, Jordánia, Nepál és Tajvan ellen hibátlan mérleggel ment tovább, a következő kör nehezebb volt: Szaúd-Arábia és Japán mögött, egyetlen ponttal Omán, valamint Kína és Vietnám előtt harmadikként selejtezőt játszott a pótselejtezőért: az Arab Emírségek elleni 2–1 azt jelentette, hogy Peru ellen interkontinentális pótselejtezőt játszhat, amelyet tizenegyesekkel nyert meg.

Leckie győztes gólja (Fotó: Imago Images)

 

„Húsz mérkőzés, százezernyi kilométer repülőút – mondta Ganczer Gábor. – Egyfelől összekovácsolódott a csapat, másrészt több meccset is Katarban játszott, részben a vírushelyzet miatt, a klíma, a közeg tehát nem volt idegen a játékosoknak. Ezzel együtt az ausztrál közvélemény is úgy számolt, hogy a világbajnok franciák, az Eb-elődöntős dánok mellett a csoport harmadik helye is siker lenne, de vélhetően inkább utolsó lesz a csapat. Ehhez képest… Ausztráliában több időzóna van, hajnali egykor, kettőkor, háromkor kezdődött a dánok elleni meccs errefelé, Melbourne-ben a Federation Square a központ, hajnali négykor több tízezer ember verődött össze megünnepelni a hatalmas győzelmet. Szóval kicsit olyan volt a hangulat, mint Budapesten 2016-ban…”

Alapkérdés: mi lehet a csoportjában Tunéziát és Dániát is legyőző csapat titka?

A dánoknál jobb játékosok vannak, de a futball ilyen: csapatként az ausztrálok jobbnak bizonyultak. Mathew Leckie Dárdai Pál játékosa volt a berlini Herthában, ő sem szupersztár, de megbízható nemzetközi játékos, és több ilyen van a keretben, kérdés, a vb után ki jut el egy erősebb ligába. A folytatás? A vébé előtt sem adtak esélyt a válogatottnak, most még kevésbé, a világ egyik, ha nem a legjobb játékosa, Lionel Messi és Argentína vár a nemzeti csapatra, de nem az ausztráloknak van több vesztenivalójuk.”

A mai világban már furcsán hat, hogy a szövetségi kapitány, Graham Arnold az ünneplés közben kiemelte: csak semmi közösségi média! Még nem jött el az ünneplés ideje, muszáj koncentrálni a következő összecsapásra.

„Igaza lehet – mondta erre Ganczer Gábor. – Jönnek az üzenetek, amelyek persze rengeteg erőt adnak, de sok időt, sok mentális energiát elvonhat a játékosoktól, ha a telefonjukat pörgetik, ki mit kommentel. Ha egy mód van rá, ebben a néhány napban érdemes a feladatra koncentrálni. A hajnali ünneplés képei persze eljutnak a katari edzőtáborba, ez nyilvánvaló, de talán hasznos három hétig elkerülni a közösségi oldalakat. Nálunk, Brisbane-ben a szombat esti nyolcaddöntő vasárnap hajnali ötkor kezdődik, de mindenki ébren lesz.”

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Franciaország 3 2 1 6–3 +3 6
  2. Ausztrália 3 2 1 3–4 –1 6
  3. Tunézia 3 1 1 1 1–1   0 4
  4. Dánia 3 1 2 1–3 –2 1

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.