MTI/R. P. 2022.05.05 18:09 Frissítve: 2022.05.05 18:16

Vb 2022: a chileiek szerint jogosulatlanul szerepelt egy ecuadori

A Chilei Labdarúgó-szövetség (FFC) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, mert álláspontja szerint jogosulatlanul szerepelt egy játékos az ecuadori válogatottban a november 21-én kezdődő katari világbajnokság selejtezősorozatában.

Balra az ecuadori Byron Castillo, de lehet, hogy kolumbiai (Fotó: AFP)

 

Az FFC azt állítja, hogy Byron Castillo valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig tavaly szeptember elejétől nyolc vb-selejtezőn is pályára lépett.

A 23 éves hátvéd kálváriája 2017-ben kezdődött, amikor kizárták az ecuadori U20-as válogatottból, mondván Kolumbiában, az ecuadori határhoz közeli Tumaco városában született. Két esztendővel később azzal gyanúsították, hogy meghamisította a születési dokumentumát, majd tavaly februárban vizsgálat indult annak megállapítására, hogy ecuadori vagy kolumbiai származású-e.

Végül tavaly áprilisban megerősítették az ecuadori állampolgárságát, és ezt követően bemutatkozhatott a válogatottban.

A chileiek több mint egy hónappal a dél-amerikai selejtezősorozat lezárása után panaszolták be Castillót. A FIFA egyelőre nem közölte, mikor tárgyal először az ügyről.

Ecuador a tabella negyedik helyén végzett, így kijutott a tornára, amelyen a házigazda Katarral, valamint Hollandiával és Szenegállal lesz azonos csoportban.

Chile hetedik lett, hét ponttal lemaradva Ecuadortól, de szövetsége azzal érvel, hogy továbbjuthat, ha riválisát megbüntetik Castillo szereplése miatt.

A FIFA szabályai szerint jogosulatlan játék esetén a vétkes csapat 0–3-as gólkülönbséggel elveszíti az adott mérkőzéseket. A 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőjében Bolívia két olyan meccset is utólag bukott el, amelyen jogosulatlanul játszott egy paraguayi születésű futballista. A bolíviai szövetség elveszítette a fellebbezést a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), amely szerint a FIFA-nak joga volt a vizsgálatot lefolytatni, még akkor is, ha az óvást hetekkel az érintett meccsek után nyújtották be.

(MTI)

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.