Eb 2020: Szoboszlai bizakodhat, a Pool sztárja már nem, a Bayerné aligha – sérültkörkép

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.12. 15:08
null
Csak június elején derül ki, hogy Szoboszlai Dominik ott lehet-e az Eb-n (Fotó: Szabó Miklós)
Bekerülni a válogatottba, ott rendszeresen szerepelni, majd egy nemzetközi tornán részt venni – a legtöbb profi labdarúgónak ez az egyik legnagyobb álma. Még azokban az országokban is, amelyekben nem hemzsegnek a klasszis játékosok, nagy a verseny a nemzeti csapatba kerülésért – ám a sors néha bizony igazságtalan: ahogyan Kalmár Zsolt esetében is láthatjuk, hiába teljesít egy játékos a pályán heteken-hónapokon át kiválóan, a kiérdemelt Eb-részvételnek keresztbe tud tenni egy sérülés. Összegyűjtöttük az Európa-bajnokságon szereplő országok sérült, illetve lábadozó játékosait egy hónappal a június 11-én kezdődő kontinenstorna előtt.


A legtöbb válogatott szövetségi kapitánya – ellentétben Magyarországéval és Ukrajnáéval – még nem hirdette ki a bő keretét sem az Eb-re, így azokat a játékosokat vettük számításba, akik az elmúlt évek nemzetközi szereplése alapján reális eséllyel pályáznának a meghívóra.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG – SÉRÜLTEK LISTÁJA

F-CSOPORT

Kezdjük a magyar válogatott csoportjával! Az Eb-címvédő portugáloknál a kulcsemberek közül nincs hiányzó – ha ez így is marad, akkor Cristiano Ronaldóék a címvédés reményében foglalhatják el margitszigeti bázisukat, hiszen rendkívül erős a keretük. Azonban várhatóan így is lesz olyan portugál, aki sérülés miatt lesz kénytelen kihagyni a tornát. Az angol Wolverhampton szélsője, Pedro Neto még csak háromszor játszott a nemzeti csapatban, de legutóbb, Luxemburg ellen két gólpasszt is adott, így eséllyel pályázhatna a kerettagságra, ám térdsérülés miatt egy hónapja nem játszik a Premier League-ben, egyelőre bizonytalan, mikor térhet vissza.

Németországban Leon Goretzka miatt aggódnak: a Bayern München játékosát a Mönchengladbach elleni bajnokin (6–0) combizomrost-szakadás miatt kellett lecserélni, így hetekig nem játszhat, és könnyen előfordulhat, hogy a 2016-os után az idei Eb-ről is lemarad.

Az Eb alatt Gárdonyban megszálló és Székesfehérváron tréningező franciáknál három olyan labdarúgó játéka erősen kérdéses, akik jó eséllyel ott lennének a keretben. Corentin Tolissót februárban meg kellett műteni a bal combjában kialakult ínszakadás miatt – várhatóan május közepén már újra edzhet. Ám mivel a Bayern München középpályása rég volt játékban, nem igazán reménykedhet meghívóban, hiszen a franciák nagyon sok játékos közül válogathatnak, könnyedén megoldják a pótlását.

A Real Madrid vádlisérüléssel bajlódó hátvédje, Ferland Mendy a bajnokságban egy hónapja, a Barca ellen játszott legutóbb, közben a BL-ben kezdett a Chelsea elleni visszavágón, de lecserélték, majd a Sevilla elleni rangadón ismét keretben sem volt, kérdéses ezek után, számolhat-e vele Dider Deschamps szövetségi kapitány. Még inkább veszélyben van az MU játékosának, a két hónapja hiányzó Anthony Martialnak az Eb-szereplése. A támadó még nem épült fel térdficamát követően, és csapatának menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer is úgy nyilatkozott korábban, a támadónak véget ért az idény.

Jelenleg nem bevethető a védelem egyik oszlopa, Raphaël Varane sem, de a Real-játékos jobb combizma spanyol sajtóhírek szerint május közepére rendbe jöhet. Varane április elején azért hiányzott, mert elkapta a koronavírust, majd játszott négy mérkőzésen, ami után megsérült, így csapata legutóbbi két találkozóját már kihagyta.

Az elmúlt fél évben kétszer is kisebb sérülést szenvedő Kylian Mbappé ismét bevethető, így ha semmi sem jön közbe, akkor pályára léphet az Eb-n – többek között június 19-én a mieink ellen a Puskás Arénában.

Csapattársa, Layvin Kurzawa az Eb-kvalifikáció 2019. márciusi kezdete óta nem lépett pályára nemzeti csapatában, meghívásának meglehetősen kis esélyét tovább csökkenti, hogy az előző hétvégén kificamodott a bokája.

A részben hazai rendezésű Eb-re pótselejtezőn kvalifikáló magyar válogatott 30 fős bő keretéből két játékos állapotát kell külön figyelni: a szeméremcsont-gyulladás miatt idén pályára még nem lépő Szoboszlai Dominik játéka nagy kérdőjel, Marco Rossi szövetségi kapitány június 1-jéig adott időt a középpályásnak, aki kapcsán hétfőn jó hír érkezett: sérülése óta először edzhetett együtt a pályán csapatával, az RB Leipziggel.

A másik, a kerettagok közül jelenleg sérült játékos a svájci Lugano hátvédje, Kecskés Ákos, aki egy április végi bajnokin kapott rúgást a bokájára – klubja tájékoztatása alapján jelenleg a válogatott orvosai kezelik, várhatóan a május 24-én kezdődő ausztriai edzőtáborozás alatt már be tud kapcsolódni a felkészülésbe.

Ahogy a bevezetőben is említettük, az Eb-kijutásban oroszlánrészt vállaló Kalmár Zsolt térdsérülése miatt nem léphet pályára a kontinenstornán.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország

 

A-CSOPORT

A törökök ellen június 11-én az Európa-bajnokság nyitó mérkőzését játszó olaszoknál az Atalanta hátvédjének, a válogatottban márciusban debütáló Rafael Tolóinak jobb combhajlító izmával van gondja, de sajtóhírek szerint május közepén már visszatérhet a pályára.

A Romát erősítő balhátvédnek, Leonardo Spinazzolának szintén combhajlítóizom-sérülése van, neki a bal lábában. A játékos az idény során már negyedik alkalommal van kényszerpihenőn, de elképzelhető, hogy ott lesz az Eb-n.

Csapattársa, a 29-szeres válogatott Stephan El Shaarawy április eleje óta nem játszott, visszatérése combizomsérülése óta várat magára.

A PSG-vel a Bajnokok Ligája elődöntőjéig jutó középpályásnak, Marco Verrattinak jobb térdszalagjával van problémája. Már készült a visszatérésre, ám csapata múlt szombati edzésén újra megsérült, az első hírek négy-hat hetes kihagyásról szóltak, ami Eb-részvételébe kerülhetne, de a francia L’Équipe frissebb információja szerint néhány héten belül teljesen felépülhet, így részt vehet a tornán. Ha egészséges, akkor a Roberto Mancini vezette olasz válogatottban vezérszerep juthat a PSG 40-szeres válogatott labdarúgójának. Verratti egyébként a 2016-os Eb-ről sérülés miatt maradt le, 2012-ben pedig a keretszűkítésnek esett áldozatul, így nem lehetett tagja Cesare Prandelli döntőig menetelő csapatának.

Az olasz színekben az Eb-selejtezők kezdete óta pályára lépő, de eddig kevés lehetőséghez jutó játékosok közül a Torino-bekk Armando Izzo egyik combhajlító izmával bajlódik – nem tudni, meddig –, s valószínűleg a Genoa védelmének bal oldalán futballozó Luca Pellegrini – aki hasonló okból február óta nem lépett pályára sem nyáron fogja növelni válogatottságainak számát, ahogyan a keresztszalag-szakadásból még csak lábadozó Roma-támadó, Nicolo Zaniolo sem.

Svájcban három játékos szereplése kérdéses. A Dinamo Zagreb csatára, Mario Gavranovic egy izomsérülés miatt április eleje óta nem játszik, bár klubjánál reménykednek benne, hogy az idény végére bevethető lesz, míg a Stuttgart kapusa, Gregor Kobel kiújuló hátproblémái miatt nem tud jelenleg edzeni. Visszatéréséről egyelőre nincs információ, ahogyan a Wolfsburg-jobbszélső Renato Steffenéről sem, aki bokasérülés miatt március óta nem lépett pályára.

Törökországban szintén adódik kapusfronton probléma. A Fenerbahcét erősítő Altay Bayindir csuklótörését követően csak július közepén játszhat újra, így ő biztosan kimarad Senol Günes keretéből.

Walesben két játékos miatt aggódnak. Egyikük a Tottenham hátvédje, Ben Davies, akinek a márciusi sípcsontsérüléséről még az előző hétvégén sem lehetett megmondani, mikor jöhet rendbe, másikuk pedig az MU szélsője, Daniel James, aki az elmúlt egy hónapban háromszor keretben sem volt és csak egy meccsen játszott ez idő alatt – klubja arról adott tájékoztatást, hogy a szélső sérült, de a pontos diagnózis még nem ismert.

B-CSOPORT

Dániában és Finnországban örülhetnek: egyetlen kulcsjátékos sem sérült.

A Napoli belga támadója, Dries Mertens csapata legutóbbi, Spezia elleni bajnokiján szenvedett bokasérülést. Felvetődött, hogy a játékosnak véget ért az idény, ám ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni.

110 válogatott meccs van a Dortmund védekező középpályásának, Axel Witselnek a lábában, aki januárban Achilles-ín-szakadást szenvedett, így veszélyben van az Eb-részvétele.

A veterán orosz kapus, Anton Sunyin 2019 őszén hosszú idő után tért vissza válogatottjába, azóta a legtöbb mérkőzésen ő védte a csapat kapuját, ám az előző hétvégén sérülést szenvedett, még kérdéses, mennyit kell kihagynia.

Virgil van Dijk még csak most lábadozik keresztszalag-szakadásából (Fotó: AFP)
Virgil van Dijk még csak most lábadozik keresztszalag-szakadásából (Fotó: AFP)


C-CSOPORT

Az Ajax holland hátvédjének, Daley Blindnek elszakadt a bokaszalagja. A bajnoki idényben már biztosan nem játszhat, és könnyen lehet, hogy az Eb-ről is lemarad.

A 2020 őszén keresztszalag-szakadást szenvedő Liverpool-hátvéd, Virgil van Dijk ebben a bajnoki idényben már biztosan nem lép pályára,pénteken pedig bejelentette: szeretne elég időt hagyni a rehabilitációra, így nem fog részt venni az Európa-bajnokságon.

Ukrajna szövetségi kapitánya, Andrij Sevcsenko 35 fős bő keretet hirdetett az Eb-t megelőzően, amelyből három játékos bajlódik jelenleg sérüléssel. A Dinamo Kijev középpályáját erősítő Volodimir Sepeljev a hátával, csapattársa, a hasonló poszton szereplő Olekszandr Andrijevszkij térdszalaggyulladással, míg a Sahtar szélsője, Jevhen Konopljanka izomszakadással bajlódik, ám egyelőre egyikük állapota sem tűnik olyan súlyosnak, hogy veszélybe kerüljön a kontinenstornán való szereplésük.

A Werder Bremen osztrák hátvédje, Marco Friedl zúzódás miatt kényszerül jelenleg ismeretlen hosszúságú pihenőre, honfitársa, a svájci Luzernben futballozó Louis Schaub kisebb sérülés miatt nem játszott csapata legutóbbi mérkőzésén, de gőzerővel készül az Eb-re, amelyen az osztrákok a Kronen Zeitung cikke alapján „több mint dzsókerként” számítanak rá.

A története során először Eb-résztvevő Észak-Macedóniából a horvát Rijeka védője, Darko Velkovszki csaknem egy hónapja nem játszott kézsérülése miatt, az Udinese támadója, Ilija Nesztorovszki pedig keresztszalag-sérülését követően csak októberben térhet vissza a pályára, így előbbi kis eséllyel, míg utóbbi biztosan nem léphet pályára a kontinenstornán.

D-CSOPORT

Az angol Jack Grealish tavaly ősszel mutatkozhatott be a válogatottban, az Aston Villa balszélsője sípcsontsérülés miatt már hónapok óta nem játszhat, de ha minden jól megy, ezen a héten csütörtökön újra pályára léphet. A Liverpool középhátvédje, Joe Gomez térdsérüléséből várhatóan csak június végére épül fel, így nem lesz ott a kontinenstornán, a Newcastle-támadó Callum Wilsonnak a combhajlító izmával akad gondja – az Eb idejére már felépülhet, ám játékára kis esély van, hiszen legutóbb 2019 októberében játszott nemzeti csapatában.

Horvátországból három játékos veszélyeztetett. Az orosz bajnok Zenit védelmének oszlopa, Dejan Lovren izomsérüléséből igyekszik nyárra felépülni. Mateo Kovacicnak a combizmával adódik gondja, ám a középpályás klubjánál, a Chelsea-nél abban reménykednek, hogy az FA-kupa május 15-i döntőjére már visszatérhet. A CSZKA Moszkva támadója, Nikola Vlasic a térdében kialakult gyulladás miatt kényszerült pihenőre, de várhatóan már májusban újra játszhat. A decemberben keresztszalag-szakadást szenvedő Cagliari-középpályás Marko Rogról viszont kijelenthető, hogy nem játszhat a kontinenstornán.

Az Augsburg cseh középhátvédje, Marek Suchy klubja által nem részletezett izomsérülés miatt május eleje óta van kényszerpihenőn. A Slavia Praha szélsője, Lukás Provod keresztszalag-szakadás miatt csak az év végén futballozhat ismét, így nem lesz ott a kontinenstornán, ahogy a skót Ryan Jack sem, a Rangers középpályásának egyik vádlijával adódik gondja, és várhatóan csak augusztusra lesz egészséges.

Zlatan Ibrahimovic bajban: ha fel is épül júniusig, lehet, hogy eltiltják (Fotó: AFP)
Zlatan Ibrahimovic bajban: ha fel is épül júniusig, lehet, hogy eltiltják (Fotó: AFP)


E-CSOPORT

A spanyolok kulcsembert veszíthetnek el, ha a 180-szoros válogatott Real Madrid-középhátvéd, Sergio Ramos nem jön rendbe combhajlítóizom-sérüléséből – bár spanyol sajtóhírek szerint ez a veszély nem fenyeget. Csapattársa, a védelem jobb oldalán futballozó Dani Carvajal ebben az idényben már negyedjére dőlt ki, így biztosan nem játszik majd a kontinenstornán.

A hasonló poszton játszó, a válogatottban idén márciusban bemutatkozó Pedro Porro egy apró, klubja által nem részletezett izomsérülés miatt kihagyta a Sporting CP legutóbbi két bajnokiját, de könnyített feladatokkal már újra edzésbe állt.

A PSG-balhátvéd Juan Bernat keresztszalag-szakadása miatt szeptember óta nem játszott mérkőzést, így Luis Enrique őt sem veheti számításba.

Svédországban jelenleg egyetlen, kerettagságra esélyes játékos sérült, ám az, hogy ő pályára léphet-e, nem csak a svéd válogatott fanatikusait érdekli, hiszen az AC Milan csillagáról, Zlatan Ibrahimovicról van szó. A 40. életévét idén októberben betöltő csatár jelenleg térdproblémákkal küzd, május utolsó hetén viszont már újra játszhat – már ha addig nem tiltják el.

A lengyeleknél nincs jelenleg olyan válogatott alapember, aki sérült lenne, a szlovákoknál pedig egyedül a nápolyi védekező középpályás, Stanislav Lobotka nem játszhat, mandulagyulladása miatt – ez az Eb-részvételét szinte biztosan nem befolyásolja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik