Egy gól itt, egy gól ott: ikszelt egymással Szlovákia és Wales

Vágólapra másolva!
2019.10.10. 20:35
null
A walesi Kiefer Moore (balra) és a szlovák Pavol Safranko küzdelme (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat E-csoportjának 7. fordulójában Szlovákia hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott Walesszel. A csoport másik mérkőzésén Magyarország 3–0-ra kikapott Horvátországtól.

EB-SELEJTEZŐ
E-CSOPORT,
7. FORDULÓ
Szlovákia–Wales 1–1 (Kucka 53., ill. Moore 25.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Három órával a Szlovákia–Wales Európa-bajnoki selejtező előtt a szokásos volt a forgalom a Nagyszombatba vezető utakon. Semmi jel sem utalt arra, hogy este a jelenkori szlovák labdarúgás egyik legfontosabb összecsapását rendezik. A City Aréna környékén viszont már igazi focihangulat volt – a walesi szurkolóknak köszönhetően, akik megszállták a stadionhoz közeli kocsmákat. És patakokban folyt a sör. Volt olyan vendéglátó egység, amelyet már a nyár elején lefoglaltak.

„Csupán két kérésük volt a walesieknek – mosolygott az egyik kocsma tulajdonosa. – Az egyik, hogy legyen sok sör. A másik, hogy legyen mikrofon karaokézni. Már most tudom, hogy rekordbevételre számíthatok.”

Azon kívül, hogy a walesi szurkolók remekül szórakoztak, nemes cselekedetre is volt idejük és energiájuk: gyűjtést szerveztek az egyik nagyszombati gyermekotthonnak.

„Így teszünk minden országban, ahová ellátogatunk, mert így akarjuk kifejezni köszönetünket a szívélyes vendéglátásért” – mondta büszkén az egyik vendégszurkoló.

A stadion bejárata előtt fúvószenekar szórakoztatta a szurkolókat, a szlovákok és walesiek együtt táncoltak a népdalokra. A City Arénában aztán sokáig csend volt, de a himnuszok alatt alaposan kieresztették hangjukat a szurkolótáborok.

Mindkét szövetségi kapitány a várt összeállításban küldte pályára a csapatát. A vendégeket Gareth Bale, a hazaiakat Marek Hamsík vezette ki a gyepre, utóbbinak a csütörtöki találkozó volt a 117. válogatottbeli fellépése a pályafutása alatt.

Az első félidő ásza a budapesti magyar–szlovák találkozó (1–2) első góljának szerzője, Róbert Mak lehetett volna. Előbb a 11. percben hagyott ki nagy helyzetet, majd a szünet előtt tizenegy méterről gyengén Wayne Hennessey kezébe küldte a labdát. A Zenit játékosának lehetőségei között előbb Gareth Bale fejese a lécet találta el, majd a következő támadás után Daniel James balról középre ívelt, és a legmagasabb játékos, Kieffer Moore közelről a kapuba fejelt (0–1). Ez bizony hideg zuhany volt a hazaiaknak.

Gyorsítanunk kell a játékon, sok olyan helyzet volt, amelyeknél ha ügyesebbek vagyunk, helyzetbe kerülhettünk volna” – nyilatkozta az első félidő után Oto Brunegraf, a szlovák csapat pályaedzője. Agresszívabbak lettek a hazaiak, és ennek meg is lett az eredménye. Az 53. percben Peter Pekarík beadását röviden fejelte ki Joe Rodon, és Juraj Kucka 17 méterről kapásból, ballal a bal alsó sarokba bombázott (1–1). A Parma légiósa a 70. válogatott találkozóján a kilencedik gólját szerezte a nemzeti mezben. Tíz perc múlva már vezethettek volna a hazaiak, Albert Rusnák löketét Hennessey bravúrral kiütötte. A másik oldalon Moore próbálkozott közelről, de Martin Dúbravka résen volt.

Három perccel a vége előtt a turbános Gyömbér Norbert megkapta a második sárga lapját, és a találkozó végén a vendégek emberelőnyben játszottak. A 18 071 néző azonban már újabb gólt nem látott, így maradt az 1–1, Pavel Hapal szlovák szövetségi kapitányként először ért el döntetlent. Méghozzá magyar szempontból biztató ikszet...

A csoport másik mérkőzésén
Horvátország–MAGYARORSZÁG 3–0 (Modric 5., Petkovic 24., 42.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 6 4 1 1 13–5 +8 13
2. Szlovákia 6 3 1 2 10–8 +2 10
3. MAGYARORSZÁG 6 3 3 7–9 –2 9
4. Wales 5 2 1 2 5–5 0 7
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

A TOVÁBBI PROGRAM
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik