H. L.
2021.04.09 16:35 Frissítve: 2021.04.09 16:49

F1: A sprintversenyes ötlet egyértelmű előrelépés – Montoya

A korábbi Formula–1-es versenyző, Juan Pablo Montoya pozitívan értékeli a Liberty Media eddigi ténykedését, és örül a sprintfutamok bevezetésének.

Silverstone-ban debütálhat az új lebonyolítási forma (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, a Formula–1 vezetősége a soron következő Emilia Romagna-i Nagydíj előtt kívánja megosztani az idei évre tervezett sprintversenyek lebonyolítását, illetve annak részleteit. Azóta egybehangzó sajtóértesülések erősítettek meg, hogy az utolsó akadályok is elhárultak az új formátum elől, miután sikerült megegyezni a csapatokkal a pénzügyekről.

A források szerint valamennyi istálló 500 ezer dollárt (jelentős kár esetén ez az összeg növekedhet) kap fejenként a sprintversenyekért, amelyeket várhatóan a silverstone-i, a monzai, valamint az interlagosi hétvégén rendeznek meg. Az új koncepció szerint a pénteki egyetlen szabadedzést követi a hagyományos időmérő, amely a szombati verseny rajtsorrendjét határozná meg. A száz kilométeresre tervezett futamot – amely hivatalosan a sprintkvalifikáció elnevezést kaphatja – egy második szabadedzés előzheti meg.

A szombati futam után pontot is osztanának – a hírek arról szólnak, hogy az első három helyezettet jutalmaznák, míg a kialakult sorrend adná a vasárnapi (hagyományos) verseny rajtfelállását.

Az ötlet eddig igencsak megosztotta a Formula–1-ben szereplőket és a rajongókat is, a korábban a sorozatban versenyző Juan Pablo Montoya azonban egyértelműen a támogatók táborát erősíti, s azt is kiemelte, mennyivel barátságosabb lett a „száguldó cirkusz" légköre, amióta a Liberty Media irányítja.

„Kezdenek rájönni, hogy egyre kevesebb időre lehet lekötni az emberek figyelmét. Nem remélheted, hogy leülnek, és két órán keresztül figyelik a versenyeket a televízióban. Az olyanok, mint mi, akik szeretik a sportot, meg fogják tenni, a fiatalabb generáció számára azonban ez problémát jelenthet. Az, hogy a Formula–1 sprintversenyekről beszél, egyértelmű előrelépés" – jelentette ki a Motorsport.com-nak adott nyilatkozatában.

Az F1 nagyon érdekes, amióta a Liberty Media megérkezett, és több változás is történt. Amikor az ember belép a paddockba, manapság sokkal barátságosabb, mint régebben volt. Egyszerűen kellemesebb, és az emberek is sokkal kedvesebbek, sokkal jobb hely lett" – tette hozzá.

2022.11.20 11:59:53

F1 nemzetisport.hu

A monacóinak remek futama volt Abu-Dzabiban, és sikerült megszereznie az egyéni második helyet.

2022.11.19 13:00:10

F1 nemzetisport.hu

A holland 228 ezreddel előzte meg Pérezt; míg a Mercedes az ötödik és a hatodik helyet foglalta el.

2022.11.19 11:00:11

F1 nemzetisport.hu

A mexikóit a csapattárs és a két Mercedes követte, míg a Ferrari top 5-ön kívül a harmadik edzésen.

2022.11.18 13:29:06

F1 nemzetisport.hu

A holland 341 ezreddel előzte meg Russellt, míg a harmadik helyen Leclerc zárt.

2022.11.18 10:41:22

F1 nemzetisport.hu

A brit 220 ezreddel előzte meg a csapattársát, míg a harmadik Leclerc hátránya 255 ezred volt.