F1: tíz győzelem, címvédési esély – Verstappen elégedett lenne vele 2024-ben

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.12.11. 12:55
null
Verstappen tudja, hogy az idén átélt különleges pillanatok nem gyakoriak (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen tudja, hogy nem lesz könnyű megismételni az idén elért sikereket, így azt a célt tűzte ki maga előtt, hogy fejlődjön a következő évre.

 

 

Max Verstappen rekordot rekordra halmozott a 2023-es Formula–1-es idényben, hiszen amellett, hogy sorozatban elhódította a harmadik világbajnoki címét, a huszonkét nagydíjból tizenkilencen elsőként szelte át a célvonalat, ráadásul ennek részeként rekordhosszú, tíz versenyt felölelő győzelmi szériát is bemutatott.

A bajnoki serleget múlt hét pénteken a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Azerbajdzsánban rendezett díjátadó gáláján átvevő holland tisztában van vele, hogy nem lesz könnyű túlszárnyalni, vagy akár csak megismételni az idei menetelést, így nem is egy újabb domináns évet tűzött ki maga elé célul, helyette fejlődni szeretne a téli szünetben, és még erősebben visszatérni, mint valaha.

Reálisan nézve nem lehet sokkal jobb a következő év annál, mint amit az idén elértünk. De szerintem, nem mindig arra kell törekedni, hogy megnyerjünk húsz futamot, hanem inkább arra, hogy megpróbáljunk javulni egyéni szinten, illetve az autó terén is. Ha ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy előreléptünk a kocsival, és újra harcba szállhatunk a világbajnoki címért, de csak tíz versenyen nyerünk, az is rendben van."

Verstappen úgy véli, mindenképpen össze fog rázódni a mezőny, hiszen jövőre nem sokat változnak a szabályok. „A vetélytársak eléggé hullámzóan teljesítettek körülöttünk, az egyik hétvégén ez a csapat, míg a másikon másik csapat került oda. Úgy gondolom, a többiek rengeteget tanultak ezekről a szabályokról a következő évre, ami természetesen módon oda fog vezetni, hogy szorosabbá válik a mezőny."

„Ebben az idényben rendkívül sokat nyertünk csapatként, de nagyon élvezetes is volt együtt dolgozni mindenkivel az istállón belül. Természetesen ha nyersz néhány versenyt egymás után, akkor meg szeretnéd tartani a lendületet, ameddig csak lehetséges. Mindig ott van a nyomás rajtad, mindig jól akarsz teljesíteni. De soha nem arról szólt, hogy megdöntsem ezeket a rekordokat, egyszerűen csak igyekeztem a lehető legjobbamat nyújtani minden egyes versenyhétvégén, és tudatosan próbáltam élvezni is. Tudod, hogy ez efféle nagyszerű pillanatok nem jönnek túl gyakran. Szóval ez nagyon-nagyon jó év volt."

Verstappen kitért az idén egyetlen futam kivételével valamennyin győzedelmeskedő konstrukció, az RB19-es gyengeségeire is. „Tisztában vagyunk vele, mik az autó gyengeségei. Ezeken fogunk dolgozni, illetve azon, hogy az erősségeinket még inkább kidomborítsuk. Nézzük meg, hogy teljesítettünk Szingapúrban, és általában véve az utcai pályákon. Las Vegasban is szenvedtünk kissé. Az alacsony sebesség mellett mutatott tempó nem volt az autónk erőssége, mint ahogyan a hepehupás aszfaltcsíkok sem. Szóval ez olyan terület, amelyben határozottan fejlődhetünk."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik