F1: Nem célom, hogy 7-8 bajnoki címet szerezzek – Verstappen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.04.28. 10:11
null
Verstappen nem tudja, folytatná–e 2028 után (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen már most is elégedett a pályafutásával, és nem vágyik rá, hogy hét-nyolc bajnoki címet szerezzen. A címvédő a sprinthétvégék mellett a versenynaptár további bővítéséért sem rajong, és egyáltalán nem tudja, hogy folytatni szeretné-e a versenyzést a 2028 végéig szóló szerződése lejárta után. 

 

 

 

Max Verstappennek remek sansza van rá, hogy sorozatban harmadszor is világbajnok legyen, hiszen a Red Bull nagy fölényben vágott neki a 2023-as idénynek is. A holland három nagydíjat követően 69 ponttal áll az élen, két győzelme mellett egy második helyet számlál, pillanatnyilag 15 ponttal előzi meg a csapattársát, Sergio Pérezt, és favoritként érkezhetett meg Azerbajdzsánba is.

6. AZERI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 28., PÉNTEK
1. szabadedzés: 11.30–12.30
Időmérő: 15–16.00
ÁPRILIS 29., SZOMBAT
2. időmérő: 11.30–12.15
Sprint: 15.30–16.00
ÁPRILIS 30., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja: 13.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 7., 21.30Miami Nagydíj, Miami
Május 21., 15.00
Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 28., 15.00Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

A címvédőt 2028 végéig köti szerződés a Red Bullhoz, és egyáltalán nem biztos benne, hogy a kontraktus lejárta után folytatni szeretné a versenyzést. Verstappen elárulta, egyáltalán nem motiválja, hogy beállítsa vagy megdöntse a legtöbb megszerzett világbajnoki cím rekordját, hiszen már most elégedett.

Sok függ attól, mennyire lesz versenyképes az autóm abban az idényben, illetve attól is, hogy milyen egyéb lehetőségeim lesznek az F1 körül, illetve azon kívül. Pillanatnyilag elég nehéz elképzelni, hogy mi lesz 2028 után. Egyáltalán nem célom, hogy hét-nyolc bajnoki címet szerezzek. Ha megvan hozzá az autód, az nagyszerű, de ha nem, én akkor is elégedett leszek, igazából már most is az vagyok" – jelentette ki, majd választ adott arra a kérdésre is, esetleg fontolgatja-e, hogy szünetet tartson a pályafutása egy pontján annak érdekében, hogy más kategóriákban is kipróbálhassa magát.

„Nehéz erre úgy válaszolni, ha még sosem tartottál szünetet. Kétezer-huszonnyolc végéig mindenképpen itt leszek a rajtrácson. Még fiatal vagyok, de mindig is hangoztattam, hogy más sorozatokat is ki szeretnék próbálni, hasonlóan (Fernando) Alonsóhoz. De ha sokat nyertél, és sok időt töltöttél el az élen, igazán meg kell érnie, hogy visszagyere, hiszen ha visszatérsz, és nem igazán lesz esélyed újra nyerni, akkor nagyon nehéz lenne motiválni magadat minden egyes nap, rávenni magad az utazásokra, és arra, hogy messze légy a családtól és a barátaidtól."

„Úgy hiszem, minden ember más, és azon is múlik, igazából mit akarsz az élettől. Néhányan egyszerűen imádnak versenyezni, és ez az egyetlen dolog, amit tenni akarnak. Én valahol középen vagyok, Szeretek versenyezni, de más kategóriában is meg szeretném méretni magam" – jelentette ki, majd azt is hozzátette, szívesen versenyezne együtt az édesapjával, illetve akár saját csapatot is alapítana.

A holland pilóta ezután tisztázta azon kijelentéseit is, melyek szerint távozik a Formula–1-ből, ha még több verseny lesz, vagy ha úgy érzi, a királykategória túlságosan eltávolodik az alapvetői értékeitől. A holland ugyanis egyáltalán nem rajong már a sprinthétvégékért, valamint az F1 azon törekvéseiért sem, amikkel csak a show-t kívánják emelni.

Mindig is mondtam, hogy ha még nem is lenne több sprint, de tovább bővítenék a versenynaptárat, és továbbra is ilyen hosszúak lennének a hétvégék, egy ponton túl feltenném a kérdést, megéri-e. Szeretek versenyezni, szeretek nyerni, tudom, mennyit keresek, és jó életem van. De tényleg annyira jó ez? Van, hogy eljutsz a karriered azon pontjára, hogy más dolgokra vágysz. Az én szerződésem 2028 végéig szól, majd akkor felül fogom vizsgálni a helyzetet. Ha úgy érzem, túl sok, ideje lesz változtatni."

„Ez talán furcsán hangzik a kívülállók számára: »Az F1-ben vagy, nyersz.« Talán én magam is ezt mondanám az ő helyükben. De amikor benne vagy, nem minden olyan, mint amilyennek az emberek hiszik. Igen, nagyszerű, elképesztő, és sok mindent csinálhatsz, ám bizonyos dolgokban mindig van egy határ" – tette hozzá, majd kitért arra is, hogy noha megérti a sprint üzleti hátterét, meglátása szerint a szombati minifutam elvesz a vasárnapi verseny varázsából.

Az F1 az üzleti oldalt nézi, és teljes mértékben megértem a sprintek lényegét, hogy valószínűleg pluszizgalmat hoznak. Én viszont a versenyzés felől nézem, és általában csak az első kör izgalmas, talán van néhány baleset, némi kár, egy biztonsági autós szakasz, de a verseny során elég egyértelmű kép rajzolódik ki arról, mi történik, ki a leggyorsabb, és elég világossá válik, hogy mi fog történni másnap. Ez talán elvesz kicsit a fő esemény fényéből, aminek szerintem különlegesnek kellene lennie."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik