El: Guélor Kanga, a belgrádiak botrányos tehetsége

T. J.T. J.
Vágólapra másolva!
2022.10.08. 09:22
null
A gaboni Kanga remekelt a Fradi ellen (Fotó: Árvai Károly)
Ragyogó teljesítményt nyújtott a Ferencváros 4–1-es legyőzése alkalmával Guélor Kanga, a Crvena zvezda gaboni légiósa – őt mutatjuk be.


Kétszer is ingyen szerződtette a belgrádi klub a gaboni Guélor Kangát, aki a Ferencváros ellen higgadtan értékesítette a tizenegyest, majd a második félidőben az Európa-liga-csoportkör harmadik fordulójának egyik, ha nem a legszebb gólját lőtte 24 méterről. A 32 éves támadó középpályás hat évvel ezelőtt a Rosztovtól érkezett a Crvena zvezdába, 2020-ban pedig a prágai Spartából, vagyis a szerbek kétszer is átigazolták, noha pontosan tudták, időnként képtelen uralkodni az indulatain. Ezúttal csak néhány esetet említünk, amelyek ezt alátámasztják.

Kétezer-tizenhétben Alekszandar Lukovics jelezte neki, a mérkőzés után üdvözölni kell a szurkolókat, mire ezen úgy felkapta a vizet, hogy azonnal kihívta a Zvezda akkori csapatkapitányát egy az egy elleni bunyóra a stadion elé, amit persze előbbi visszautasított, a gaboni ellen pedig fegyelmi eljárás indult és kikerült a csapatból.

Kétezer-húsz decemberében, amikor Dejan Sztankovics a Liberec ellen lecserélte az 53. percben, a meccs után az öltözőben a többiek előtt nem fogott kezet az edzővel, majd később a vámvizsgálaton megpróbálta elvenni a táskáját az ellenőrzést végző hivatalos személytől.

A 2022–2023-as idényben, azaz idén a Maccabi Haifa elleni BL-rájátszás visszavágóján, amikor az 53. percben lecserélték, megismételte korábbi tettét, vagyis ezúttal sem fogott kezet Dejan Sztankoviccsal, majd a kispadhoz érve mindenbe belerúgott, ami csak a közelébe került.

Szeptember elején, az Európa-liga-csoportkör első fordulójában, a Monaco elleni találkozó félidejében odaszólt a nagy helyzetet kihagyó Osman Bukarinak, aki ezen úgy feldühödött, hogy ha nem fogják le a csapattársak, biztosan verekedés lesz a vége.

Guélor Kanga kirohanásait, sokszor vállalhatatlan viselkedését csütörtök este Szerbiában mindenki, a csapattársak és a közvélemény is elfelejtette. A lapok a ragyogó teljesítményéről cikkeznek, meg arról, hogy a meccs után szerbül szólt az őt váró gyerekekhez, perceken át osztogatta az autogramokat, és természetesen felidézték a Krasznodar elleni gólját, amelyet 2017-ben hasonló helyről és ugyanolyan mozdulattal szerzett a Zvezda színeiben.

„Fontos gólt szereztem. Nem tudom, hogy ugyanolyan volt-e, mint öt évvel ezelőtt, de a győzelem és a jövő heti mérkőzés miatt is nagy a jelentősége”
– mondta Guélor Kanga a találkozó után a rá váró újságíróknak, jelezve, hogy már a pesti összecsapásra készül.

Szinte biztos, hogy Milos Milojevics vezetőedző a csütörtöki teljesítménye után ott is kezdőként számol vele.     

EMLÉKEZTETŐ

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
H-CSOPORT

CRVENA ZVEZDA (szerb)–FERENCVÁROS 4–1 (2–0)
Belgrád,
Rajko Mitics Stadion, 40 000 néző. Vezette: Visser (belga)
CRVENA ZVEZDA: Borjan – Gobeljics, Erakovics, Dragovic (V. Nikolics, 72.), Rodics – Sz. Mitrovics (Pankov, 62.), S. Sanogo (Szrnics, 62.), G. Kanga (I. Mustapha, 80.), Ivanics – Katai (Motika, 72.), Pesics. Vezetőedző: Milos Milojevics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Wingo, Knoester, S. Mmaee, Botka (Pászka, 77.) – Laidouni (Gojak, 66.), Besic (Vécsei, 57.) – A. Traoré, Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 66.) – Boli (R. Mmaee, 57.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: G. Kanga (27., 60. – az elsőt 11-esből), Sz. Mitrovics (35.), Katai (50.), ill. Zachariassen (71.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Monaco
3 2 1 4–2 +2
6
2. FERENCVÁROS
3 2 1 5–6
–1 6
4. Crvena zvezda3125–4+13
3. Trabzonspor 3 1 2 5–7 –2 3

A csoportkör végén az egymás elleni mérleg dönt, addig azonban a gólkülönbség mérlegel, ezért vezeti a csoportot a Monaco.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik