MTI/ CS. M. 2022.05.20 17:08 Frissítve: 2022.05.20 17:42

Súlyemelés: hat egyiptomi kapott kétéves eltiltást doppingért

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) hat egyiptomi súlyemelőt tiltott el a versenyzéstől egyformán két évre doppingvétség miatt. 

Eltiltás az egyiptomi súlyemelőknek (Fotó: Getty Images) – a kép illusztráció

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingellenes programját kezelő ITA a honlapján tette közzé a szankciót kimondó, és most jogerőssé vált döntést.

Az arab ország érintett emelőinek még a 2019-es, rabati Afrikai Játékok alatt levett mintája bizonyult pozitívnak, valamennyien tiltólistás stimulánsok szedésén veszítettek rajta. Ellenük először a kontinentális játékokat szervező bizottság indított eljárást, törölve a versenyzőknek a marokkói fővárosban elért eredményeit, majd ügyük ezután került az ITA elé.

Mivel az IWF szabályzata előírja, hogy ha egy tagországának emelői 12 hónapon belül három vagy annál több doppingesetet produkálnak, az adott nemzeti szövetség, jelen esetben Egyiptomé, szintén büntetéssel számolhat. Ez lehet eltiltás és/vagy pénzbüntetés. Korábbi doppingesetek miatt Egyiptom súlyemelői már nem vehettek részt tavaly a tokiói olimpián sem. 

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.

2022.06.22 22:55:29

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Nagy futballszurkoló lévén a csapatok indulóit, szurkolói nótáit dúdolgatta. Jöhetett válogatott, Újpest, Fradi, Kispest, Roma vagy Lazio, mindegy volt, csak hosszú legyen, és ahogy a futó befordult az utolsó sarkon, kényszeredett mosollyal nyugtázta, hogy ebben az állapotában vélhetően még egy Steaua-strófa is felpörgetné.