Sportrádió: Láttam, hogy tántorog a páston, és mint egy fa, eldőlt – Kamuti Jenő

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 11:19
null
Vlagyimir Szmirnov (1954-1982) (Fotó: AFP)
1982-ben a római vívó-világbajnokság negyeddöntőjében borzasztó tragédia történt, amikor a férfi tőrcsapatok negyeddöntőjében a nyugatnémet Matthias Behr átszúrta a szovjet Vlagyimir Szmirnov sisakját. Egy pásttal arrébb látta az esetet Kamuti Jenő, aki rögtön segített és újraélesztette a szovjetet, aki viszont kilenc nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe. Az esetről Kamuti Jenővel és Pap Jenővel beszélgetett Suba Kata a Sportrádió Hazafutás című műsorában.

„Egy együttes támadás következtében, amikor mindketten nagy erővel rohantak egymásnak a német tőre átszúrta Szmirnov sisakját és a szem anatómiai adottságai következtében azon keresztül behatolt. Nem volt eszméleténél, nem kapott levegőt. Az első dolgom volt, hogy kihúztam a törött tőrt. Nem volt egy élmény nekem sem a látvány, de akkor a legfontosabb az volt, hogy elkezdjük az újraélesztést” – idézte fel a történteket Kamuti Jenő, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke. S bár akkor sikerült újraéleszteni Szmirnovot, de kilenc nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe.

A történtekről Suba Kata beszélgetett Kamuti Jenővel és Pap Jenővel, a római vb-n párbajtőr egyéniben aranyérmes, csapatban bronzérmes sportolóval a Sportrádió Hazafutás című műsorában.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik