Rg Eb: dicséret a nagyasszonytól, remek magyar 8. hely!

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 21:08
null
Bravúrosan szerepelt a magyar válogatott (Fotó: MTI)
A magyar ritmikusgimnasztika-válogatott kiváló versenyzéssel a 8. helyen zárta az első ízben kiírt kombinált csapatversenyt a budapesti Európa-bajnokságon – az első aranyérem az oroszok nyakába került. Kis Alexandra a három legjobb pontszáma alapján számított eredményével kvalifikálta Magyarországot a 2018-as, valladolidi összetett Eb-re.

 

Az egyik oldalon egy Európa-bajnoki bronzérmes, a másik oldalon egy világbajnoki bronzérmes, közöttük egy magyar ritmikus gimnasztikázó. Nem rossz. Mondhatni, meg lehet szokni. A magyar rg-sek első napi remek eredményükkel a 8. helyen álltak a csapatversenyben, ezzel pedig kivívták a jogot, hogy a sportág nagyjaival együtt álljanak szőnyegre az esti fő programban.

A hangulat a péntekit is messze felülmúlta: Váray Míra hosszas várakozás után lépett szőnyegre, közben a függöny mögött hallgathatta az ütemes „Míra, Míra!” skandálást – majd bezsebelte a jól sikerült gyakorlatért járó ovációt. Kis Alexandra buzogánnyal az egész verseny legmagasabb magyar pontszámát (16.800) gyűjtötte be, szalaggal ejtett, Pigniczki Fanni szalaggyakorlata rendben volt, így megőrizte előkelő 8. helyét a magyar egység – remek eredmény, a vegyes zónában a sportág nagyasszonya, az orosz Irina Viner-Uszmanova is megdicsérte a mieinket. Az pedig nem gyakori.

„Nem számítottam ilyen magas pontszámra a buzogánynál, de nagyon jól éreztem magam, olyan gyakorlatot mutattam be amilyet terveztem, ez nagyon jó érzés volt. Meg vannak elégedve az edzőim is. A szalagot elrontottam sajnos, de a következő évi Eb kvalifikációjába csak 3 gyakorlat számít bele. Szóval mindenki elégedett velem, és igazából én is az vagyok” – értékelt Kis Alexandra, akinek összpontszáma elegendő volt a 2018-as Eb-kvalifikációhoz, újabb szép siker! A kvóta az országnak szól, nem névre.

Az első alkalommal megrendezett kombinált csapatversenyt fölényesen megnyerték az oroszok, mondjuk mertek volna mást tenni… Fehéroroszország állhatott az ezüstérmes egység helyére, az izraeli-bolgár bronzcsatát végül Bulgária nyerte meg. Vasárnap következnek a szerenkénti döntők – magyar érdekeltség nélkül, a verseny gálával zárul.

33. RITMIKUS GIMNASZTIKA EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Kombinált csapatverseny. Európa-bajnok: Oroszország (Felnőtt egyéni: Arina Averina, Dina Averina, Alekszandra Szoldatova. Junior kéziszercsapat: Jelizaveta Bogackova, Kszenija Markova, Diana Menzsinszkaja, Daria Perevozscsikova, Ola Szadomszkaja, Krisztina Teljanikova) 182.175, 2. Fehéroroszország 171.450, 3. Bulgária 170.300, 4. Izrael 167.700, 5. Olaszország 159.825, 6. Ukrajna 156.100, …8. Magyarország (Felnőtt egyéni: Kis Alexandra, Pigniczki Fanni, Váray Míra. Junior kéziszercsapat: Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea; tartalékok: Györe Dorottya, Juhász Emma) 152.050

EZT MONDTÁK A MAGYAROK

Váray Míra: „Volt a gyakorlatban két kisebb bizonytalanság, mert lehet, hogy egy kicsit jobban vissza kellett volna fognom magam. Egy dobás kicsit hosszú volt, és megmentettem a vonal előtt. Ezt általában azonnal érzem, tudom korrigálni, de tizedmásodperceim vannak, nagyon gyorsan kell gondolkodnom. Az volt a célom, hogy a közönségnek mindent beleadjak, és visszaadjam nekik azt az óriási buzdítást, amit kaptam. Ilyet még nem hallottam!"


Pigniczki Fanni:
„Úgy érzem, jól sikerült a gyakorlatom, és nagyon boldog vagyok, hogy két szerrel szerepelhettem. Szalaggal ebben az évben általánosságban alacsonyabbak a pontszámok, mivel ezzel a szerrel sokkal kevesebb fajta dobást lehet végrehajtani, és ez mindenkinek a pontját érinti. Ha azt mondják, ilyen szereplésem lesz, aláírom, jól szerepelt az egész magyar csapat, helytálltunk”

 

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának vezetője: „Tegnap azt mondtam, aláírom a 8. helyet, nagyon boldogok vagyunk – a szalaggyakorlatra kicsit még ráfekszünk, illetve a technikai pontszámokon kell javítanunk, de látom, hogy min kell dolgoznunk. A lányoknak ez a szereplés pedig olyan löket lesz, hogy biztosan partnerek lesznek. Csak pozitív visszajelzések jönnek, ebben a sportágban ritkán érezni ilyet, de eddig csak elismerő szavakat kaptunk. Végigfutott az agyamon egy pillanatra, hogy a 7. hely is közel volt, de lehet, hogy az már túl sok lett volna így elsőre. Így volt megírva odafent.”

A SZERENKÉNTI DÖNTŐKBE JUTOTTAK

 

Buzogány: Dina Averina (Oroszország), Arina Averina (Oroszország), Neviana Vladinova (Bulgária), Linoj Asram (Izrael), Alina Harnasko (Fehéroroszország), Viktoria Mazur (Ukrajna), Eleni Kelaiditi (Görögország), Kseniya Moustafaeva (Franciaország)
Szalag: Alekszandra Szoldatova (Oroszország), Neviana Vladinova (Bulgária), Katrin Taszeva (Bulgária), Milena Baldassarri (Olaszország), Kacjarina Halkina (Fehéroroszország), Dina Averina (Oroszország), Alina Harnaszko (Fehéroroszország), Linoj Asram (Izrael)

10 buzogány (junior kéziszercsapat): Oroszország, Izrael, Fehéroroszország, Olaszország, Ukrajna, Bulgária, Azerbajdzsán, Észtország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik