MTI/SZ. R. 2022.05.24 15:43

Öttusa: százméteres akadálypályát tesztelnek a lovaglás helyett

Legfeljebb száz méter hosszú pályán kell majd különböző akadályokon átjutniuk az öttusázóknak a lovaglás helyére kiszemelt akadályversenyben.

Akadálypályát tesztelnek az öttusázók (Fotó: Getty Images)

 

 

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) a keddi hírlevelében erősítette meg, hogy közvetlenül az idei világkupa-sorozat ankarai döntője után kerül sor az első tesztelésre a török városban. Június 27-én készítik fel elméletben a résztvevőket, majd következnek az edzések, másnap pedig a selejtezők és a döntők.

Egyensúlyozást igénylő gerendán haladás, kúszás, döntött létrán mászás, köteleken, gyűrűkön kapaszkodás, akadályról akadályra ugrás, hajlított falon való feljutás – legfeljebb 10 feladat megoldása – vár a futamonként kettő-négy indulóra.

A UIPM május elején jelentette be, hogy kétféle akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel öttusában. A nemzetközi szövetség az akkori közleményében jelezte, hogy több mint hatvan javaslat érkezett.

A végrehajtó bizottság tavaly november 4-én hozta nyilvánosságra döntését, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Arra hivatkozott, hogy eddigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Ennek ellenére a UIPM közgyűlése november 27-én helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi határozatát.

A NOB végrehajtó bizottsága december 9-én úgy döntött, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése február 3-án hasonlóan foglalt állást.

2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.