Olimpia: lemondott a budapesti pályázatot megfúró párt elnöke

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2021.10.11. 11:22
null
Fekete-Győr András a NOlimpia kampánnyal vált ismertté (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)
Címkék
Az „álomgyilkos” Fekete-Győr András a NOlimpia kampánnyal vált ismertté, most az okozta a bukását, hogy utolsó lett az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenyében.

 

A Momentum küldöttgyűlése megvonta a bizalmat a párt elnökétől, írja a Mandiner.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” Ennek a kérdésnek a népszavazásra bocsátásáért kezdett aláírásgyűjtésbe a parlamenten kívüli Momentum Mozgalom a 2024-es olimpiai pályázati időszak hajrájában, 2017 elején és alig egy hónap alatt össze is gyűjtötte a referendum kiírásához szükséges számú aláírást. A korábban minden parlamenti párt által támogatott budapesti pályázat mögött lévő társadalmi egység a Momentum által indított NOlimpia néven elhíresült kampány révén megbomlott, ami a magyar kandidálás visszavonásához vezetett. Az aláírások összegyűjtése után Fekete-Győr András, a szervezet elnöke a folyamatról kijelentette: „a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka volt.” A hazai közéletbe az akció révén berobbanó liberális párt és ekkor ismertté lett vezetője, Fekete-Győr András a számukra sikeresnek mondható kampány ellenére 2018-ban nem jutott be a parlamentbe, a 2022-es választásra közös miniszterelnök-jelöltet kereső ellenzéki előválasztáson pedig a 600 ezernél is több szavazat négy százalékát sem szerezte meg a Momentum elnöke, ezért vasárnap este megvonta tőle a bizalmat a párt tagsága.

A budapesti pályázat visszavonását célzó mozgalmat akkor, 2017 elején „álomgyilkosságnak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Nemzeti Sportnak az idén nyáron adott interjújában már arról beszélt, hogy „Ez a hajó most elment – egyelőre. De az olimpia megrendezése egy magyarnak örök álom.”

Mint mondta, ez egy olyan szerelem, amelynek sosincs vége. „A szükséges képességek, a sport szeretete, a sport fontossága, a nemzeti érzés, a gazdasági erő, a kultúra, mind megvannak, meg is maradnak. Ezért, bár lehet, hogy mi már nem érjük meg, de lesz magyar olimpia. Bennünket kicsinyes okokból, politikai haszonlesésből most el lehetett ütni az olimpia rendezésétől, de a magyaroktól nem lehet elvenni ezt az álmot. Minden évben erősebbek vagyunk, minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére.”

Emlékezetes, hogy a magyar–angol válogatott mérkőzésre még maga Csányi Sándor MLSZ-elnök hívta meg Fekete-Győr Andrást, és – a miniszterelnök-jelölti versengésből azóta visszalépő – Karácsony Gergelyt, miután Budai Gyula kormánypárti politikus felszólította a sportberuházásokat ellenző baloldali kollégáit, hogy ne legyenek álságosak, ne menjenek szurkolni a Puskás Arénába, amelynek megépítése ellen egykor ugyancsak kampányoltak. Fekete-Győr András és Karácsony Gergely elfogadta a meghívást, sőt előbbi egy interjúban azt is leszögezte, kormányváltás esetén Csányi Sándornak nem kell félnie a Momentumtól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik