SZŰCS MIKLÓS 2020.06.07 07:46

Ki lesz a MOB elnöke? Váratlan tisztújítás június 20-án

A Magyar Olimpiai Bizottság a mostani különleges helyzetre reagálva június 20-án tartja meg tisztújító közgyűlését, s a szabályok szerint 10-ig még bárki pályázhat az elnöki posztra és az elnökségi tagságra.

A mostani, előrehozott tisztújítással a Magyar Olimpiai Bizottság következő elnökségének több ideje lesz felkészülni a kihívásokkal teli 2021-es esztendőre (Fotó: Nemzeti Sport)

Különösebb felhajtás nélkül, mondhatni, csendben mondott le nemrégiben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Persze nem valamiféle kollektív önmarcangolásról van szó, a Kulcsár Krisztián (akit furcsa mód 2017. május 2-án választottak elnökké, azaz nem a riói játékok évében volt a tisztújítás) vezette testület ezzel az első látásra meglepő huszárvágással tett arról, hogy az elhalasztott tokiói olimpia okozta zavaros helyzetre megoldást találjon. A szervezet jelenleg még érvényben lévő alapszabálya úgy rendelkezik, „a Nyári Olimpiai Játékok befejezését követő 90 napon belül, de legkésőbb a tárgyév december 31-ig tisztújító közgyűlést tart”, azaz nem számol olyan kivételes esettel, mint a mostani.

CÉLKERESZTBEN A NOB-TAGSÁG

Az előttünk álló időszak sportdiplomáciai szempontból is érdekesnek ígérkezik, ugyanis Schmitt Pál 2022. május 13-án lesz 80 éves, azaz eléri a korhatárt, ami után a szabályok szerint már nem lehet rendes tagja a NOB-nak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1894 óta íródó történetében mindössze három olyan esztendő található (1961–1964), amikor a szervezetnek nem volt magyar tagja, s fontos, hogy ez a folytonosság megmaradjon, azaz Schmitt Pál megüresedő helyét magyar sportvezető vegye át – még akkor is, ha Gyurta Dánielt a 2016-os olimpián beválasztották a sportolói bizottságba, mert az ő mandátuma nyolc évre, azaz 2024-ig szól. Természetesen elképzelhető, hogy Gyurta idővel rendes NOB-tagságra is pályázik, de az is logikusnak tűnik, hogy a MOB június 20-i közgyűlésén megválasztott elnök is harcba száll a pozícióért (vagyis a tisztújításnak ez is lehet a tétje), s persze akadhatnak erre pályázó „külsős” jelöltek is.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság eddigi magyar rendes tagjai:

Kemény Ferenc (1894–1907), gróf Andrássy Géza (1908–1938), Muzsa Gyula (1909–1946), ifj. Horthy Miklós (1939–1948), Mező Ferenc (1948–1961), Csanádi Árpád (1964–1983), Schmitt Pál (1983–), Aján Tamás (2000–2010), Gyurta Dániel (2016–)

„A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagjai közös elhatározással hozták meg azt a döntést, hogy lemondanak, mert a jelenlegi körülmények között ez tűnt a legkézenfekvőbb megoldásnak – tolmácsolta a testület álláspontját Szabó András, a MOB kommunikációs vezetője. Azért tartjuk meg már most és nem az esztendő második felében a tisztújítást, hogy a következő elnökségnek minél több ideje maradjon felkészülni a jövő évre, hiszen az elhalasztott nyári olimpia miatt kihívásokkal teli 2021 előtt áll a magyar sport és ezzel együtt a MOB.”

Ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy a június 20-i közgyűlés után az új elnök és elnökség olyan helyzetben találja magát, amire korábban még sohasem volt példa: a testület négyéves ciklusa alatt az egy téli mellett két nyári olimpiát is rendeznek – feltéve persze, hogy a világjárvány jövőre nem sodorja el végérvényesen a tokiói játékokat. Éppen ezért korántsem érdektelen, hogy ebben a történelmi helyzetben ki vezeti majd a magyar olimpiai mozgalmat. Az elnöki posztra, illetve az elnökségi tagságra június 10-ig lehet pályázni, azaz van még néhány nap arra, hogy bárki ringbe szálljon. A pályázati határidő lejárta előtt természetesen nincs hivatalos lista a jelöltekről, de az feltételezhető, hogy a MOB-ot 2017 tavasza óta vezető, korábban párbajtőrözőként olimpiai ezüstöket, vb- és Eb-aranyakat szerző Kulcsár szeretné folytatni a megkezdett munkát, azonban egyelőre kérdés, akad-e kihívója. Az már biztos, hogy a közgyűlésen – a mostanihoz hasonló helyzetekre felkészülve – téma lesz az alapszabály módosítása, a tervezet szerint ugyanis a jövőben „a tisztújító közgyűlést – a Nyári Olimpiai Játékok megrendezésének időpontjától függetlenül – minden Olimpiász első évében kell megtartani”.

NINCS JOGI AKADÁLY – INTERJÚ SZABÓ TÜNDE SPORTÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRRAL

– A MOB jelenlegi alapszabálya arról rendelkezik, hogy a nyári olimpiát követő kilencven napon belül, de legkésőbb december végéig kell megtartani a tisztújító közgyűlést. Így, hogy az olimpiát csak jövőre rendezik meg, van jogszabályi akadálya annak, hogy már most megtartsák a közgyűlést?
Feltételezhetően a tokiói nyári játékok elhalasztására való tekintettel és a további zavartalan olimpiai felkészülés érdekében – igazodva az eredetileg tervezett ciklushoz, és figyelembe véve a kialakult rendkívüli helyzetet – tartja meg most a MOB a tisztújító közgyűlését.

– Többen felvetik, hogy lezárult nyári olimpia nélkül választhatják meg újra a Magyar Olimpiai Bizottság vezető testületét. Mi ennek kapcsán a sportállamtitkárság hivatalos álláspontja?
A Magyar Olimpiai Bizottság mint sportköztestület független szervezet, saját hatáskörben dönt vezető tisztségviselői és testületei megválasztásáról, azzal kapcsolatban az Emmi sportért felelős államtitkársága nem nyilvánít véleményt.

– Hogyan látja a MOB elmúlt három évét, a vezetőség szerepét, alkalmasságát?
Úgy gondolom, a MOB sikeres munkát végzett az elmúlt három évben, elég csak arra gondolni, hogy ebben a ciklusban szerezte meg Magyarország az első téli olimpiai aranyérmét, s a járványhelyzetet megelőzően a kvótaszerzés a nyári játékokra is szépen haladt. Szakmailag a sportért felelős államtitkárság és a Magyar Olimpiai Bizottság között gördülékeny, előremutató együttműködésről beszélhetünk.
(K. E.)

2021.10.24 08:58:18

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Hihetjük, az edző kimondott szavai beleégtek a Benfica történelmébe és az emberek lelkébe.”

2021.10.23 09:28:06

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Edzője szerint Pap Bianka olyan, mint egy robot, aki nem kérdez, csak teszi a dolgát.