Hegymászás: nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.03.09. 17:01
null
Suhajda szeretné oxigénpalack és serpák nélkül megmászni az Everestet (Fotó: Facebook)
Suhajda Szilárd az első magyar sportoló lehet, aki oxigénpalack és teherhordók nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Az előkészületekről készített vele interjút a Mandiner.


A történelmi mászás nehézségéről:

„Én úgy vélem, hogy itt akkorák a dimenziók, hogy semmilyen támadásról, vagy hódításról nem lehet szó, itt boldog az ember, ha »a hegy megengedi, hogy megmásszam«. Most pedig ez a célom, méghozzá a világ legmagasabb csúcsára, a Mount Everestre szeretnék feljutni teljesen egyedül, úgy, ahogy eddig is másztam.”

Arról, hogy ez a mászás miért lesz különleges:

„Számomra a fenntartható, úgynevezett teljesen tiszta mászás a legfontosabb: nincs szemetelés, nincs külső erő bevonása, én magashegyi teherhordók nélkül, és ami valóban egy szűk közösség tagjává tesz, extra oxigén, vagyis palack nélkül vágok neki ennek az expedíciónak is, ahogy mindig, mert egyedül szeretem meghozni a döntéseimet és egyedül enyém a felelősség is. Természetesen sokan lesznek a hegyen ilyenkor, mert hatalmas kereskedelmi és üzleti vállalkozássá nőtt itt a hegymászás a civilek körében, ami valószínűleg nem is tesz jót egyáltalán a környezetnek. Az oxigénpalack használata egyébként egyértelműen doppingnak számít ebben a környezetben, de én nem szeretnék ebben a tekintetben ítélkezni, ez mindenkinek a saját döntése.”

Nem a mászás a legnagyobb kihívás:

„Az egész expedíció egyik legnehezebb feladata számomra és persze a családom számára is távolság elviselése időben és térben. Ennél már csak az elköszönés embert próbálóbb, és ha jól számolok, akkor a kicsi fiam öt éve alatt ez már az ötödik expedícióm lesz, szóval ehhez is szoktatnunk kellett magunkat.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik