Gyász: elhunyt a volt NOB-főigazgató, FIFA-reformer Francois Carrard

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 13:00
Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Francois Carrard svájci jogász, aki 14 éven át, 2003-ig dolgozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) főigazgatójaként – adta hírül a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS), amelynek haláláig tagja volt.

A sportetika és a sportirányítás kérdéseiben különösen jártas szakember kulcsszerepet töltött be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megreformálásában és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megalakításában egyaránt. Jogi szakértőként számos nemzetközi szövetség – így a FIFA mellett a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), a Nemzetközi Ökölvívó- (AIBA) és a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) – munkáját is segítette.

A FINA decemberi rendkívüli általános kongresszusán fogadták el a szervezet reformbizottságában tett javaslatait, amelyek átfogó irányítási változtatásokra vonatkoztak – írta megemlékezésében az insidethegames.biz, hozzáfűzve, hogy a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) etikai alapítványának tagjaként is érdemi tevékenységet folytatott Carrard, aki 2016-tól elnökként vezette a FIFA reformbizottságát.

MTI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik