Párizs 2024: elkészült az olimpiai falu – képek, videó

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.29. 10:07
Fotó: Getty Images
Emmanuel Macron francia elnök vezetésével csütörtökön (ma) adják át a nyári, párizsi ötkarikás játékokra épült olimpiai falut.

 

A francia AFP hírügynökség beszámolója szerint a július 26-i rajt előtt nagyjából öt hónappal befejezett létesítmény-együttest hét év alatt építették fel Saint-Denis városrészben, és mintegy 14 500 versenyzőt, illetve stábtagot tud majd egyidejűleg kiszolgálni.

Emmanuel Macron legutóbb 2021-ben járt a helyszínen, amely akkor még csak építési terület volt, a tél utolsó napján pedig egy szalag átvágásával a szervezők szimbolikusan is birtokba vehetik az épületeket, amelyekből a játékok után lakóházak, illetve irodák lesznek. Az 52 hektáros olimpiai faluban összesen 82 ház, 3000 apartman, illetve 7200 szoba épült fel, és a néhány hetes csúszást leszámítva a kivitelező időben befejezte a munkálatokat, amit Macron „igen meggyőzőnek” nevezett.

„Sokan szkeptikusak voltak, hogy ilyen rövid idő alatt el lehet készülni ekkora építkezéssel, de az ezért felelős cég nagyszerű munkát végzett” – írta közösségi oldalán, X-en (korábbi Twitter) az államfő.

Az épületek átadásával a munkálatok azonban még nem érnek véget, ugyanis a szobák berendezése csak ezután következik: az összesen 206 olimpiai delegációnak szüksége lesz ágyakra, asztalokra, székekre, nemcsak a hálóhelyiségekben, hanem a közösségi terekben is.

„Összesen több mint 345 ezer berendezési tárgyat fogunk megmozgatni és ide szállítani. A 12 négyzetméteres szobákban két-két sportoló lakik majd, a fürdőszobákat pedig négyesével használhatják. Minden falulakót ugyanolyan körülmények várnak” – magyarázta Lauren Michaud, a szervezőbizottság olimpiai faluért felelős vezetője.

Fotó: AFP

A játékok alatt a település város lesz a városon belül: a versenyzők rendelkezésére áll majd mintegy 600, ideiglenesen telepített mosó- és szárítógép, az esetleges hibák javításán pedig folyamatosan népes karbantartó-szolgálat dolgozik majd. Egyedül az étterem helyezkedik el kicsit távolabb a falutól: az étkezések a non-stop nyitva tartó Cité du Cinéma filmgyár területén lesznek, ahol a sportolók és kísérőik hat különböző tematikájú (a többi között olasz, francia, ázsiai) konyha ételeiből választhatnak majd. Az étkezőben 3200 szék áll a vendégek rendelkezésére, a várakozások szerint naponta mintegy 40 ezer adag ételt szolgálnak majd fel.

Fotó: AFP

Az olimpiai faluban emellett bolt, rendőrség, fodrászat, konditerem, alkoholmentes italokat felszolgáló bár, posta, minden vallási felekezet számára imahely, valamint 3000 négyzetméteres, megállás nélkül nyitva lévő orvosi vizsgáló várja az ötkarikás indulókat.

A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.

ILYEN VOLT, ILYEN LETT

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik