Párizs 2024: a Szajna vizével továbbra is gondok vannak

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.27. 12:54
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
A párizsi olimpia szervezőinek továbbra is gondot okoz a Szajna vizének rossz minősége a folyóra tervezett úszóversenyek miatt.

Az ötkarikás ügyekben jártas insidethegames.biz szerint a főváros tisztségviselői arra hivatkoznak, hogy nem a csatornarendszer hibái jelentik a problémát, hanem az esőzések nyomán válik időnként túlságosan szennyezetté a Szajna. Ezért nincs is „B-terv”, és az illetékes hatóságok szerint ha a nyári játékok alatt is kedvezőtlenre fordulna az időjárás, a megoldás az lehet, hogy néhány nappal elhalasztják a nyílt vízi úszók és a triatlonosok viadalainak, illetve az olimpiát követő paralimpia paratriatlonos versenyeinek a rajtját.

Az olimpia szervezői aggályaik mellett azt is hangsúlyozták, hogy az úszóeseményeket nem akarják máshová áttenni, ragaszkodnak a festői szépségű színhelyhez, s a városi illetékesektől várnak további intézkedéseket a Szajna vízminősége romlásának meggátolására, a vissza-visszatérő szennyeződés megakadályozására.

Tavaly több próbaversenyt is törölni kellett, annyira szennyezett volt a folyó. A Szajnában úszni 1923 óta tilos, de Anne Hidalgo polgármester, a zöld kezdeményezések jeles támogatója megígérte, hogy még az olimpia előtt ő maga is megmártózik a Szajna vizében. Erre azonban eddig nem került sor.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai szabványoknak, amelyek az úszáshoz szükséges vízminőségi mutatókra vonatkoznak.

A portál megszólaltatta a nyílt vízi világbajnoki ezüstérmes francia Marc-Antoine Olivier-t, aki úgy nyilatkozott, izgatottan várja, hogy a Szajnában, történelmi helyen versenyezzen.

„Még ha koszos is a víz, szívesebben úsznék Párizs belvárosában, mint egy névtelen vízben” – jelentette ki.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik