Olimpia: Szöul bejelentette, hogy pályázik a 2036-os játékok rendezésére

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.09. 10:35
null
Szöul 1988 után ismét olimpiát rendezne (Illusztráció: Getty Images)
Nyilvánosan is bejelentette Szöul, hogy 1988 után 2036-ban is megrendezné a nyári olimpiai játékokat – írja a Mandiner.


Néhány hónappal ezelőtt még a Thomas Bach NOB-elnökkel történt találkozásakor jelezte O Sze Hun főpolgármester, hogy a dél-koreai főváros 1988 után újra nyári olimpiát rendezne – ezt hívják ún. „csendes bejelentésnek”. A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 85. kongresszusának nyitógáláján aztán robbant a „bomba”: Kim Ei Szung alpolgármester köszöntőjében ugyanis bejelentette, hogy az 1988-as olimpiának otthont adó Szöul megpályázza a 2036-os, házigazda nélküli játékok rendezését.

„Los Angeles példájából látjuk, hogy egy város nagyjából negyven-ötven évente képes nyári olimpiát rendezni, addigra mi is készen állunk, hogy újra vendégül lássuk a sportvilágot” – fogalmazott a koreai városvezető.

Szöul a jelenlegi infrastruktúrájával is rendezhetne olimpiát, de a város délkeleti részén folyamatban van egy 1.46 milliárd dollár értékű sport- és szórakoztató központ, a Jamsil Sports MICE Complex építése, amely a városvezetés szerint tökéletes helyszíne lehetne a nyári játékoknak.

Érdekesség, hogy 2024-ben a dél-koreai Kangvon tartomány fog otthont adni a téli ifjúsági olimpiának, a seregszemle első ázsiai helyszíneként, amely a 2018-as, pjongcsangi felnőtt téli játékok örökségét kívánja folytatni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik