NOB: továbbra sem veszik vissza Kuvaitot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.18. 18:19
Eredménytelenek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a kuvaiti kormány közötti tárgyalások, ezért a világszervezet továbbra is fenntartja a közel-keleti ország tagságának felfüggesztését.

Pere Miro, a NOB igazgató-helyettese pénteken a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a kuvaiti kormány már kétszer visszautasította a NOB által kínált megállapodás-tervezetet, pedig ez az egyik feltétele a felfüggesztés feloldásának.

A NOB tavaly októberben függesztette fel Kuvait tagságát, mert az ország sporttörvénye – a szervezet szerint – túlzott politikai befolyást tesz lehetővé, ezáltal nem biztosított a helyi olimpiai bizottság függetlensége.

Miro elmondta, hogy január végén a NOB illetékesei Genfben, az ENSZ képviselőinek jelenlétében öt napon keresztül tárgyaltak a kuvaiti kormány küldötteivel. A megbeszélések során részletesen kidolgozták, milyen változásokra lenne szükség az ország sporttörvényében, de a kormány kétszer is megtiltotta a küldötteknek, hogy aláírják a megállapodás-tervezetet.

Amennyiben a szankció érvényben marad, a kuvaiti sportolók nem vehetnek részt az augusztusi riói olimpián, vagy csak országuktól függetlenül, az olimpiai zászló alatt indulhatnak.

Kuvaitot hasonló okok miatt 2010-ben egyszer már felfüggesztették, de a 2012-es londoni olimpia előtt megszűntették a szankciót. A NOB korábban Indiát, Ghánát és Panamát is hasonlóképpen büntette, tavaly pedig Srí Lankát kötelezte a sporttörvény felülvizsgálatára.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hasonló okokból október 16-án függesztette fel Kuvait tagságát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik