Birkózó-vb: Lőrincz Tamás és Kliment László is győzött

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2007.09.17. 08:33
Lőrincz Tamás és Kliment László egyaránt győzelemmel kezdett a bakui birkózó-világbajnokságon, melynek első napján három kötöttfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le. Előbbi a legjobb 32 közé, utóbbi a nyolcaddöntőbe jutott.
Kliment László
NS-archív
Kliment László
Kliment László
NS-archív
Kliment László

Első magyarként a 66 kilós Lőrinczet szólították szőnyegre, aki esélyeshez méltó birkózással lépett túl a cseh Tomas Sobeckyn. Az első menet első percében nem láthatott pontot a gyér számú közönség, melynek nagy része rendőrökből és biztonsági emberekből állt.

Elsőként a riválisnak kellett letérdelnie, amelyből egyből nagyívű dobást hajtott végre a magyar Európa-bajnok (3-0). Mivel ellenfele nem tudott mit kezdeni vele előnyösebb helyzetében, így Lőrincz 4-0-ra nyerte az első menetet. Az újabb két perc hasonló forgatókönyv szerint zajlott: a menet első fele meddő tusakodás volt, majd Lőrincz azonnal kiszabadult a parterhelyzetből (1-0), amikor pedig ellenfele térdepelt, akkor eldobta (2-0). Bár a végén ez egyszer Sobeckynek is sikerült, így is Lőrincz 2-1-re nyerte a menetet, s ezzel a meccset. A magyar birkózóra a türkmén Kadirov Jazgeldi vár a következő körben.

Nem sokkal később Kliment is bemutatkozott - hasonlóan sikeresen. A 60 kilós magyar versenyző az indiai Singh Ravindert győzte le szintén két menetben. Az első percben nem történt értékelhető akció, majd parterhelyzetből Kliment eldobta riválisát, ám az ebből rögtön mögé került, a bíró 1-1 pontot ítélt mindkét birkózónak.

A magyar reklamáció hatására - Struhács György szövetségi kapitány szerint három pont járt volna a dobásért - a bíró és a zsűri visszanézte a történteket és végül 1-0-át ítélt Klimentnek, ugyanis az indiai mögékerülése már a küzdőtéren kívül történt.

Kliment saját szorult helyzetéből könnyedén kimenekült. A második menetben szinte ugyanez történt: Kliment-dobás az ellenfél térdelésekor (1-0), majd kiszabadulás a sajátjánál, így a magyar 2-0-ra nyerte a menetet és a meccset is. A nyolcaddöntőben a német Jurij Kohl vár rá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik