B. D. K. 2021.05.22 16:02 Frissítve: 2021.05.22 16:02

E-sport: egy tanulmány bebizonyította, a FIFA-ból elhíresült mémnek van alapja

„Fifás” berkeken belül sokan találkozhattak már azzal a mémmel, amikor a gamer a mérkőzés közben megpróbál „rákapcsolni”, azaz komolyabban venni az adott meccset, ezért előrehajolva folytatja a játékot. Egy egyetemi tanulmány, több mint 10 ezer játékos bevonásával most bebizonyította, hogy ez a mozdulatsor valóban hasznos, és így jobb teljesítményt lehet nyújtani – számolt be az esport1.hu.

A FIFA 21 hatalmas népszerűségnek örvend (Fotó: Getty Images)

 

A világ legnépszerűbb sportjátéka, a FIFA-sorozat minden évben emberek millióit ülteti le a játékkonzolok és a számítógépek elé. A hangsúlyt ezúttal az ülésre helyezzük, ugyanis a játékosok testhelyzetével kapcsolatban készült el egy tanulmány Angliában.

Sokak számára ismerős lehet az a mém, amikor a hátradőlve játszó gamer előrehajol a folytatáshoz és így játszik tovább. Ezzel a képpel akkor találkozhatunk, amikor a hátrányban lévő – könnyelműen játszó – játékos az egyenlítés és a fordítás érdekében megpróbál váltani és komolyabban venni a mérkőzést.

Tényleg van alapja a mémnek (Fotó: esport1.hu)

 

A Stakester összefogott a Leeds-i Egyetemmel, és elvégeztek egy vizsgálatot 10 ezer játékos bevonásával – írja az esport1.hu. Az eredmények szerint a résztvevők 79.9 százaléka hajlamos előrehajolni, hogyha jelentőséggel bír az adott mérkőzés. Dr. Andrea Utley úgy véli, hogy ez a „mozgási” technika a játékosok számára tényleg hasznos lehet.

„A fő érzékszervek képernyőhöz való közelebb helyezése elősegíti az összpontosítást és a koncentrációt, de ha ezt nem támogatja meg az egyén a testtartásával – gondolva itt a törzsre és a nyakra, akkor hamarabb elfárad.”

Nyolcezer résztvevő, elmondásuk szerint szeret előrehajolni és ezen személyek 49.2 százaléka természetes módon állt át ebbe pozícióba, míg 9.3 százalékuk szándékosan dőlt előre, a fennmaradó 41.5 százalékuknál pedig mindkettő eset fennállt – áll az esport1.hu oldalán. A testhelyzet elmozdulásának magyarázata a tanulmányban is változó volt, egyesek szerint az előredőlt mozdulat jobban támogatja az egész testet, ezáltal kényelmesebb. Néhány játékos viszont úgy véli, hogy az előrehajolás segített kizárni a zavaró tényezőket, amikor jobban akart arra koncentrálni, hogy mi történik a képernyőn.


Minden FIFA-játékos ismeri ezt a szituációt (Fotó: ifunny.co)

 

A felmérésben részt vettek olyanok is, akik nem tudták, hogy a testhelyzetüket fogják figyelni, csupán felvették magukat, ahogy játszanak.

„Elemeztük az egyes játékosok mozgását és testhelyzetét a felvételeken. Feljegyeztünk minden nagyobb eseményt, és igyekezünk megfigyelni miként reagálnak a testtartásukkal a különböző helyzetekre. 110 esetben, mikor megtörtént az előredőlés érdekes eredményre lettünk figyelmesek.”

Mint kiderült a 110 esetben kétszer annyi gólt lőttek azok a személyek, akik előrehajoltak. Ugyanakkor Dr. Andrea Utley azt is megjegyezte, hogy a folyamatos előrehajlás az idő függvényétől hátrányos is lehet.

„A győztes játékosok esetében csak 4.69 percet töltöttek előrehajolva átlagosan, míg a veszteseknél ez az idő 7.93 percet tett ki.”

Összességében azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy az előrehajlás segíti, jobbá teheti a játékunkat, de nem az egész mérkőzés folyamán (kb. 20 perc), hanem csak rövid ideig vagy a kulcsfontosságú pillanatokban.

2021.06.03 21:00:42

E-Sport K. B.

A döntő párharcban 1–1-es döntetlen után 3–0-ra legyőzte a F1 Hungary Liga FC-t.

2021.03.02 15:19:40

E-Sport nemzetisport.hu

A 14 és 40 év közötti korosztály jelentkezését várják – a versenyek élőben, illetve felvételről az NSO-n és televíziós csatornákon is láthatóak lesznek. (x)

2021.01.22 17:47:46

E-Sport KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Az Alfa Romeo kötelékébe tartozó Bereznay Dániellel karrierjéről, no meg Hamiltonról, Räikkönenről és Mick Schumacherről is beszélgettünk.