„Passzolj, Lewa!” – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.09.12. 22:34

Anno a grundon megunhatatlan trükk volt nálunk – gondolom, máshol is –, hogy amikor valaki átállt a másik csapathoz, a korábbi csapattársai egy ideig még odaszólogattak neki, kérték tőle a labdát a könnyű labdaszerzés reményében, hátha későn kapcsol a gyerek, hogy az ismerős hang forrása már nem is az ő csapattársa. Lehet, hogy kedden eljátsszák ezt a Bayern München játékosai is az immár a Barcelonában futballozó Robert Lewandowskival (Thomas Müllerből például ki is nézem), hiszen miután nyolc évet eltöltött a bajor csapatnál a lengyel csatár, ahol igazi legenda lett. Talán el is bizonytalanodna egy pillanatra, kivel is van, ha Müller, Joshua Kimmich vagy Manuel Neuer ismerős hangja szállna felé, elvégre velük szinte végig együtt játszott.

Napjaink klubváltásokkal sűrűn tarkított nemzetközi futballjában persze már nem olyan nagy szám, hogy egy játékos visszatér korábbi sikerei színhelyére és volt csapata ellen lép pályára, de az ilyen meccsek még mindig különlegesek egy sportolónak. Persze mindenki másként is éli meg, amikor például 2005-ben az NHL-sztár, Joe Thornton a Boston Bruinsból a San Jose Sharkshoz szerződött, azt mondta, azért oda, mert új, kaliforniai csapata abban a naptári évben már nem lép jégre Bostonban. De az NFL állócsillagát, Tom Bradyt például óriási éljenzés fogadta tavaly, amikor új csapatával, a Tampa Bay Buccaneersszel a New England Patriots otthonában játszott, ahonnan 2020-ban, húsz év után – hasonlóan Lewandowskihoz – úgy távozott, hogy kimondottan ő akart elmenni.

Kíváncsian várjuk, hogy Münchenben is ugyanúgy szeretettel fogadják-e Lewandow­skit a bizony nem túl elegáns nyári hisztije és beszólásai után, de talán a német sportkultúra sem kevésbé toleráns e tekintetben, mint az amerikai. Thomas Müller mindenesetre örömmel fogadta, azonnal kiírta a közösségi médiában a BL-csoportkör sorsolása után, hogy barátja máris visszatér Münchenbe. Persze, lehet, hogy csak ismerte a vonatkozó statisztikát, amely szerint Lewandow­ski nem szokott jól szerepelni az exek ellen...

A Barcelonában viszont egyelőre kimondottan jól muzsikál, a spanyol bajnokságban öt meccsen hat, a BL-ben egy találkozón három gólnál jár, mindkét sorozatban vezeti a góllövőlistát, tehát bizonyosan nem felejtett el futballozni azóta, hogy az FCB-ről az FCB-re váltott.

Ám ha ezúttal esetleg a katalánokat segíti góljaival 8–2-es győzelemhez, ahogy 2020-ban a bajorokat a Barca ellen, feltehetően még Thomas Müller sem posztol majd semmit a nagy viszontlátás öröméről.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik