M. M. 2021.04.08 15:15 Frissítve: 2021.04.08 20:23

BL: kiderült, miért kért autogramot a partjelző Haalandtól

Mint azt mi is megírtuk, a kedd esti Bajnokok Ligája-mérkőzés után az egyik partjelző autogramot kért a Borussia Dortmund klasszis játékosától, Erling Haalandtól. Rengeteg kritikát kapott ezért, azonban a háttérben egy nemes gesztus áll.

 

Haaland autogramját elárverezik jótékony célra (Kép: AFP)

Octavian Sovre partjelző a Manchester City–Borussia Dortmund BL-meccs után a játékoskijáróban várta meg a norvég válogatott klasszist, hogy aláírást kérhessen tőle. Az erről készült videó bejárta a világot, különböző érzelmeket kiváltva az emberekből.

A román Gazeta Sporturilor kiderítette, miért is volt fontos a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező partjelzőnek az aláírás.

A tett mögött érzelmi okok állnak. Sovre több mint öt éve segít egy olyan központban, amelyhez súlyos autizmusban szenvedő gyerekek és felnőttek érkeznek Bihar megyéből terápiára. Ezt a központot az SOS Autism Bihor nevű alapítvány üzemelteti, amely kizárólag adományokból és értéktárgyak árveréséből tartja fent magát.

A partjelző 2015 óta támogatja a szervezetet különböző tárgyakkal, amelyeket a nemzetközi meccseken gyűjtött: játékosok mezeit, fényképeit és főként kártyákon vagy zászlókon lévő aláírásait. A Haland által aláírt kártyák az alapítványhoz kerülnek, és ezeket egy éves gála keretein belül árverésre bocsátják.

Az UEFA szerint ugyanakkor elfogadhatatlan és méltatlan, hogy a mérkőzések hivatalos személyei aláírást kérjenek a futballistáktól, és ezt a véleményét – Roberto Rosettinek, a játékvezetői bizottság vezetőjének levelén keresztül – közölte is a bírói csapatokkal.

„Az UEFA törekvése az, hogy önöket ugyanúgy tiszteljék, mint a játékosokat, és önök segítik ezt a törekvést azzal, hogy sportosak, tisztelettudóak és profik” – írta Rosetti. „Ha azt akarják, hogy ugyanúgy tiszteljék önöket, mint a játékosokat, miért kérnének autogramot vagy egy mezt? Ők is kérnek önöktől? Ez egyszerűen elfogadhatatlan, ez méltóság kérdése. És ne feledkezzünk meg az UEFA-mérkőzéseken működő televíziós kamerákról: ezek mindent láttatnak.”

2021.04.16 11:56:22

Bajnokok Ligája MILITÁR IVÁN

A francia támadót ideje tisztelni a játékintelligenciája miatt is; az Eb-n a magyar válogatott ellen is láthatjuk. Elemzés.

2021.04.15 21:21:44

Bajnokok Ligája SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY.   Az „újgazdagok” száma viszont annyira már nem újdonság, hogy különösebben meglepjen minket az előretörésük.     

2021.04.14 22:49:56

Bajnokok Ligája MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Nem azt mondom, hogy szegény ember vízzel főz.

2021.04.14 20:19:30

Bajnokok Ligája VÉGH JÁNOS, PÓR KÁROLY

A BVB sokáig vezetett, de a Manchester City 11-esből egyenlített, majd 2–1-re nyert, és készülhet a PSG ellen.