Pep Guardiola lett a legfiatalabb Bajnokok Ligája-győztes edző

Vágólapra másolva!
2009.05.28. 23:09
A Barcelonát BL-győzelemre vezető Pep Guardiola több szempontból is történelmi tettet hajtott végre. A katalán szakember előtt még senkinek sem sikerült tripláznia spanyol csapattal, ő lett legfiatalabb BL-győztes edző, és sok más tekintetben is igen szűk elit tagja lett a szerdai, Manchester United elleni 2–0-s diadallal.
Guardiolának még bírnia kell az efféle „megpróbáltatásokat”, hiszen még csak 38 éves
Fotó: Reuters
Guardiolának még bírnia kell az efféle „megpróbáltatásokat”, hiszen még csak 38 éves
Guardiolának még bírnia kell az efféle „megpróbáltatásokat”, hiszen még csak 38 éves
Fotó: Reuters
Guardiolának még bírnia kell az efféle „megpróbáltatásokat”, hiszen még csak 38 éves

Nem nélkülözött minden kockázatot, amikor Frank Rijkaard utódjául Pep Guardiolát nevezték ki a Barcelona vezetőedzőjévé, ugyanis az együttes korábbi középpályása csak 37 éves volt ekkor, és felnőtt csapatot még nem irányított korábban.

A merész húzás azonban tökéletesen bejött, Guardiola vezetésével triplázni tudott a katalán gárda, ami ezt megelőzően mindössze négy csapatnak sikerült Európában (a Celtic 1967-ben, az Ajax 1972-ben, a PSV 1988-ban, a Manchester United pedig 1999-ben nyerte meg hazája bajnokságát, kupáját és a Bajnokok Ligáját, illetve annak jogelődjét, a BEK-et).

LIPPI: SOK EDZŐ VAN A VILÁGON, AKI JOBB GUARDIOLÁNÁL

Hiába a triplázás, Marcello Lippi szerint ettől még nem Guardiola a világ legjobb edzője.
„Tény, hogy ebben a szezonban ő a legsikeresebb szakember, de sok nála jobb edző van a világon – nyilatkozta az olasz válogatott szövetségi kapitánya a Tuttosportnak. – Sir Alex Ferguson például ugyancsak számos címet nyert az idény során.”
Az aktív játéktól három éve, a mexikói Sinaloa színeiben búcsúzó Guardiola több szempontból is történelmi tettet hajtott végre a szerdai diadallal. Ő lett a Bajnokok Ligája történetének legfiatalabb edzője, aki a magasba emelhette a trófeát, de a jogelődnek számító BEK-et is csak ketten nyerték meg szakvezetőként nála fiatalabban – José Villalonga Llorente 1956-ban és 1957-ben, Miguel Munoz 1960-ban nyert BEK-et a Real Madriddal.

Ugyancsak ő a harmadik személy a történelemben, aki ugyanazzal a csapattal tudta megnyerni a BEK-et/BL-t játékosként és edzőként is (Carlo Ancelotti a Milannal, Munoz pedig a Real Madriddal vitte véghez ezt a bravúrt). Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff és Frank Rijkaard különböző csapattal értek fel a csúcsra.

Ebből ki is derül, hogy a Barcelona eddigi mindhárom BEK/BL-győzelmét olyan edzővel érte el, aki korábban játékosként is felült Európa trónjára. A cikk második bekezdésére visszautalva Guardiola azt is elmondhatja magáról, hogy elsőként triplázott spanyol csapat kispadján.

Ezek a tények önmagukért beszélnek, ám maga az érintett mégis rendkívül szerény maradt a sikeres idény végére:

„Én nem szerezhettem volna bajnoki címet más játékosokkal, de ezek a futballisták másik edzővel is az élen végeztek volna” – mondta Guardiola még két héttel ezelőtt.

Nem dicséri tehát saját magát, megteszik ezt helyette viszont mások. Victor Valdés szerint például egyértelműen neki köszönhetik az idei szezon sikereit.

„Különleges futballt játszottunk, ami edzőnk elveire alapult. Ő a kulcsa annak, hogy idáig jutottunk” – dicsérte Guardiolát a Barca kapusa.

Carlo Mazzonét, a Brescia rutinos edzőjét a döntő után hívta fel Guardiola, ami nagyon jól esett az idős mesternek.

„Ő az első edző, aki ilyen rövid idő alatt ennyi mindent nyert – mondta az R101 rádióadónak Mazzone Guardioláról, aki nyolc éve még a játékosa volt az olasz klubnál. – Emberileg még több dicséretet megérdemel, mint szakvezetőként. A tény, hogy ennyi idő után nem felejtett el, nagy boldogsággal töltött el.”

A katalóniai Santpedorben született Guardiola sikerei a többi fiatal edzőnek is önbizalmat adhatnak – legalábbis Ciro Ferrara így gondolja.

„Nem volt egy nagy meccs, de a Barcelona megérdemelten győzött. Nem tudom, volt-e valaha olyan edző, aki első évében három trófeát nyert. Szerintem ez ismét bebizonyítította, hogy a fiatal edzők is lehetnek sikeresek” – nyilatkozta Ferrara, akit Claudio Ranieri menesztése után neveztek ki a Juventus élére az utolsó két bajnokira.

Thierry Henry hosszú évek óta üldözte első BL-elsőségét, és hogy ezt végül elérte, nagy részben Guardiolának köszönheti.

„Nemcsak azért igazoltam Barcelonába, hogy BL-t nyerjek, hanem azért, hogy minden fronton diadalmaskodjak. Az edző akarta, hogy maradjak, ő győzött meg, hogy ne menjek el” – mondta a francia csatár, akinek első barcás idénye nem a legjobban sikerült, így az is felmerült tavaly nyáron, hogy visszaigazol Angliába.

Egyvalami biztos, Guardiola magasra tette a lécet, és ahogy a mondás tartja, a csúcson maradni sokkal nehezebb, mint feljutni oda. Kíváncsian várjuk, neki sikerül-e. Ha megvédené a BL-címet a Barcelonával, újabb történelmi tettet hajtana végre, mivel ez még egy csapatnak sem sikerült.

EMLÉKEZTETŐ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik