Itt van Amerika
KRASZNAI BENCE
KRASZNAI BENCE
2022.06.17 12:18 Frissítve: 2022.06.17 12:53

NBA: „Az a srác, Stephen Curry tehet mindenről...”

Ahogyan arról beszámoltunk, a Golden State Warriors hetedszer nyerte meg az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) bajnoki címét, miután a nagydöntő hatodik, csütörtöki mérkőzésén 103–90-re megverte a Boston Celticset, és 4–2-es összesítéssel diadalmaskodott a párharcban. Az MVP, Stephen Curry érzelmes, őszinte nyilatkozatot adott a finálét követően.

Steph Curry mosolya mindent elárul arról, hogy mit jelent neki a mostani siker (Fotó: Getty Images)

 

A Golden State Warriors mostani sikerével visszaült az NBA trónjára: két „kihagyott”, sérülésektől hemzsegő idény után újra eljutott a nagydöntőbe, amelyben három évad után ismét győzött, így 2015 óta a negyedik bajnoki címét ünnepelhette. Steph Curry arra is reagált, hogy a mostani idény előtt a szakemberek leírták őket…

„Tökéletesen emlékszem arra, hogy a szezon legelején voltak olyan szakértők, akik a nagy nullát jósolták nekünk akkor, amikor arról beszélgettek, hány bajnoki címünk lesz még, és mire lehetünk képesek – idézte a játékost a sports.yahoo.com.Halljuk ezeket a megnyilvánulásokat, cipeljük az ezzel járó terhet, és így is próbáljuk fenntartani a célunkat – nem hagyjuk, hogy elvonja a figyelmünket. De ettől még »extra súly nehezedik ránk«. Az, hogy így is idáig jutottunk, különleges. Libabőrös vagyok, ha felidézem, mi mindenen mentünk keresztül együtt és külön-külön annak érdekében, hogy ismét győzzünk. A rájátszás utolsó két hónapja, az elmúlt három év, a legutóbbi negyvennyolc óra minden része érzelmi hullámvasút volt – a pályán és azon kívül is. Napi szinten küzdöttünk, egyetlen álom és cél érdekében, amit ma ismét elértünk. Ezért van bennem most ilyen sok érzelem, és tudom, hogy lesz is, hiszen vissza kell térni ide.”

A Warriorst negyedik alkalommal csúcsra vezető mester, Steve Kerr így értékelt a párharc után: „Az elmúlt években történtek fényében a négyből a mostani bajnoki címünk volt a legvalószínűtlenebb. Áldás, hogy szupersztárokkal dolgozhatok együtt, és ilyenkor jó dolgok történnek. Az a srác, Stephen Curry tehet mindenről… Amit a maga szintjén csinál, az rendkívüli módon eltér attól, amit a liga klasszikus nagyjaitól láthatunk. Steph nagyon emlékeztet Tim Duncanre – teljesen más játékosok, de önbizalomban, tehetségben és emberségben hasonlítanak egymásra. Mindez csodálatos kombináció, amelynek hála miatta is akar nyerni mindenki. Az összes játékosnak örülök, de Stephennek különösen, megkoronázta az eddig is hihetetlen karrierjét.” 

A Boston Celtics játékosa, Jayson Tatum 40 perc alatt 13 pontot szerzett, a második félidőben mindössze kettőt. „Nehéz eljutni idáig, de még nehezebb túljutni a csalódottságon, amit most érzek. Hosszú utat tettünk meg a nagydöntőig, most mégis úgy érzem, sok mindent jobban csinálhattam volna. Másik szintre kell lépnünk ahhoz, hogy elérjük azt, amit szeretnénk”vélekedik Tatum.

A Celticset az első vezetőedzői idényében a nagydöntőig vezető mester, Ime Udoka felemásan értékelt: „Ez egy darabig biztosan fájni fog, talán sohasem múlik el. Mindettől függetlenül büszke vagyok az évadra, sok mindenen keresztülmentünk, és remek alapot teremtettünk a folytatáshoz.”

A döntő összefoglalója

NBA
NAGYDÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS

Boston Celtics–Golden State Warriors 90–103  (22–27, 17–27, 27–22, 24–27)  
Celtics legjobb dobói: Brown 34/15, Horford 19/12, Tatum 13/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Wiggins 18/12, Poole 15/9

A NAGYDÖNTŐ MÉRKŐZÉSEI
Június 3.: Golden State Warriors–Boston Celtics 108–120
Június 6.: Golden State Warriors–Boston Celtics 107–88
Június 9.: Boston Celtics–Golden State Warriors 116–100
Június 11.: Boston Celtics–Golden State Warriors 97–107
Június 14.: Golden State Warriors–Boston Celtics 104–94
Június 17.: Boston Celtics–Golden State Warriors 90–103

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.

2022.06.15 01:05:43

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Menjenek el abba az országba, amelyben egy sportágat vallásként szeretnek, ráadásul értenek is hozzá. Mint Kanadában a jégkoronghoz. Mindent aprólékosan elemeznek, bírálnak, minden vereséget katasztrófaként élnek meg. Ha egy gárdának rosszul megy, a helyi média krízist kiált. Ha jól, azt kérdezi, mikor jön a válság.

2022.06.06 08:01:00

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A harmadik negyedben remekeltek Steph Curryék és már 29 ponttal is vezettek a Boston ellen.