Itt van Amerika
Nemzetisport.hu 2011.05.09 01:16 Frissítve: 2015.01.18 02:56

A Lakers dicstelenül búcsúzott Dallasban

A Dallas Mavericks hazai pályán 122–86-ra legyőzte a címvédő Los Angeles Lakerst az NBA rájátszásában, a Nyugati főcsoport elődöntőjében, ezzel 4–0-ra megnyerte a párharcot. Keleten Derrick Rose hiába dobott 34 pontot Atlantában, a Hawks győzött a Bulls ellen, 2–2-re alakítva ezzel a párharcot.

 

Phil Jackson maga sem értette, hogy történhetett ez meg velük (Fotó: Reuters)

 

DALLAS MAVERICKS–LOS ANGELES LAKERS

Rex Chapman, Vince Carter és Ray Allen tudott Jason Terry előtt kilenc hárompontost bedobni egy playoff-mérkőzésen.
Korábban (1996) a Seattle tudott a rájátszásban egy meccsen 20 triplát dobni. Akkor a Houston volt az „áldozat”.
Phil Jackson 229–104-es mérleggel rendelkezik a rájátszásban, ezzel az NBA történetében ő aratta a legtöbb diadalt edzőként, és a legjobb győzelmi mutató (0.688) is az övé a PO-ban.

A söprés sosem lehet szép – mármint a vesztes fél szempontjából –, de a Lakersé most különösen csúnyára sikerült, több okból is. Egyrészt története második legsúlyosabb vereségét szenvedte el a csapat a rájátszásban, másrészt a játékosai nem éppen úriemberhez méltón viselték a megalázó zakót. Lamar Odomot és Andrew Bynumot a negyedik negyedben egy percen belül szórták ki sportszerűtlen szabálytalanság miatt.

Szegény Phil Jackson ezekben a percekben már beletörődve ült a kispadon, pályafutása – vélhetően – utolsó mérkőzésén. A 21 rájátszást megérő mester most először élte át, milyen az, ha csapatát söpréssel búcsúztatják. A Lakersszel ez legutóbb 1999-ben történt meg, pont mielőtt Jackson átvette a csapat irányítását.

Na de essen szó a győztesről is, elvégre a Dallas megérdemli a méltató szavakat! A címvédő ilyen különbséggel történő lelépése már önmagában megsüvegelendő teljesítmény, ezt ráadásul rekordok beállítása kísérte.

A meccs már jóformán a nagyszünet előtt eldőlt, hiszen a második negyedet 36–16-ra nyerte meg a Dallas, amely 24 ponttal vezetett a félidőben. A Mavericks 20 triplát dobott a mérkőzésen, az első félidőben 11-et, Jason Terry pedig egymaga kilenc hárompontost süllyesztett el, mindhárom csúcsbeállításnak számít az NBA rájátszásában.

Terry után José Barea (22 pont) és Predrag Sztojakovics (21 pont) volt a legeredményesebb dallasi játékos, Dirk Nowitzki ezúttal „csak" 17 pontig jutott. A Lakers kulcsemberei közül Kobe Bryant 17 pontot szerzett (öt triplájából egy sem volt jó), Pau Gasol mindössze tizet.

A Dallas a Nyugati főcsoport döntőjében az Oklahoma City–Memphis párharc győztesével küzd majd meg.

KIESETT A LAKERS!

 NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Dallas Mavericks–Los Angeles Lakers 122–86
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0, a Dallas javára.

 

ATLANTA HAWKS–CHICAGO BULLS

Ami elég volt a két csapat első atlantai meccsén, pénteken, az vasárnap már kevésnek bizonyult – a Chicago sztárja, Derrick Rose hiába vitte újfent vállán a csapatot, a Bulls ezúttal nem tudott győzni.

Az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP) megválasztott Rose pénteken 44 pontot dobott, és a Chicago annak ellenére győzött, hogy a többiek 14 pont alatt maradtak. A negyedik meccsen azért már Rose-nak sem ment annyira a játék, 32 mezőnykísérletéből csak 12 talált a gyűrűbe, de 34 pontjával és 10 asszisztjával így sincs oka a szégyenkezésre, ám rajta kívül csak Carlos Boozer (18 pont) teljesítménye nevezhető jónak a vendégektől.

Ezzel szemben hazai oldalon hárman is elérték a húszpontos határt, ami döntőnek bizonyult. Az Atlanta az utolsó három percben, 84–84 után állva hagyta ellenfelét, és végül az Al Horford (20 pont), Josh Smith (23 pont, 16 lepattanó, 8 assziszt – a meccs utáni kommentárok elsősorban az ő játékát emelték ki, mert pontjai mellett nagyszerű labdákat adott és jól is védekezett), Joe Johnson (24 pont) trió együttes remeklésének köszönhetően 100–88-ra győzött, és ezzel egyenlített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban. Folytatás kedden, Chicagóban.

 NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 100–88
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
2022.08.16 22:49:07

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A zene segít a sportolóknak csökkenteni a fáradtságérzetet, növeli a fájdalomtűrő képességüket, valamint javítja a hangulatukat és a motivációjukat. Ezenkívül a megfelelő zenét hallgató sportolók könnyebben ki tudják zárni a pánik és az aggodalom érzését.

2022.08.03 23:20:00

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A legsikeresebb sportmenedzserek keményen dolgoznak azon, hogy elsajátítsák ezt az alapvető sportvezetői készséget. Legalább azt tudniuk kell, mikor fogják be a szájukat.«

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.