NHL: emberemlékezet óta nem volt példa ilyen börzére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 08:37
null
Rasmus Dahlin kelt el a 2018-as NHL-draft első helyén (Fotó: Reuters)
Hat európai és csak két kanadai, ellenben négy védő az első tízben – megtartották az NHL újoncbörzéjét, de Ilja Kovalcsuk visszatérése még ezt is elhomályosította.

 

Előttünk az utódok. Dallasban megtartották az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság, az NHL újoncbörzéjét, azaz a draftot. A klubok, mint mindig, most is abban reménykednek, hogy jól választottak, és megfogták az isten lábát – amire természetesen csak az idő ad választ. A számok tükrében: a hétvégi drafton a két nap alatt 12 különböző nemzet összesen 217 ifjú játékostehetsége kelt el: 125 észak-amerikai (73 kanadai és 52 amerikai), valamint 92 európai (30 svéd, 20 orosz, 16 finn, 11 cseh, 5 szlovák, 4 svájci, 2-2 fehérorosz és német, valamint 1-1 angol és norvég).

AZ ELSŐ TÍZ

1/1. Rasmus DAHLIN (svéd, védő) > Buffalo Sabres
1/2. Andrej SZVECSNYIKOV (orosz, jobbszélső) > Carolina Hurricanes
1/3. Jesperi KOTKANIEMI (finn, center) > Montreal Canadiens
1/4. Brady TKACHUK (amerikai, balszélső) > Ottawa Senators
1/5. Barrett HAYTON (kanadai, center) > Arizona Coyotes
1/6. Filíp ZADINA (cseh, jobbszélső) > Detroit Red Wings
1/7. Quinn HUGHES (amerikai, védő) > Vancouver Canucks
1/8. Adam BOQVIST (svéd, védő) > Chicago Blackhawks
1/9. Vitalij KRAVCOV (orosz, jobbszélső) > New York Rangers
1/10. Evan BOUCHARD (kanadai, védő) > Edmonton Oilers

Érdekesség, az első három helyen egyaránt európai játékos kelt el, az első kanadai játékosig az ötödik „pickig”, azaz választásig kellett várni, és rajta kívül csupán egy honfitársa fért be a top tízbe – ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa.

SVÉD ÉS OROSZ CSODAGYEREK

Az első két helyen nem történt meglepetés.

Az elsőként választó Buffalo Sabres a svéd csodagyerekre, Rasmus Dahlinra tette rá a kezét – a Frölundától érkező bekkről alighanem mindent elmond, hogy 23 év után ő az első védő, akit a játékosbörze első helyén választottak ki. Nem kérdés, az idei felhozatal legjobbja, 18 évesen kész az NHL-re, és máris zseniális honfitársaihoz hasonlítják: napjaink egyik legjobbja, Erik Karlsson és a legendás Nick Lidström „mixét” látják benne. Utóbbi maga mondta róla, hogy tökéletes védőmunkája mellett úgy korcsolyázik, mint a New York Rangersszel mindent megnyert amerikai ikon, Brian Leetch – ennél jobb ajánlólevél pedig aligha kell! Dahlin az a fajta játékos, aki köré egy egész csapatot fel lehet építeni, a régóta szenvedő Buffalónál is ebben bíznak.

Az 1/2-es a Kazanyban nevelt, az elmúlt két szezonban a tengerentúli ligákban az észak-amerikai stílushoz már hozzászokó orosz Andrej Szvecsnyikov lett, aki Dahlin mellett a draft másik olyan játékosa, akit már „NHL-késznek” tartanak. Pontgyáros jobbszélsőről beszélünk, aki erős, jól lő, és keményen ütközik, a helyzeteket pedig kíméletlenül kihasználja. Ha beválik, már első idényében a drafton nagyot nyerő Carolina Hurricanes alapembere lehet: egy alapvetően fiatal támadómaghoz csatlakozik, gyors és sikeres beilleszkedés esetén egyből a házi pontlista elején találhatja magát.

Kovalcsuk visszatér

Egy ideig még a draftot is elhomályosította a bombaként robbanó hír: Ilja Kovalcsuk visszatér az NHL-be!

A liga 2004-es gólkirálya, a kereken egy pont/meccs átlaggal (816/816) „szerénykedő” orosz szupersztár 2013-ban – óriási balhét kavarva – otthagyott csapot-papot, és 15 évre szóló, 100 millió (!) dolláros szerződését felrúgva faképnél hagyta klubját, a New Jersey Devilst, hogy hazatérjen Oroszországba, az SZKA Szentpétervárhoz, amellyel aztán kétszer is megnyerte a KHL bajnokának járó Gagarin-kupát.

Kovalcsuk visszatérése az NHL-be régóta téma – annál is inkább, mert ő maga is nyilatkozta, szeretne még a tengerentúlon játszani –, a kérők pedig meg sem várták július 1-jét, amikor függősége a Devilsszel hivatalosan is megszűnik. A tárgyalások után a Los Angeles Kings lett a befutó, amely bejelentette: három évre szóló, 6.25 milliós szerződést köt a már 35 éves orosz szélsővel, aki így olimpiai és két világbajnoki címe után újra megcélozza a Stanley-kupa-győzelmet.

NEM KELLETT E REMEK CSEH CSEMETE

Az előzetesen a harmadik-negyedik hely környékére várt fiatal cseh jobbszélső, Filíp Zadina viszont nem kellett sem a Montrealnak, sem az Ottawának, sem az Arizonának, „csak” a hatodik helyen választó Detroit Red Wings foglalta le a játékjogát – ott viszont jó helyen is lesz.

A Montreal helyette a hokis berkekben mindig jól csengő Tkachuk név legfrissebb képviselőjére, a legendás Keith Tkachuk kisebbik fiára, Bradyre csapott le (a bátyus, Matthew már két éve a Calgary Flamesben bontogatja szárnyait 2016-os 1/6-osként), az Arizona Coyotes pedig egyelőre nehezen érthető módon a tízbe sem várt centernek, Barrett Haytonnak szavazott bizalmat.

A fennmaradó öt helyen a már említett Zadina mellett csupán egyetlen csatár került még be a legjobb tízbe, a többiek hátvédek, ami azt mutatja – és ezt Dahlin elsősége is megerősíti –, hogy az idén rég nem látott hangsúlyt fektettek a csapatok a védelem alapjainak újratervezésére. Persze az említett bekkeket kihalászó klubokra ez rá is fér…

ANGOL TÖRTÉNELEM

A draftoltak számát tekintve az első két helyen szokás szerint Kanada, illetve az Egyesült Államok áll, amiben semmi meglepő sincsen, a többi kiválasztott között viszont már akadnak érdekességek.

Vasárnap történelem íródott Dallasban: az Arizona a hetedik kör 189. helyén a brit Liam Kirköt választotta, ezzel a hazája élvonalában szereplő Sheffield Steelers 18 éves, rotherhami születésű csatára lett az első olyan angol játékos, aki teljes egészében a szigetország hokijának nevelése, és akit egyenesen a brit elitligából, az EIHL-ből draftoltak a tenegerentúlra – ez is jól mutatja az idei budapesti divízió 1/A-világbajnokságon nagy meglepetésre csoportújoncként egyből a világelitbe jutó Nagy-Britannia erejét. Az már csak érdekesség, hogy amikor a vb-n meginterjúvoltuk a játékosmegfigyelőként dolgozó Matti Virmanent, ő az Edmonton Oilersnek nézegette Kirköt, aki viszont a fagyos Alberta helyett a sivatagba került, ugye.

És mi lesz Tavaresszel?
A 2009-es 1/1-es, a kanadai John Tavares szerződése is lejár június 30-án, azaz most szombaton, és nem biztos, hogy marad a New York Islandersnél. A klub nyilván megtartaná, ám a 693 meccsen 643 pontot szerző center (aki a válogatottal kifejezetten sikeres, hiszen olimpiai bajnok és világkupa-győztes) az NHL rájátszásba is csak háromszor jutott be, vagyis 27 évesen most pályafutása legfontosabb szerződéskötése előtt áll – éppen ezért tárgyalni fog a Boston, a Dallas, a Los Angeles, a San Jose, a Tampa és a Toronto képviselőivel is.

Az Islandersnél viszont olyat is ajánlottak neki, amit máshol nem. Egy Donald Rosner nevű drukker ugyanis Tavares élete végéig szóló ingyen bagelszállítást kínál, ha marad a New York-i csapatnál, és nem viccel: a bageleket is árusító reggelizőt üzemeltető Rosner az NHL honlapjának is nyilatkozott az üzleti tervéről.

Amúgy előkelő pozícióban, a második kör 37. helyén vitte el Jett Woo-t a Vancouver, így ő lett a második legértékesebb, kínai felmenőkkel rendelkező játékos a 2014-ben az Islanders által draftolt, az NHL-ben azóta 33 meccsen 22 pontot szerző Joshua Ho-Sang után.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik