A 40 éves Björndalené és a Dufour-Lapointe nővéreké volt a show az első napon - szombati összefoglaló

PÓR KÁROLY (DE.), CSERHÁTI ZOLTÁN (DU.)PÓR KÁROLY (DE.), CSERHÁTI ZOLTÁN (DU.)
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 07:57
null
A női mogul győztese, Justine Dufour-Lapointe (középen) az ezüstérmes tesót, Chloét ünnepli, a háttérben a csalódott amerikai címvédő, Hannah Kearney (Fotó: Action Images)
A pompás, monumentális megnyitó után az első nap fantasztikus történeteket hozott a szocsi téli olimpián. A férfi biatlonosok sprint számában a hétszeres olimpiai bajnokká avanzsáló Ole Einar Björndalen 40 évesen aratott egészen rendkívül győzelmet fiatal vetélytársai előtt. Gombos Károly ugyanebben a számban a 79. helyen zárt. Az olimpia első aranyát az amerikai hódeszkás Sage Kotsenburg nyakába akasztották, Marit Björgen a női sífutók 15 kilométeres, Sven Kramer a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában védte meg címét. A síakrobaták női mogul számában a kanadai Dufour-Lapointe nővérek szolgáltatták a show-t: a három testvér közül Justine és Chloe is dobogós lett, előbbi aranyat, utóbbi ezüstöt nyert. Az alábbiakban az első nap történéseit olvashatják rengeteg színes történettel kiegészítve – percről percre.

+++
• AZ AMERIKAI HÓDESZKÁS SAGE KOTSENBURGÉ AZ ELSŐ ARANY
• MARIT BJÖRGEN MEGVÉDTE A CÍMÉT NŐI 15 KM-ES SÍFUTÁSBAN
• HÁROM HOLLAND A FÉRFI 5000 M-ES GYORSKORCSOLYÁZÓK DOBOGÓJÁN, SVEN KRAMER ÚJRA BAJNOK
• OLE EINAR BJÖRNDALEN 40 ÉVESEN HETEDSZER OLIMPIAI BAJNOK, GOMBOS KÁROLY 79. A SÍLÖVŐK 10 KM-ES SPRINT SZÁMÁBAN
• A DÖNTŐBEN SZEREPLŐ HÁROM DUFOUR-LAPOINTE KANADAI TESTVÉRBŐL KETTŐ, JUSTINE ÉS CHLOE A DOBOGÓRA TETEJÉRE ÁLLHATOTT NŐI MOGULBAN
• ITT A TELJES PROGRAM
TELEVÍZIÓS PROGRAM

• AZ EDDIGI GYŐZTESEK ÉS AZ ÉREMTÁBLA
• ŐK LEHETNEK A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEK

MEGNYITÓÜNNEPSÉG
A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA PERCRŐL PERCRE
• GALÉRIA A MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGRŐL
+++


A délutáni szerkesztő, Cserháti Zoltán – a délelőtti stábot vezető Pór Károly és további munkatársai nevében – a mai napra köszöni a figyelmüket! Tartsanak velünk holnap is, jó éjszakát!

21.49 A VASÁRNAPI PROGRAM. A holnapi az egyik legsűrűbb nap lesz a téli olimpián: csak 11-én és 19-én osztanak még nyolc aranyérmet. Az alpesi sízők rögtön egy klasszikus számmal, a férfi lesiklással mutatkoznak be, a férfi sífutók 30 km-en kezdenek, a női gyorskorcsolyázók 3000 m-en. Véget ér a férfi szánkósok egyes versenye, eredményt hirdetnek a műkorcsolyázók új csapatversenyében és a férfi síugrók normál sáncán, továbbá kiderül, ki a legjobb női hódeszkás lejtős stílusban. A női biatlonosok a sprint számmal kezdenek, a mezőnyben pedig ott lesz Szőcs Emőke is. A csíkszeredai lány ebben az olimpiai ciklusban váltott magyar színekre a románról, miután nem nevezték őt a vancouveri olimpiára. A 28 éves hargitai versenyző célja, hogy bejusson a legjobb hatvanba és így elindulhasson az üldözéses versenyben is. A részletes, percre lebontott programot itt találja! Az MTVA műsora itt olvasható!

21.19 FOTÓZZ ÉS LÁSD MAGAD 3D-BEN! Szocsi halad a korral: a Guardian egyik videós beszámolója egy egyedülálló közösségi fejlesztésről tudósít, tudniillik az Olimpiai Parkban létrehoztak egy egyedülálló selfie-falat. A szurkolók elküldhetik az önarcképüket, amely így megjelenik egy óriási digitális képen 3D-ben a Parkban felállított falon. A végeredmény: mint az amerikai elnökök arcmása a Rushmore-hegyen.

21.07 GYANÚSAK A VISSZAVONULT ÉSZT SZTÁR MINTÁI. Az Észt Olimpiai Bizottság elismerte, hogy a visszavonult kétszeres olimpiai bajnok sífutójuknak, Kristina Smigun-Vähinak gyanús a 2006-os torinói játékokon vett mintája. Siim Sukles főtitkár elmondta: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság levélben értesítette őket, de további részleteket nem közölt, és a NOB sem kommentálta az ügyet. A nyolc évvel ezelőtti téli olimpia mintái közül többet az elmúlt hónapokban újra elemeztek. Smigun-Vähi – aki a torinói duplázás után 2010-ben, Vancouverben egy ezüstérmet szerzett, majd visszavonult – tagadja, hogy tiltott szert használt. (MTI)

20.55AZ ELSŐ NAP ÉRMESEI ÉS AZ ÉREMTÁBLA

Vajon partiarc-e Justine?
Vajon partiarc-e Justine?

20.28 HÁROM TESTVÉR, EGY ARANY, EGY EZÜST! Az említett három Dufour-Lapointe testvér közül kettő érmet nyert Szocsiban, sőt! A női mogul döntőjét a kevésbé esélyesnek tűnő Justine Dufour-Lapointe nyerte meg, a középső tesó, a világbajnok Chloe pedig második lett a címvédő amerikai Hannah Kearney előtt. A legidősebb nővér, Maxime most még csalódott lehet a 12. hely miatt, ám alighanem este ő is ott lesz a kanadai partin. További részletek itt!

20.19 KI LESZ A NAP CSAJA? A téli olimpia alatt sorozatot indítunk, amelyben olvasóink segítségét kérjük: minden nap három lány közül kell kiválasztani, hogy ki a legszimpatikusabb, legdekoratívabb a jelöltek közül. Az első napon az amerikai jégkorongozó, Hilary Knight – aki a női hokitorna első gólját szerezte, lásd alább –, az orosz műkorcsolyázó, Jekatyerina Bobrova és a norvég sífutó, Therese Johaug vívta ki a szereplés jogát. Eredményhirdetés holnap. Ön kit választ?

Therese Johaug norvég sífutó, a nap csaja szavazás egyik jelöltje. A riválisok megtekintéséhez és a voksoláshoz katt a képre! (Fotó: Action Images)
Therese Johaug norvég sífutó, a nap csaja szavazás egyik jelöltje. A riválisok megtekintéséhez és a voksoláshoz katt a képre! (Fotó: Action Images)

20.10 A HAZAIAK LÉPÉSELŐNYBEN AZ ÚJ VERSENYSZÁMBAN. Magabiztosan vezetnek a házigazda oroszok a műkorcsolyázók csapatversenyében. A négy rövid program és a párosok kűrje után hat ponttal vezetnek a kanadaiak és tizenhárommal az amerikaiak előtt. Vasárnap az első öt nemzet (fentiek mellett még az olaszok és a japánok) férfi és női versenyzői, valamint a jégtáncosok mutathatják be kűrjüket.

19.32 ÖNÁLLÓ AKCIÓ VOLT A GÉPELTÉRÍTÉS. Az AP hírügynökség jelentése szerint az ukrán férfi, aki a megnyitó ideje alatt sikertelenül próbált meg eltéríteni Szocsi irányába egy török felségjelzésű repülőgépet, hazájának kormányellenes tüntetőire akarta felhívni a sajtó figyelmét. A török közlekedési miniszter beszámolója szerint a 46 éves, Artyem Hozlov néven azonosított férfinak nem volt társa és nem tartozik egyik terrorszervezethez sem. Hozlov azt állította, bomba van nála, ám a repülőgép legénysége becsapta őt, így a Harkivból induló gép végül Isztambulban landolt, ahol a biztonsági személy a fedélzetre lopakodva ártalmatlanította a férfit. A török hatóságok bombát nem találtak a gépen.

19.18 BEVONULÓRUHA-KAVALKÁD. A tangapapucsos kajmán-szigeteki zászlóvivőtől a rövidnadrágban vonuló bermudai küldöttségen át a tongaiak pálmafás szettjéig: kollégánk összedobott egy látványos, külön elemeiben olykor mégis megdöbbentő képgalériát a megnyitón látott ruhákról. Az orosz lányok például úgy beöltöztek, mintha még nem láttak volna telet. Mindez fotókon elmesélve itt!

19.02 SÖRÖS DOBOZT AKARUNK SZOCSIBÓL! Sok a hiba a téli olimpia szervezésében, de az egyik sörös cég zseniális kreatívval jött ki a játékokra. A nagy orosz medve leveszi a lábáról a törékeny kanadai műkoris lányt, miközben a „juharlevelesek” nemzeti büszkeségei a háttérben búsulnak.

19.00 HÁROM TESÓ EGY DÖNTŐBEN! Megkezdődött a nap utolsó fináléja, a síakrobaták női mogul versenyszámának döntője, amelynek érdekessége, hogy a mezőnyben ott lesz a világbajnoki címvédő kanadai Chloe Dufour-Lapointe, valamint nővére, Maxime és húga, Justine is.

18.51 FREUND ÉS SCHLIERENZAUER SZÁLLT A LEGMESSZEBB. Michael Hayböck sikerével ért véget a síugrók selejtezője a normál sáncon. Az osztrák versenyző végül hét tizeddel verte a nála másfél méterrel nagyobbat ugró német Andreas Wankot (102.5 méter). A világkupa élén álló tíz versenyző kiemelt volt (az ő ugrásukat nem is pontozták), közülük a német Severin Freund és az osztrák Gregor Schlierenzauer 104 méterig szállt.

18.35 MORGENSTERN ÚJRA REPÜLT. Egy hónappal durva esése után újra a síugrósáncon láthattuk Thomas Morgensternt, az osztrákok menőjét. Átlagos ugrása a 9. helyre volt jó a selejtezőben.

18.34 EGY KIS KÖZÉRDEKŰ A HATÁRON TÚLIAKNAK. A téli olimpia közvetítési jogait és sugárzását a jogtulajdonos csak Magyarország területére engedélyezte, ezért a közmédia határon túl is fogható csatornáin nem láthatóak az olimpiai műsorszámok – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája. A tájékoztatás szerint az az egyes külföldi műsorterjesztők műszaki lehetőségén múlik, hogy ezt milyen módon tudják végrehajtani, például időszakos hozzáférés-korlátozással az olimpiai közvetítések alatt, de előfordulhat a teljes csatorna átmeneti szüneteltetése is az olimpia ideje alatt. A magyarországi nézőket ezek a korlátozások nem érintik. (MTI)

18.24 VÉGRE NYAKBAN AZ ÉRMEK! Közben az Olimpiai Parkban megkezdődött az első érmek átadása. A medáliákat tudniillik nem a versenyek után közvetlenül kapják meg a versenyzők – dobogóra állnak, de ott még csak virágot és tapsvihart gyűjtenek be –, hanem este nagyközönség előtt az Olimpiai Park erre a célra készített porondján. Sage Kotsenburg már csókolgathatja az aranyat.

18.20 PAPÍRFORMA A SZÁNKÓVERSENY FÉLIDEJÉBEN. Az oroszok jól kiaknázták a hazai környezet nyújtotta lehetőségeket a szánkóversenyben, hiszen a nyitó futam után hárman is az első hét között végeztek. A 42 éves Albert Gyemcseko meglepetésre megelőzte a német Felix Lochot, a szám olimpiai bajnoki és világbajnoki címvédőjét. A második futamban aztán már a papírforma érvényesült, Loch megrázta magát, és átvette a vezetést. A német előnye jelenleg 0.294 másodperc Gyemcseko előtt. A harmadik pozícióban a kétszeres olimpiai bajnok, 40 éves olasz Armin Zöggeler áll 0.744 másodperces lemaradással. A szánkóverseny harmadik és negyedik futamára vasárnap este kerül sor.

18.18 KÉNYSZERSZÜNET A SÍUGRÓKNÁL. Oldalszél miatt megszakították a férfi síugrók selejtezőjét, a német Andreas Wank vezet, a nagyágyúk még hátra vannak.

17.41 GOMBOST IS LENYŰGÖZTE BJÖRNDALEN. „Mindent kiadtam magamból. Az álló sorozat előtt kicsit lelassítottam, de a végén teljesen kihajtottam magamat, semmi nem maradt bennem – mondta a sílövők versenye után az M1 kamerája előtt a 79. helyen végző Gombos Károly. – Nagyon kemény volt. Sokan mondták már, de csak megerősíteni tudom ezt, nagyon kemény lett a pálya. És büszke vagyok, nemcsak az eredményre, hanem hogy itt lehettem, egy ilyen történelmi versenyen. Ahol Ole Einar Björndalen negyvenévesen is oda tud csapni a sihedereknek. Ezért imádom ezt a sportágat. Most már drukkolok neki, hogy beállítsa Dählie rekordját, nagyszerű sportember!”

17.29 „OROSZORSZÁG VISSZATÉRT!” „Szerelmes üdvözlet Oroszországból”; „Minden szempontból zavaros, de látványos; „A hatalom fitogtatása”, „Szocsi bemutatta az orosz büszkeséget” – a nyugati sajtó kevéssé szerette a megnyitót, „Putyin show-ját”, volt viszont, akit még ők is dicsértek. Hogy ki az? A sajtóvisszhangból megtudja!

16.59 BJÖRNDALEN: 7 ARANY 16 ÉVBE FOGLALVA. Ole Einar Björndalen első (Nagano, 1998, 10 km sprint) és eddigi utolsó aranya között 16 év telt el, ezzel a férfiak között rekorder. A nőknél is csak az orosz sífutó Raisza Szmetanyina rendelkezik hasonló mérleggel (Innsbruck, 1976, 10 km és Albertville, 1992, 4x5 km). A téli olimpiai aranyérmek számát tekintve az örökranglistán Björndalen 7 arannyal második a sífutó, 8-szoros első honfitárs, Björn Dählie mögött.

A biatlonkirály győzelmi öröme (Fotó: Action Images)
A biatlonkirály győzelmi öröme (Fotó: Action Images)

16.41 OEB ELNYŰHETETLEN, HETEDSZER OLIMPIAI BAJNOK! GOMBOS 79. S immár hivatalos: Ole Einar Björndalen egy lövőhibával, 24.33.5-ös időeredménnyel maga mögé utasította a teljes mezőnyt a biatlonosok férfi sprint számában, és ezzel megszerezte hetedik olimpiai bajnoki címét. Sprintben 1998 és 2002 után harmadszor, immár 40. születésnapja után. Bámulatos! A második az osztrák Dominik Landertinger, a harmadik a cseh Jaroslav Soukup lett. Gombos Károly egy lövőhibával a 79. helyen zárt, nyolc versenyzőt megelőzve. További részletek itt!

16.31 JUHARLEVELES KIÜTÉS. A kanadai lányok 5–0-s győzelemmel mutatkoztak be a női hokitornán, a szenvedő fél Svájc volt, a gólszerzőket itt találja!

16.27 KESZLER INDUL NŐI 500-ON. Keszler Andrea indulhat a rövid pályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres számában a hétfői versenynapon. „Ő vívta ki a kvótát és nem következett be olyan nem várt esemény, ami miatt mást indítanánk" – indokolta a döntést az MTI-nek Darázs István szakágvezető, aki hozzátette, a női váltó négy tagját elég aznap kijelölnie a szakvezetésnek. Hétfőn a női 500 méter selejtezője mellett a férfi 1500 méteres versenyt rendezik meg, melyben mindhárom magyar, Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is indulhat. Az aznapi programban szerepel még a női váltó elődöntője, itt a magyar csapat számításai szerint a kanadai, a dél-koreai és az orosz négyessel kell megküzdenie a magyar stafétának. Hogy mit várhatunk ott? Heidum Bernadett válaszát itt elolvashatja!

16.22 GOMBOS A CÉLBAN. A magyar biatlonos egy hibával, 28.04.3-as időeredménnyel zárt, jelenleg a 49., de még több mint harmincan hátra vannak. Björndalen 40 évesen lehet hetedszer olimpiai bajnok!

16.14 GOMBOS EGYET HIBÁZOTT. Álló pozícióban egy hiba becsúszott. Az élen továbbra is Björndalen, egyre kevesebben veszélyesek rá.

16.08 GOMBOS EDDIG HIBÁTLAN. A magyar biatlonos fekvő pozícióban nem rontott lövést. Az élen a hatszoros olimpiai bajnok Ole Einar Björndalen áll, ám még messze a vége.

16.03 TÖBB MINT VODKA. Jelena Iszinbajeva, a tengerparti olimpiai falu polgármestere, a babát váró rúdugró eddig sem Putyin-ellenességéről volt híres, és a német Bildnek adott interjújában sem húzott váratlant. A kétszeres olimpiai bajnok – aki egyike volt a tegnapi utolsó fáklyavivőknek – ugyanakkor igyekezett sztereotípiákat oszlatni, és kijelentette, hogy „mi, oroszok többek vagyunk, mint vodka!”

15.53 MAGYAR A PÁLYÁN! Gombos Károly elindult a biatlonosok 10 km-es számában. Smith két perc múlva fog beérni.

Hokikapusoknak ingyen van a fuvar
Hokikapusoknak ingyen van a fuvar

15.51 DE MIÉRT TOLOGATJÁK POGGYÁSZKOCSIVAL A HOKIKAPUSOKAT?? Előzetesen eláruljuk, nem a repülőtérre igyekeznek és a vicc kedvéért. Önök szerint építettek már gyakorlócsarnokot öltöző nélkül?

15.44 EGYRE LYUKASABB A SZLOVÁK HOKICSAPAT. A vártnál lassabban gyógyuló agyrázkódása miatt kihagyja az olimpiát Lubomir Visnovsky szlovák jégkorongozó. A New York Islanders 37 esztendős hátvédje még október 19-én sérült meg, és egészen mostanáig bízott benne, hogy időben felépül a téli játékokra. A szlovákok – akik négy éve Vancouverben negyedikek voltak – pénteken egyik legjobb csatárukról, Marian Gáborikról voltak kénytelen lemondani sérülés miatt. (MTI)

15.33 MÁR FUTNAK A SÍLÖVŐK. Elkezdődött a biatlonosok 10 km-es sprint szám. Az első induló a kanadai Nathan Smith már öt perce a pályán, Gombos Károly a 47. helyen rajtol, 15.53-kor. Smith addigra már a cél közelében lesz.

15.13 KIDŐLT A FŐIGAZGATÓ. Súlyos fejsérülést szenvedett, ezért nem tud vasárnap az amerikai férfi hokiválogatottal elutazni Szocsiba, az olimpiára David Poile főigazgató. A szakember az NHL-es Nashville Predators főigazgatója is egyben, akinek klubcsapata pénteki edzésén egy erős lövés után az arcába csapódott a korong. Azóta már kétszer megműtötték, de biztos, hogy nem tud vasárnap elrepülni a téli olimpiára. (MTI)

15.08 NARANCSOS ZÚZÁS GYORSKORCSOLYÁBAN. Nagy németalföldi fölényt hozott a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres száma: Sven Kramert végül nem tudták megszorítani, új olimpiai csúcsa aranyat ért, de a dobogó másik két fokán is holland versenyző állhat majd: Jan Blokhuijsen, illetve Jorrit Bergsma. További részleteket itt olvashat!

Sven Kramer útban az olimpiai csúcs és második olimpiai címe felé (Fotó: Action Images)
Sven Kramer útban az olimpiai csúcs és második olimpiai címe felé (Fotó: Action Images)

14.42A CÍMVÉDŐ VEZET GYORSKORCSOLYÁBAN. Sven Kramer olimpiai csúccsal (6:10.76) átvette a vezetést a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres versenyében. A holland a szám címvédője.

14.13 JÉGEN A KANADAI LÁNYOK. Az olimpiai címvédő Kanada az első harmad közepén 2–0-ra vezet Svájc ellen a női hokitorna második meccsén.

13.50 JUSZKOV VEZET. Az 1500 méter világbajnoki címvédője, Gyenyisz Juszkov vette át a vezetést az 5000 méteres gyorskorcsolyázók versenyében. Az orosz sportoló három és fél másodperccel volt gyorsabb a norvég Bökkónál, de hat pár még mindig hátra van.

13.41VÁLTOZÁS AZ ÉLEN. Folytatják a férfi gyorskorisok. A hatodik párban versenyző norvég Havard Bokko megelőzte a német Moritz Geisreitert, és át vette a vezetést Szymanskitól. Geisreiter a második.Bokko 6:22.83 perccel vezet

13.16 LENGYEL VEZETÉS. A férfiak 5000 méteres gyorskorcsolyaversenyében egyelőre jeget újítanak. A 13 párból eddig öt teljesítette a penzumot, és egyelőre a lengyel Jan Szymanski áll az élen (6:26.35 perces idővel). A legnagyobb ászok, a címvédő holland Sven Kramer és a dél-koreai Li Szung Hun még csak ezután következik.

13.00 KESZTYŰT VEGYENEK! Délelőtt már „vettünk” kardigánt, most pedig olimpiás kesztyűért állunk sorba, szigorúan a sokszínűség jegyében…

12.30: GYORSKORCSOLYA. Férfi 5000 méteren 13 párban versenyeznek az indulók, két és fél órán keresztül.

12.25 SZÉPSÉGEK A FÁKLYA KÖRÜL. A szocsi téli olimpia megnyitóján egy ideig egyszerre futott az orosz sport három szépséges és igen eredményes sportolónője, Marija Sarapova, Alina Kabajeva és Jelena Iszinbajeva. Csak hogy ne feledjük a hölgyeket a megnyitó után sem, megmutatunk néhányat a jellegzetes fényképeikből. Galéria itt.

12.15 MENNYI AZ ANNYI. Látványos grafika a téli olimpiák költségéről, jól szemléltetve Szocsi kétes első helyét.

12.01 KELLEMETLEN. Johnny Quinn amerikai bobos beragadt a fürdőszobájában, és mivel nem tudott telefonon segítséget kérni, saját erővel tört ki.

11. 59 HEIDUM ÉLVEZTE A FELADATOT. Kifejezetten élvezte a zászlóvivői feladatot Heidum Bernadett rövid pályás gyorskorcsolyázó.

„Annyira belelkesültem, hogy egyszer véletlenül rossz irányba indultam el, de gyorsan visszatereltek” – mondta szombaton az MTI-nek a váltó tagjaként 2009-ben Európa-bajnok versenyző, aki azt is elárulta, nem lepte meg a feladat, mert már hallott róla korábban, de nagyon örült neki és megtiszteltetésnek tartja.

A megnyitó ünnepségről azt mondta, tetszett neki, de kissé hideg volt, mert ők éppen ott ültek, ahol befújták a levegőt azért, hogy lobogjanak a zászlók.

Az egyaránt harmadik olimpiáján szereplő, szintén rövid pályás gyorskorcsolyázó Darázs Rózsa és Knoch Viktor is látványosnak tartotta az előadást. Mindketten hozzátették azonban, hogy számukra nem annyira volt élvezetes a produkció, mivel nem kaptak az eseményről előzetes forgatókönyvet, ráadásul olyan közel voltak a küzdőtérhez, hogy bizonyos látványelemeket kevésbé érzékeltek.

Darázs Rózsa szokatlannak nevezte azt, hogy Vlagyiszlav Tretyak jégkorongozó és Irina Rodnyina műkorcsolyázó végül kifutott az arénából az olimpiai lánggal, s így a stadionon kívül lobbantották fel a lángot.

11.55MINDEN OLIMPIA EGY KICSIT MELEG. Ehhez a reklámhoz vajon mit szólnának az oroszok?

11.46 SÉRÜLÉS. Újabb sérülés a szabadstílusú síelőknél, a 15 éves amerikai Maggie Voisin edzésen elesett, a bokája bánta, visszalépett. Nem neveznek senkit a helyére.

11.45 BODE MILLER VOLT A LEGGYORSABB. Az amerikai versenyző 2 perc 6 másodperccel teljesítette az utolsó lesiklóedzést, egy nappal a vasárnapi verseny előtt. A 36 éves alpesi síző a csütörtöki tréningen is a leggyorsabb volt. 0.66 másodperccel a norvég Aksel Lund Svindal zárt mögötte.

11.40 A MÁSODIK ARANY. A szocsi játékok második aranyérmét a norvég címvédő, Marit Björgen nyerte női sífutásban, 15 km-en. Ez volt a negyedik olimpiai aranyérme pályafutása során. Második a svéd Charlotte Kalla, harmadik a norvég Heidi Weng. A román színekben versenyző Sára Tímea a 60. helyen zárt. Részleteket itt olvashat!

11.31 LÁTVÁNYOS SISAK. A kanadai Sarah Reid szkeletonos edzés közben.

11.20 FÉL TÁV. Női sífutásban a klasszikus stílusú szakaszon heten meg tudtak lépni a főmezőnytől, köztük három norvég (Marit Björgen, Therese Johaug és Heidi Weng), a lengyel Justyna Kowalczyk és a svéd Charlotte Kalla és két finn (Aino-Kaisa Saarinen és Kerttu Niskanen). Mivel a lengyel ebben a stílusban nem tudott meglépni, ráadásul a fél távnál esedékes léccserénél el is esett, így minimálisra csökkent az esélye a győzelemre. Sára ekkor az utolsó előtti volt (a 60.)

11.12. Vége a női hokitorna első meccsének: Egyesült Államok–Finnország 3–1. Részletek itt.

11.00. SÁRA TÍMEÁNAK SZURKOLHATUNK! Újabb versenyszám kezdődött: sífutás, női 15 km. A mezőnyben ott van a 21 esztendős, gyergyószentmiklósi születésű, román színekben versenyző Sára Tímea (60-as számmal).

Szocsi első olimpiai bajnoka, Sage Kotsenburg (Fotó: Action Images)
Szocsi első olimpiai bajnoka, Sage Kotsenburg (Fotó: Action Images)

10.47. AMERIKAI ARANYÉREM. Az első aranyérmet Sage Kotsenburg nyerte meg, miután a selejtezőben élen végző kanadai Maxence Parrot sem tudta őt megelőzni a második sorozatban, a kanadai csak az ötödik helyen végzett. A 20 éves amerikai először vesz részt az olimpián, korábbi legjobb eredménye két ezüstérem a téli extrém játékokról. Az ezüstérem a norvég Staale Sandbeché, a bronzérmes a kanadai Mark McMorris. Részleteket itt olvashat!

10.45. HÓDESZKA. Egy versenyző van hátra, továbbra is Sage Kotsenburg vezet a lejtő versenyszámban!

10.30 ISZINBAJEVA, A POLGÁRMESTER. Elsősorban a jégkorong és a műkorcsolya iránt érdeklődik a Szocsiban zajló téli olimpián Jelena Iszinbajeva, a tengerparti olimpiai falu polgármestere. A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró azt követően mondta ezt az MTI kérdésére, hogy ő is megjelent Áder János köztársasági elnök magyar csapatnál tett szombati látogatásán. Az állapotos Iszinbajeva arról is beszélt, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy a pénteki megnyitó ünnepségen a stadionban vihette az olimpiai lángot, illetve ő lehet a tengerparti falu polgármestere. Utóbbiról elmondta, elsősorban az a feladata, hogy a versenyzők gondtalanul készülhessenek a versenyeikre, illetve az eredményektől függetlenül jó élményekkel térjenek haza Szocsiból. (MTI)

10.20 ÜZENET. Ifjúsági olimpiai bajnok úszónk, Kapás Boglárka a mob.hu-n üzent a téli olimpiai játékok résztvevőinek: „Kívánom, hogy teljesüljön az, amiért kimentek Szocsiba, és érezzék végig nagyon jól magukat az olimpia hangulatában!” Kapás a pekingi nyári olimpián 15 évesen a magyar csapat legfiatalabb tagja volt, s London után immár Rióra készülhet.

10.16 VÉGE AZ ELSŐ SOROZATNAK. Az első sorozatot követően az amerikai Sage Kotsenburg vezet a brit Jamie Nicholls és a svéd Sven Thorgren előtt a hódeszkások lejtő versenyszámában.

10.15 ÁLLAMFŐI VIZIT. Áder János államfő meglátogatta a magyar csapatot. Részletek itt!

A második amerikai gól szerzője
A második amerikai gól szerzője

10.10NEM CSÚNYA. Közben újabb amerikai gól született Finnország ellen. A második gólra a második harmad nyolcadik percéig kellett várni. Kelli Stack kettőre növelte az amerikaiak előnyét (2–0). Szép gól volt, és ami azt illeti, Kelli kisasszonyt is megilleti az első gólt szerző Knightnak már kiosztott „csinos” jelző. A második harmadban egyébként még tovább növelte előnyét az amerikai csapat (3–0).

9.50 NEVES HIÁNYZÓ. Nem indult el a hódeszkások lejtő versenyszámában az amerikaiak félcsőben kétszeres olimpiai bajnoka, Shaun White, aki túlságosan veszélyesnek tartotta a versenypályát. Az edzéseken több baleset is volt, néhány napja például az egyik esélyesnek tartott norvég Torstein Horgmo szenvedett kulcscsonttörést. Emiatt a szervezők a pályát valamennyire átépítették, White azonban ezek után is a visszalépés mellett döntött.

Látványos kép még az elődöntőről: a belga Seppe Smits nem jutott be a fináléba (Fotó: Reuters)
Látványos kép még az elődöntőről: a belga Seppe Smits nem jutott be a fináléba (Fotó: Reuters)

9.45 AZ ELSŐ DÖNTŐ. Elkezdődött az olimpia műsorában, a hódeszkaversenyek között először szereplő lejtő versenyszám döntője a férfiaknál. A fináléban (sorrendben) a japán Kadono Juki, a kanadai Mark McMorris, az amerikai Sage Kotsenburg, a brit Billy Morgan, a brit Jamie Nicholls, a norvég Gjermund Braaten, a kanadai Sebastien Toutant, a svéd Thorgren, a finn Peetu Piiroinen, a finn Roope Tonteri, a norvég Staale Sandbech és a kanadai Maxence Parrot méri össze tudását az első szocsi aranyért.a gyakorlatát másodikként bemutató Mark McMorris rögtön egy eséssel kezdett. A tavalyi világbajnokságot a finn Roope Tonteri nyerte, aki most is bejutott a döntőbe, vagyis a szám egyik nagy esélyesének számít.

A méregdrága kardigán
A méregdrága kardigán

9.35 KARDIGÁNT VEGYENEK! Egy kis színes hír: az Egyesült Államokban kereskedelmi forgalomban is kapható volt az a kardigán, amit a szocsi olimpiai csapat tagjai viseltek a tegnapi megnyitón. 395 (89 000 Ft) dollárért árulták a boltokban, de ott már kifogytak a készletekből. Az interneten másodkézből pedig már csak jóval borsosabb áron, 1700 és 3000 dollár között juthatnak hozzá az érdeklődők – írja a sports.yahoo.com

9.16 POLITIKA. Bár Vlagyimir Putyin elnök Oroszország erejének és nagyságának jelképéül szánta a pénteken megnyitott szocsi téli olimpiát, az hosszú évek óta az egyik legátpolitizáltabb sporteseménnyé vált, az orosz emberi jogi helyzettel kapcsolatos bírálatok miatt pedig egyesek az 1980-as moszkvai olimpiához hasonlították azt – írja elemzésében az AFP francia hírügynökség. Részleteket itt olvashat!

Az amerikai Hillary Knight szerezte a női hokitorna első gólját (Fotó: archív)
Az amerikai Hillary Knight szerezte a női hokitorna első gólját (Fotó: archív)

9.05NŐI HOKI Az Egyesült Államok–Finnország mérkőzéssel elkezdődött a női hokitorna. 53 másodperc elteltével az amerikaiak meg is szerezték a vezetést. A gólt Hilary Knight szerezte. A meccs rangadónak számít, ugyanis négy éve az amerikaiak ezüst-, a finnek bronzérmet szereztek (Kanada a címvédő). (Egyesült Államok–Finnország 1–0 – ÉLŐ)

8.45 HASZNOS LINKEK. Az alábbiakban összegyűjtöttük a korábbi cikkeinkre mutató fontosabb linkeket, illetve a tegnapi eseményekről beszámoló cikkeinket is elérheti:


MEGNYITÓÜNNEPSÉG
• ŐK LEHETNEK A LEGNAGYOBB EGYÉNISÉGEK

• ITT A TELJES PROGRAM
A TÉLI OLIMPIA MEGNYITÓJÁNAK NAPJA PERCRŐL PERCRE
• GALÉRIA A MEGNYITÓ ÜNNEPSÉGRŐL

8.41 EMLÉKEZETES TÖRTÉNETEK.Olimpiatörténeti sorozatunk utolsó, mai részét itt olvashatja!

A hódeszkások versenyével kezdődött a nap (Fotó: Action Images)
A hódeszkások versenyével kezdődött a nap (Fotó: Action Images)

8.36 HÓDESZKA, A DÖNTŐ MEZŐNYE. Kialakult a férfi hódeszkások lejtő stílus számának 12-es döntő mezőnye. A magyar idő szerint 9.45-kor kezdődő döntőben a japán Kadono Juki, a kanadai Mark McMorris, az amerikai Sage Kotsenburg, a brit Billy Morgan, a brit Jamie Nicholls, a norvég Gjermund Braaten, a kanadai Sebastien Toutant, a svéd Thorgren, a finn Peetu Piiroinen, a finn Roope Tonteri, a norvég Staale Sandbech és a kanadai Maxence Parrot méri össze tudását az első szocsi aranyért.

8.30 TV. Magyarországról a televízióban elvileg csak az MTVA-műsorában lehet téli olimpiát nézni, a mai közvetítés 10.32 órától kezdődik. Műholdon azért más csatornákon is el lehet csípni olimpiai közvetítést. Az olimpia televíziós közvetítéseiről itt olvashat! A teljes tv-programot pedig emitt találja!

8.07VENEZUELAI SÍZŐ. Az első döntőre már nem kell sokat várni (9.45 órakor kezdődik), de addig is egy kis ráhangolódás a játékokra – a rákot legyőző venezuelai síző, Antonio Jose Pardo Andretta történetét itt olvashatja!

8.05NEKI SZURKOLHATUNK. Az első magyar résztvevő az olimpián Gombos Károly lesz. A sportpályafutását közép- és hosszútávfutóként kezdő biatlonos 10 km-es sprintben indul 15.30 órakor. Gombos azonos nevű édesapja 1994-ben Európa-bajnok volt sportlövészetben, fia útja azonban nem egyértelműen vezetett Szocsiba: a 32 éves sílövő mindössze kilenc évvel ezelőtt állt először sífutólécen. A kertészmérnöknek készülő sportember a szezon előtt Franciaországban borászkodott, kerteket tervezett, túrákat vezetett, hogy a befolyó összegből fel tudjon készülni a versenyekre. A célja, hogy bátran versenyezzen.

8.00 ELKEZDTÉK. A hódeszkások magyar idő szerint már 6.30 órától elkezdték a férfi lejtő stílus negyeddöntőjét, illetve elődöntőjét, a finálét 9.45 órától rendezik.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a szocsi téli olimpia első hivatalos versenynapján. Kövessék velünk a nap eseményeit folyamatosan frissülő hírfolyamunkban.

Videó a mai várható programról

TÉLI OLIMPIA, A SZOMBATI PROGRAM
Február 8., szombat (5 döntő)
06.30HódeszkaFérfi lejtő stílusnegyeddöntő, elődöntő
09.00–11.30JégkorongNőkEgyesült Államok–Finnország
09.45HódeszkaFérfi lejtő stílusdöntő
11.00–11.50SífutásNői 15 km síatlondöntő
12.30–15.00GyorskorcsolyaFérfi 5000 méterdöntő
14.00–16.30JégkorongNőkKanada–Svájc
15.30–17.00SílövészetFérfi 10 km sprintdöntőGombos Károly
15.30–19.00SzánkóFérfi egyes1-2. futam
15.30–20.00MűkorcsolyaCsapatversenyjégtánc és női rövidprogram
17.30–18.35SíugrásFérfi normálsáncselejtező
19.00SíakrobatikaNői moguldöntő

A MAI TELEVÍZIÓS PROGRAM
M1
10.32–11.56: Hódeszka, férfi lejtő stílus. Sífutás, női 15 km
14.58–17.33:
Gyorskorcsolya, férfi. Sílövészet, férfi 10 km sprint
M2
20.45–22.35:
Síakrobatika, női mogul. Műkorcsolya. Összefoglaló a nap eseményeiből

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik