Szocsi 2014: Björgen megvédte címét 15 km-en

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 11:47
null
A célban az ezüstérmes Charlotte Kalla gratulál Björgen aranyához (Fotó: Action Images)
A nők 15 km-es versenyszámával megkezdődtek a sífutók versenyei is Szocsiban. A győzelmet a mostani sikerével már negyedik olimpiai aranyát szerző (Vancouverben hármat nyert) norvég Marit Björgen szerezte meg a svéd Charlotte Kalla és egy másik norvég, Heidi Weng előtt.

 

A távnak hatvanegy versenyző vágott neki, köztük a román színekben induló, 21 éves gyergyószentmiklósi születésű Sára Tímea. De természetesen nem ő számított a versenyszám esélyesének, hanem a norvégok, a lengyel Justyna Kowalczyk és Kalla.

A klasszikus stílusú szakaszon heten meg tudtak lépni a főmezőnytől, köztük három norvég (Björgen, Therese Johaug és Weng), Kowalczyk, Kalla és két finn (Aino-Kaisa Saarinen és Kerttu Niskanen). Mivel a lengyel ebben a stílusban nem tudta tartani velük a lépést, ráadásul a fél távnál esedékes léccserénél el is esett, minimálisra csökkent az esélye a győzelemre.

A szabad stílusú szakaszon kisvártatva ő és Niskanen le is szakadt, a többiek azonban fej fej mellett haladtak az élen. Az utolsó emelkedőnél Kalla tört az élre, s robbantani próbált, csak Björgen tudta tartani vele a lépést, aki a stadionba vezető kanyarban meg is előzte riválisát, a célegyenesben pedig viszonylag könnyed hajrával magabiztosan ért be elsőként a célba.

A harmadik helyért hárman futottak versenyt, s némi meglepetésre Weng le tudta hajrázni az összetett világkupában vezető Johaugot. Sára Tímea a hatvanadik helyen váltott lécet, és végül több mint nyolcperces hátránnyal egy török versenyzőt megelőzve utolsó előttiként ért a célba.

Szocsi 2014
NŐI 15 KM-ES SÍFUTÁS
Marit Björgen (Norvégia) 38:33.6 perc
Charlotte Kalla (Svédország) +1.8 mp hátrány
Heidi Weng (Norvégia) +13.2
Therese Johaug (Norvégia) +14.6
Aino-Kaisa Saarinen (Finnország) +15.3
Justyna Kowalczyk (Lengyelország) +56.1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik