Szocsi 2014: Björndalen 40 évesen nyerte hetedik aranyát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 16:42
null
A norvég klasszis még 1998-ban szerezte első olimpiai aranyát (Fotó: Action Images)
A férfiak 10 km-es sprintversenyével megkezdődtek a sílövők versenyei is a téli olimpián. A győzelmet némi meglepetésre a norvég Ole Einar Björndalen szerezte meg, aki így hetedik olimpiai bajnoki címét ünnepelhette. Az ezüstérmes az osztrák Dominik Landertinger, a bronzérmes a cseh Jaroslav Soukup lett. A magyar Gombos Károly mindössze egy lövőhibával a 79. helyen végzett.

 

Az első lövészetnél az orosz Anton Sipulin vezetett tetemes, 13 másodperces előnnyel a norvég Emil Hegle Svendsen és a cseh Jaroslav Soukup előtt. A versenyszám kétszeres olimpiai bajnoka, a norvég Ole Einar Björndalen az ötödik helyen volt 15 másodperces hátránnyal, míg az összetett világkupában vezető francia Martin Fourcade egy hibával csak a 25. volt.

A második sorozatban azonban a két éllovas hibázott egyet, így a cseh került az élre, igaz, minimális, 1.2 másodperces előnnyel Sipulinhoz képest. A harmadik az osztrák Simon Eder, a negyedik a kanadai Jean-Philippe Le Guellec, az ötödik pedig Björndalen volt, mindössze hét másodperc hátránnyal.

Björndalen rekorder lett
Ole Einar Björndalen első (Nagano, 1998, 10 km sprint) és eddigi utolsó téli olimpiai aranya között 16 év telt el, ezzel a férfiak között rekorder. A nőknél is csak a szovjet sífutó Raisza Szmetanyina rendelkezik hasonló mérleggel (Innsbruck, 1976, 10 km és Albertville, 1992, 4x5 km).

A téli olimpiai aranyérmek számát tekintve az örökranglistán Björndalen 7 arannyal második a sífutó, 8-szoros első honfitárs Björn Dählie mögött. Amennyiben Björndalen még egy aranyat nyer, akkor átveszi a vezetést, mert Dählie-nek négy ezüstje mellett nincs más érme, míg a szintén négy ezüstérmet magáénak tudó Björndalen még egy bronz tulajdonosa is.

A január 27-én a 40. születésnapját ünneplő norvég klasszis parádésan futott az utolsó 3.3 kilométeren, míg a többiek fáradtak, s végül átvette a vezetést is a célban az ugyancsak remekül hajrázó, osztrák Landertingertől, míg a mögötte érkezők közül Soukup 5.7 másodperccel, Sipulin pedig 6.4-gyel kapott ki. Le Guellec lett az ötödik, míg a második sorozatában nem hibázó Fourcade végül beért a hatodik helyre.

Björndalennek ez volt a hetedik olimpiai aranyérme, s hattal már eddig is rekorder volt a sílövők között. Az elsőt még 1998-ban éppen ebben a versenyszámban szerezte, majd 2002-ben négy első hellyel zárt, négy éve pedig az aranyérmes váltó tagja volt.

A 87 induló között Gombos Károly személyében volt egy magyar is – ő volt az első versenyzőnk Szocsiban –, aki első lövészetében hibátlan maradt, a másodikban pedig egyszer rontott, végül három és fél perces hátránnyal a 79. helyen végzett.

„Mindent kiadtam magamból. Az álló sorozat előtt kicsit lelassítottam, de a végén teljesen kihajtottam magamat, semmi nem maradt bennem – mondta a sílövők versenye után az M1 kamerája előtt a 79. helyen végző magyar sílövő. – Nagyon kemény volt. Sokan mondták már, de csak megerősíteni tudom ezt, nagyon kemény lett a pálya. És büszke vagyok, nem csak az eredményre, hanem hogy itt lehettem, egy ilyen történelmi versenyen. Ahol Ole Einar Björndalen negyvenévesen is oda tud csapni a sihedereknek. Ezért imádom ezt a sportágat. Most már drukkolok neki, hogy beállítsa Dählie rekordját, nagyszerű sportember!"

Szocsi 2014
SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 10 KM-ES SPRINT
1. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 24:33.5 perc (1 lövőhiba)
2. Dominik Landertinger (Ausztria) +1.3 mp hátrány (0)
3. Jaroslav Soukup (Csehország) +5.7 (0)
4. Anton Sipulin (Oroszország) +6.4 (1)
5. Jean-Philippe Le Guellec (Kanada) +9.7 (0)
6. Martin Fourcade (Franciaország) +12.4 (1)
79. Gombos Károly (Magyarország) +3:30.8 (1)



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik