Kevesebb olimpiát kapunk 420 ezer euróért

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.02.06. 11:30
null
Vajon látjuk-e majd Szocsiból a jamaicai bobcsapat szereplését (Fotó: Action Images)
Miközben az internet révén az előző években hozzászokunk ahhoz, hogy szinte házhoz jönnek a különböző sportesemények, és néha már olyan meccseket is nézhetünk, amelyek korábban eszünkbe sem jutottak volna, a szocsi téli ötkarikás játékok előtt azzal kell szembesülnünk, hogy az eddig megszokottnál várhatóan jóval kevesebb „élő olimpiát” kapunk, és nemcsak a neten, hanem a televízióban is. A hazánkban az 1990-es évektől fogható Eurosport és a magyar közszolgálati csatornák együttes közvetítése révén eddig többé-kevésbé teljes képet kaptunk, Szocsitól kezdve azonban változik a kép(let)…

 

AZ IDEI OLIMPIÁBÓL KEVESEBBET LÁTUNK, MINT EDDIG – AZ EUROSPORT NEM KÖZVETÍT

A „hardcore” sportrajongók azért is szeretik a téli olimpiai játékokat, mert az amúgy unalmas hétköznapi reggeleket vagy éppen estéket feldobják a mifelénk egyébként ritkán látható sportágak küzdelmei. Nincs is jobb, mint a korai kávé szürcsölése mellett belepillantani egy látványos hódeszkaversenybe (ma reggel már selejtezőket rendeztek), szurkolni a jamaicai bobcsapatnak vagy lefekvés előtt végignézni egy jó kis Kanada–Svédország női curlingrangadót.

Az Eurosport közvetítéseinek köszönhetően az 1990-es évektől tulajdonképpen akkor néztünk olimpiát a játékok ideje alatt, amikor csak akartunk. Szocsiban és a két év múlva esedékes nyári játékokon, Rióban ez már nem így lesz.

Az Eurosport Szocsiból és Rióból már nem közvetíti az olimpiai játékokat. Évekkel ezelőtt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy nem az eddigi módon kívánja értékesíteni a televíziós közvetítési jogokat, nem az Európai Műsorsugárzók Unióján (EBU) – melynek az Eurosport is a tagja – keresztül, hanem más partnereket keres. Az új partnerek viszont országonként kizárólagos közvetítési jogokat kértek. Ezek a csatornák nem kimondott sportadók, vagyis az olimpiáknak csak egy bizonyos részét fogják közvetíteni, hiszen más kötelezettségeik is vannak. Ezzel viszont nagyságrendekkel kevesebb olimpia kerül a képernyőre, mint korábban az Eurosport közvetítésének köszönhetően" – vázolta a helyzetet a Nemzeti Sport Online megkeresésére a csatorna vezető kommentátora, Szabó Gábor.

„Amíg korábban az Eurosporton az olimpiák alatt kizárólag a játékokról sugároztunk, ami az esemény teljes ideje alatt megközelítőleg 500 órás közvetítést jelentett, addig most ez a töredékére csökkenhet. A téli olimpián kimondott célunk volt például, hogy minden egyes sportág minden egyes döntője képernyőre kerüljön élőben, felvételről, esetleg összefoglaló formájában. Az MTVA-tól, amely most Magyarországon közvetíti az eseményt, nyilván nem várható el ugyanez, hiszen egyéb igényeket is ki kell szolgálnia. Ezzel viszont azok a sportrajongók szenvednek hiányt, akik az olimpia egészére kíváncsiak lennének. Ráadásul éppen a kizárólagosság miatt az sem működhet, hogy átkapcsolunk a ZDF-re vagy mondjuk az ARD-re, és az ő műsorukat nézzük, amikor nálunk éppen nincs a tévében olimpia. A közvetítéseknek ugyanis geokódoltaknak kell lenniük, vagyis Magyarországon – legalábbis a kábeltévéken keresztül – csak az MTVA-n lesz látható a szocsi játékok. Ráadásul a televíziós jogok az internetes jogokat is tartalmazzák, amelyekre szintén vonatkoznia kell a geokódolásnak, hiszen a kizárólagos közvetítési jogból fakadó előny nem érvényesülne, ha az interneten közben mindenki azt nézne, amit akarna” – tette hozzá a riporter.

Ez utóbbi kitétel egyben azt is jelentheti, hogy a világhálón sem szörfözhetünk kedvünkre az ingyenes streamek között, jó eséllyel korlátozni próbálják ezek elérhetőségét, vagyis Magyarországról csak az MTVA netes közvetítése lesz biztosan elérhető. Szabó Gábor a C-közép nevű sportblogjában is részletesen foglalkozik a témával, melynek konklúziójában megjegyzi: „A NOB úgy döntött, hogy legyenek csatornák, melyek kizárólagossággal bírnak egy-egy országban, függetlenül attól, meg tudnak, akarnak-e mindent mutatni. Hogy a tervük beválik-e, az három hét múlva kiderül. De nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy megmondjuk, aki ezt a döntést meghozta, sokat fog csuklani a következő hetekben.”

Nemcsak a szocsi, hanem a 2016-os nyári riói olimpia alatt is kerülgetheti az illetékeseket a csuklás, mert két év múlva ugyanez lesz a helyzet, mivel csomagban értékesítették a jogokat erre a két olimpiára. 1988 után ezek lesznek az első játékok, amelyeknek közvetítése ilyen módon korlátozva lesz.

AZ MTVA 420 EZER EURÓÉRT VETTE MEG A KIZÁRÓLAGOS JOGOKAT

Ezután nézzük meg azt is, hogy mit nézhetünk, vagyis lássuk, mivel készül az MTVA.

SZOCSI 2014: ÖSSZEHANGOLTAN KÖZVETÍT A KÖZMÉDIA – KÖZLEMÉNY

A XXII. téli olimpiai játékokról az M1, az M2 és a Duna mintegy 150 órában közvetít. A televíziócsatornák mellett az MTI és a Kossuth Rádió is kiemelten foglalkozik az oroszországi világeseménnyel.

A február 7. és 23. között rendezett téli olimpia közvetítésének az M1 csatorna szenteli a legtöbb műsorpercet. Az M1 pénteken 16.45 órakor a megnyitó műsorra tűzésével kezdi több mint kéthetes közvetítéssorozatát. Az adó reggel 8.00 órától az esti órákig megszakításokkal sugároz élőben, felvételről és ad összefoglalókat. A nyitó- és záróünnepség a Szujó Zoltán, Szabó Gábor páros tolmácsolásában hallható. Az M2 20.45 órás állandó kezdéssel több mint kétórás napi összefoglalókat ad, s a műkorcsolya döntőit is a csatorna közvetíti. A Duna főleg hokimérkőzéseket közvetít: naponta két összecsapást is műsorra tűz a csoportmérkőzésekből, valamint a kieséses szakaszt is végigköveti.

„Örülök, hogy ismét egy fontos és kiemelt érdeklődésre számot tartó világeseményt közvetíthetünk a januári férfi kézi Európa-bajnokság után. Már az év elején sűrű a közmédia sportkínálata, ami később csak erősödni fog – gondoljunk a nyári focivébére –, de én ezt egyáltalán nem bánom. A szocsi játékokat Magyarországon kizárólag az MTVA közvetíti, ami nekünk megtisztelő, ugyanakkor nagy feladat is, de biztos vagyok benne, hogy a mintegy kilencezer műsorpercben mindenki megtalálja a kedvére való sportközvetítéseket” – mondta el Riskó Géza, az MTVA sportfőszerkesztője.

A XXII. téli olimpiai játékok műsorvezetői Petrovics-Mérei Andrea, Szőke Viktória, Gundel Takács Gábor és Szujó Zoltán lesznek. Az MTVA kommentátorai közül Szujó Zoltán a szánkót, a bobot, a szkeletont, Szabó Gábor az alpesi sít, a sífutást, Hajdú B. István, Spiller István és Knézy Jenő a hokit, Knézy Jenő a hoki mellett a sílövészetet és a síugrást is, Mezei Dániel a gyorskorcsolyát, a rövid pályás gyorskorcsolyát, Zelinka Ildikó a műkorcsolyát, Ujvári Máté pedig a hódeszkát és a freestyle-t közvetíti. Mohay Bence és Gergelics József, a közmédia helyszínen lévő két tudósítója szállítja a naprakész híreket és háttéranyagokat a tévécsatornák, az MTI, a Kossuth Rádió és az online számára.

Az olimpia alatt az M1, M2 és Duna közvetítései online is követhetők lesznek. A www.telesport.hu/sochi2014 tematikus oldalon az online-közvetítések és szöveges beszámolók mellett a versenyek és mérkőzések is visszanézhetők lesznek, valamint naprakész és részletes adásmenet is megtalálható.

Napközben az M1-en a napi műsorfolyam 8.00–17.20 óra között megszakításokkal tart, hétvégén van, mikor 19.20-ig. Az olimpiai műsortervezésnél (is) figyelembe kell venni az M1, M2, Duna tévécsatornáink más típusú műsorait, egyéb kötelezettségeit. Az MTVA-nak 100 órát kell adnia, ezt a tervezett közvetítési idő jelentősen túlszárnyalja. Törekszünk arra, hogy a magyarokat élőben láthassák a nézők, de előfordulhat, hogy például sífutásban vagy sílövészetben nem mutatják a helyiek a várhatóan nem elöl végzőket. Olyan esettel is számolnunk kell, amikor úgynevezett csúsztatott élőben közvetítünk (más kötelező adások miatt nem tudjuk élőben adni). Minden döntőt igyekszünk megmutatni élőben vagy felvételről” – fogalmaz ezzel kapcsolatban a televízió írásos megkeresésünkre elküldött válasza.

Az MTVA korábbi közleménye (amelyet keretes írásunkban olvashat) összesen mintegy 150 órás közvetítést említ a játékok alatt. Az élő közvetítések mellett hosszú összefoglalók is szerepelnek majd a programban: az M2 20.45 órás állandó kezdéssel több mint kétórás napi összefoglalókat ad.

A televízió mellett az interneten is közvetít az MTVA, de a világhálón ugyanaz lesz látható, mint ami a tv-ben – derül ki a csatorna ezzel kapcsolatos kérdésünkre adott válaszából: „Az interneten az M1, az M2 és a Duna televíziócsatornák adásait lehet követni, nem lesz kommentár nélküli műsorfolyam. A közvetítés úgynevezett geoblokkal megy, ami magyarországi IP-címmel érhető el. Az online közvetítések és minden Szocsival kapcsolatos információ a http://www.telesport.hu/sochi2014/ oldalon érhető el.”

A gyakorlati kérdések mellett érdekes lehet a közvetítés anyagi oldala is. Rákérdeztünk, hogyan változtak a televíziós jogdíjak a legutóbbi, vancouveri játékok óta, és hogy pontosan „mennyi az annyi”.

A Szocsiban rendezett XXII. téli olimpia jogdíja 420.000 euró (129.4 millió forint), amely hét százalékkal alacsonyabb, mint a vancouveri 2010-es olimpia jogdíja. A jogdíj azonban ennél sokkal értékesebb, hiszen a médiajogokat a 2014-es játékokon az Eurosport nem gyakorolhatja (ellenben a vancouveri ötkarikás játékoknál), tehát az MTVA közvetítése Magyarországon első alkalommal teljesen kizárólagos. Más, tematikus sportcsatorna sem közvetít a téli olimpia versenyiről. (Hasonló kizárólagossággal közvetíti az MTVA a riói nyári olimpiai játékokat is.) Az MTVA a médiajogok teljes palettáját megvásárolta : M1, M2, Duna (kódolt csatornák), internetes jogok (geoblokkolt), médiatár (VOD jogok), rádiójogok.”

A fenti tájékoztatásokból az is kitűnik, hogy Magyarországról elvileg a világhálón keresztül is „csak” az MTVA által közvetített olimpiai műsort lehet majd nézni. Aztán a holnapi megnyitót követően kiderül, mit láthatunk és mit nem, lesz-e lehetőség a mintegy 150 órás MTVA-közvetítésen túl is olimpiát nézni itthonról. A világháló mechanizmusát ismerve azonban minden bizonnyal lesznek a geokódolást megkerülő kiskapuk, a hódeszka mai selejtezőjét például már lehetett követni a Rosszija 2 streamjén…

TÉLI OLIMPIA, A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
Időpontsportágversenyszáma verseny szakasza
Február 6., csütörtök
7.00HódeszkaFérfi és női lejtő stílusselejtező
15.00Szabadstílusú síNői mogulselejtező
16.30–19.55MűkorcsolyaCsapatversenyférfi és páros rövid program
16.30–19.55MűkorcsolyaCsapatversenyférfi és páros rövid program

NSO-adatbank: a téli olimpia teljes programja és a magyar indulók adatlapjai

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik