Szocsi 2014: az amerikaiaké az első arany az olimpián

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.08. 10:53
null
Szocsi első bajnoka, Sage Kotsenburg (Fotó: Action Images)
A hódeszkások lejtő versenyszámában osztották ki az első aranyérmet a Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet az amerikai Sage Kotsenburg szerezte meg a norvég Staale Sandbech és a kanadai Mark McMorris előtt.

 

Az első aranyérmet egy olyan versenyszámban osztották ki, amely most debütált az olimpia programjában. A hódeszkások lejtő versenyszáma már a játékok kezdete előtt hírhedté vált, hiszen az egyik nagy esélyes, a norvég Torstein Horgmo kulcscsonttörést szenvedett az egyik edzésen, s bár ezek után a szervezők némileg átalakították a versenyzők által veszélyesnek tartott pályát, a félcső kétszeres olimpiai bajnoka, az amerikai Shaun White így is inkább a visszalépés mellett döntött.

A versenyzőknek a döntőben kétszer van alkalmuk teljesíteni a pályát, ahol különböző ugrásokat kell bemutatniuk, s ezt pontozzák. A két gyakorlat közül a jobbik pontszáma számít a végeredménynél. Az első sorozatot követően már Kotsenburg vezet a brit Jamie Nicholls és a svéd Sven Thorgren előtt. A selejtezőt megnyerő kanadai Maxence Parrott a hetedik, a világbajnoki címvédő finn Roope Tonteri csak a tizedik helyről várta a folytatást.

A második sorozatban ugyanabban a sorrendben mutatták be a versenyzők a gyakorlataikat, mint az elsőben, s a másodikként induló McMorris remek gyakorlattal fel is tudott jönni a második helyre. Kotsenburg viszont nem tudott javítani, de természetesen így is maradt az élen, ahogyan Nicholls is a harmadikon.

Thorgren viszont vissza tudott kapaszkodni a dobogó harmadik fokára, mindössze két ponttal megelőzve brit riválisát. A finn világbajnok Tonteri viszont kénytelen volt megelégedni a tizedik hellyel. Már csak ketten voltak hátra, akik közül a norvég Sandbech remek gyakorlatot mutatott be, s a 11. helyről fel tudott jönni a másodikra. Parrot is javított, de ez neki csak az ötödik helyhez volt elég, így aztán Kotsenburg örülhetett az első aranynak.

Szocsi 2014
HÓDESZKA, LEJTŐ:
1. Sage Kotsenburg (Egyesült Államok) 93.50 pont
2. Staale Sandbech (Norvégia) 91.75
3. Mark McMorris (Kanada) 88.75
4. Sven Thorgren (Svédország) 87.50
5. Maxence Parrot (Kanada) 87.25
6. Jamie Nicholls (Nagy-Britannia) 85.50
7. Peetu Piiroinen (Finnország) 81.25
8. Kadono Juki (Japán) 75.75
9. Sebastien Toutant (Kanada) 58.50
10. Billy Morgan (Nagy-Britannia) 39.75
11. Roope Tonteri (Finnország) 39.00
12. Gjermund Braaten (Norvégia) 24.75

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik