Taroltak a norvég sífutók és a német nők - összefoglaló

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.11. 09:01
null
Ola Vigen Hattestad 2009-ben már világbajnok lett a sífutók sprintversenyében, már olimpiai bajnok is (Fotó: Reuters)
Kedden ismét maximális fordulatszámon zajlottak az események a szocsi téli olimpián: nyolc aranyérmet osztottak ki, ebből kettőt újonc számban, a női síakrobaták lejtő stílusú versenyében a kanadai Dara Howell, a női síugrók normálsáncán a német Carina Vogt nyert. A sífutók sprintszámaiban a férfiak és a nők között is a norvégok diadalmaskodtak. A magyarok közül ebben a két számban volt magyar induló, Simon Ágnes a nőknél a 66., Szabó Milán a férfiaknál a 73. lett. A női gyorskorcsolyaváltó körül is zajlottak az események. Napi összefoglaló.

• A NAP ELSŐ ARANYÉRME KANADÁÉ, SÍAKROBATIKÁBAN DARA HOWELL NYERTE MEG
• SIMON ÁGNES A 66., SZABÓ MILÁN A 73. HELYEN ZÁRTA A SÍFUTÓK SPRINTVERSENYÉNEK SELEJTEZŐJÉT, EGYIKÜK SEM JUTOTT A DÖNTŐBE
• A FINÁLÉKBAN TAROLTAK A NORVÉGOK
• A NŐI SÍLÖVŐK 10 KILOMÉTERES ÜLDÖZÉSES VERSENYÉBEN FEHÉROROSZ, A GYORSKORCSOLYA 500 MÉTERÉBEN DÉL-KOREAI ARANYÉREM SZÜLETETT
• A NŐI HOKITORNA CSOPORTKÖRÉBEN EGY FORDULÓVAL A VÉGE ELŐTT ELDŐLT AZ OROSZ ÉS SVÉD TOVÁBBJUTÁS
• A NÉMETEK ZSINÓRBAN ÖTÖDSZÖR NYERTEK NŐI SZÁNKÓ EGYÉNIBEN
• A NŐI SÍUGRÓKNÁL IS NÉMET DIADAL SZÜLETETT, CARINA VOGT A SPORTÁG ELSŐ NŐI OLIMPIAI BAJNOKA
• SVÁJCI ARANY, SHAUN WHITE-BETLI ÉS MINDEN IDŐK LEGFIATALABB HAVAS ÉRMESE FÉRFI FÉLCSŐ HÓDESZKÁBAN

TELEVÍZIÓS PROGRAM

21.50 KI A LEGSZEBB OLIMPIKON? Legalábbis a mai napon... Olvasóink megszokhatták, hogy esténként, amolyan levezetésként megkérdezzük, hogy az adott napon ki volt a legjobb csaj a versenyzők küzött. Megtesszük ezt most is. Érdemes megnézni az összeállítást!

20.35 SZERDÁN RAJTOL AZ OLIMPIA CSÚCSSZÁMA. Már csak egyet kell aludni, és elkezdik a férfi jégkorongozók is. 18 órától mindjárt rangadóval indul a torna, hiszen Svédország és Csehország csap össze. Szerdán hat aranyérmet osztanak, délelőtt mindjárt magyar érdekeltségű számban, Miklós Edit és Berecz Anna részvételével női lesiklásban. Lesz még Gundersen-verseny északi összetettben, férfi 1000 méteres gyorskorcsolya, férfi kettes szánkó és a női hódeszkások félcső versenye is. A műkorcsolya párosversenyében este a szabadprogram után hirdetnek eredményt. A TELJES PROGRAM ITT! A TELEVÍZIÓS PROGRAM ITT!

20.14 A NAP OLIMPIAI BAJNOKAI. Norvégia és Németország duplázott: a skandinávok a sífutók sprintszámaiban nyertek Ola Vigen Hattestad és Maiken Caspersen Falla révén, míg a németek két női számban,egyéni szánkóban és az első olimpiai női síugróviadalon diadalmaskodtak Natalie Geisenbergenek, illetve Carina Vogtnak köszönhetően. Az extrém számok közül a síakrobaták lejtő stílusú versenyében a kanadai Dara Howell, a férfi hódeszkások félcső szakágában a svájci Iouri Podladtchikov diadalmaskodott. A sílövőknél a női üldözésest e fehérorosz Darija Domracseva nyerte meg, míg gyorskorcsolyában a nők 500 méteres számában a dél-koreai Li Szang Hva olimpiai rekorddal védte meg címét. AZ EDDIGI GYŐZTESEK ÉS AZ ÉREMTÁBLA

20.00 ÚJABB NÉMET ARANY A HÖLGYEKTŐL. Carina Vogt az olimpiatörténet első női síugró olimpiai bajnoka. Az első sorozat után is az élen álló Vogt ugyan hét méterrel rövidebbet ugrott, mint a 104.5 méterre repülő Iratschko-Stolz, az első körből áthozott előnye és a stíluspontjai elegendőek voltak az aranyéremhez. A harmadik helyen a francia Coline Mattel végzett. A 17 éves japán Takanasi Szara végül lemaradt a dobogóról.

19.58 EGY UGRÁS, ÉS VÉGE A NAPNAK. Az osztrák Daniela Iratschko-Stolz vezet a női síugróknál, a német Carina Vogt még hátravan.

19.44 A NOB ELÉGEDETT, VÉGE A RENDKÍVÜLI ÜLÉSEKNEK. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpia előtt elrendelte, hogy a szocsi olimpia szervezőivel minden nap üljenek le, és tárgyalják meg, mivel lehetnek gördülékenyebbé tenni a rendezvény lebonyolítását. Ám az első napok sikerei után a NOB bejelentette, a továbbiakban nem látja szükségét ezeknek az üléseknek, majd ha kell, összehívják a tanácsot.

19.39 MÉG EGY ARANYÉREM VÁR GAZDÁRA. A női síugrók második sorozata már megy, Katja Pozun vezet Szlovéniából, de még 16-an hátravannak.

19.30 SVÁJCI ARANY HÓDESZKÁBAN, WHITE CSAK A 4.! Iouri Podladtchikov nyerte meg a férfi hódeszkások félcső versenyét, megelőzve két japánt, a 15 éves Hirano Ajumót és Hiraoka Takut. Hirano lett minden idők legfiatalabb érmese havas sportágban. Shaun White a második menetében sokkal jobb volt, de az egyik leérkezése előtt nem fejezte be a forgását, és kis híján leült. Ez a bizonytalanság az érmébe került, két olimpia után megfosztották a tróntól. RÉSZLETEK ITT!

19.22 A VILÁGBAJNOK OROSZOK VEZETNEK A MŰKORCSOLYA PÁROSVERSENYÉNEK RÖVID PROGRAMJA UTÁN. Tatjana Voloszozsar és Makszim Trankov majdnem ötpontos előnyt szerzett a szám holnap esti szabadprogramja előtt. BŐVEBBEN ITT!

19.18 SHAUN WHITE ÚJRA PRÓBÁLKOZIK. A második kísérletében nagyot kell mennie az amerikai Shaun White-nak a hódeszkások félcső döntőjében, a svájci Iouri Podladtchikov ugyanis 94.75-ös eredményt ért el. White a selejtezőben 95.75-tel jutott a fináléba, azaz benne van, ami a sikerhez kell.

19.16 TÚL AZ ELSŐ SOROZATON A NŐI SÍUGRÓK. Az első ugrások után a német Carina Vogt vezet a francia Coline Mattel és a japán Takanasi Szara előtt. A világbajnok Sarah Hendrickson csak a 19.

19.13 TÉLI OLIMPIAI KIÁLLÍTÁS DEBRECENBEN. A Magyar Olimpiai Akadémia és a Hajdú-Bihar Megyei sporttörténész Egylet Téli Olimpia alkalmából kiállítást rendez a Debrecen Jégcsarnokban. A többek között Borovitz Tamás A téli olimpiák története kiállítási anyagát is tartalmazó tárlat február 22-ig látható.

19.09 KÓNYA LETÖRT, AMIÉRT KIMARADT A GYORSKORCSOLYAVÁLTÓBÓL. „A betegségem alatt sokat gondolkodtam, fel voltam rá készülve, hogy kimaradok a csapatból, de kicsit azért meglepődtem. A csapathirdetéskor már nem volt gond az egészségemmel” – mondta Kónya Zsófia a Magyar Olimpiai Bizottság honlapjának kedden, ugyanakkor hangsúlyozta: az edző feladata összeállítani a váltót, és neki ezt tudomásul kell vennie. Mint ismert, az olimpiai kvótát kiharcoló csapatban szereplő Kónya helyett az olimpián a visszavonulása után visszatérő Darázs Rózsa, a csapatvezető Darázs István lánya került a váltóba. RÉSZLETEK ITT!

19.04 ÉRIK A MEGLEPETÉS HÓDESZKA FÉLCSŐBEN. A kétszeres olimpai bajnok Shaun White nagyokat rontott a szocsi téli olimpia hódeszkaversenyeinek félcső szakágában az első körben, és csak a 11. legmagasabb pontszámot kapta a 12 fős mezőnyben. Ellenben a fináléba másodikként bejutó Hirano Ajumu remekelt, és az ő előadását értékelték a legtöbbre a pontozók. Különlegesség, hogy Hirano mindössze 15 éves!

19.02 PÉLDÁTLAN SOROZAT NŐI SZÁNKÓBAN. Natalie Geisenberger révén zsinórban ötödször nyert német a női szánkó egyes küzdelmeiben, ilyen hosszú élő sorozat egy nemzettől egyetlen másik számban sincs a téli olimpián.

19.00 GALÉRIA A SZERDAI NAP ESEMÉNYEIBŐL ITT!

18.55 TRETYAK SZERINT CSAK EGY DOLOG LEHET EMLÉKEZETESEBB A HOKICSAPAT SZEREPLÉSÉNÉL. Az orosz hokiszövetség első embere, háromszoros olimpiai bajnok Vlagyiszlav Tretyak azt mondta, erről az olimpiáról az fog leginkább megmaradni az orosz emberekben, hogy milyen eredménnyel zár a férfi jégkorong-válogatott. Az egyetlen kivétel, ha terrortámadás történik – nem óvatoskodik, szépen ráhelyezi a nyomást a Vancouverben csúnyán leszereplő játékosok vállára.

18.50 HÉTKÖVES ELŐNY EGYETLEN ENDBEN! Példátlan eset fordult elő a női curlingtorna harmadik fordulójában: az amerikai csapat hat end után, 12–3-as brit vezetésnél feladta a találkozót, miután a negyedik endet 7–0-ra (!) veszítették el. A japánok 8–3-ra verték Dániát, a svájciak 8–6-ra Dél-Koreát, a kínaiak pedig 7–5-re a házigazda oroszokat.

18.48 LIPNYICKAJA MOSZKVÁBAN KÉSZÜL. A csapatban már egy aranyérmet begyűjtő műkorcsolyázó, Julija Lipnyickaja a jövő heti női egyéni versenyre nem Szocsiban, hanem Moszkvában készül tovább. A 15 éves, januárban Budapesten Európa-bajnok versenyző kedden utazott vissza a fővárosba, és bízik benne, hogy nem lesz olyan ideges, mint az első megméretésekor. „Nagyon nehéz, de csodálatos volt a csapatban szerepelni. Nem tudom, mennyire leszek feszült, de remélem, hogy nyugodtabban tudok maradni" – jegyezte meg Lipnyickaja. (MTI)

18.42 A VB-ARANY UTÁN AZ OLIMPIAI ELSŐSÉG IS GEISENBERGERÉ. 1.139 másodperces előnnyel verte meg Geisenberger Hüfnert (1964 óta nem volt ekkora különbség), a németek kettős sikert könyvelhettek el. Szánkóban a németek a legjobbak, a férfi egyes után nyertek a nőknél is. Hamlin révén először nyert az Egyesült Államok egyes szánkóban érmet. RÉSZLETEK ITT!

18.39 MÁR BIZTOS A NÉMET ARANY. Hüfner leért, Hamlin és Gough előtt van, s mivel csak Geisenberger menete van hátra, a németek örülhetnek.

18.35 HÁROM SZÁNKÓSRA VÁRUNK. Az amerikai Erin Hamlin, valamint két német, Tatjana Hüfner és Natalie Geisenberger van még a domb tetején. A kanadai Alex Gough vezet.

18.30 WHITE A TRIPLÁZÁSRA HAJT. Elkezdődött a hódeszkások félcső számának döntője. Shaun White az előző két olimpián megnyerte a számot, és ezúttal is toronymagas esélyes. A női síugrók normálsáncán az első olimpiai küzdelemsorozat vette kezdetét. Az olimpiák történetének első női síugrója a világbajnoki címvédő amerikai Sarah Hendrickson volt.

18.11 OROSZ HOKIDIADAL ÉS TOVÁBBJUTÁS. Az orosz hölgyek kihúzták, a második meccsüket is megnyerték, így 6 ponttal állnak a B-csoportban, akárcsak Svédország. A csoportkör utolsó fordulójának (amelyben egymással találkoznak) eredményeitől függetlenül mind a két csapat játszhat az elődöntőbe jutásért, amelyben az A-csoport 3. és 4. helyezettjével csapnak majd össze. RÉSZLETEK ITT!

18.09 ELŐNY AZ OROSZOKNÁL. Alekszandra Vafina góljával ismét vezet Oroszország Japán ellen a női hokitorna csoportmeccsén. Egy perc van hátra.

18.05 A HAJRÁ KÖVETKEZIK A NŐI SZÁNKÓSOKNÁL. Az utolsó 15 szánkós lecsúszása előtt pályakarbantartást végeznek, utána jönnek a legjobbak. Natalie Geisenberger, Vancouver bronzérmese ugyebár több mint egy másodperccel vezet, innen már csak hatalmas hibával bukhatja el az aranyérmet.

18.03 ÍGY CSAJOZNAK SZOCSIBAN. A szokásoktól eltérő, fapados dumákkal is célba lehet érni a téli olimpia helyszínén. Íme, néhány példa!

17.46 JAPÁN EGYENLÍTETT. Nem adja könnyen a bőrét a japán női hokiválogatott Oroszország ellen, a harmadik harmad elején egyenlítettek az ázsiaiak.

17.34 ÚJ SPORTÉRT KAMPÁNYOLNAK AZ AMERIKAIAK. Az ESPN tévétársaság SportsNation műsorában felvetette az ötletet, hogy ha már a nyári olimpiára nincs esélye bekerülni az amerikai futballnak, próbálkozhatnának a téli játékokkal. Lásd a lenti képet, amely a Twitteren buzdítja az amerikaiakat, hogy jelezzék, ha jó ötletnek tartják a sportág téli ötkarikás jelenlétét. Bár ennyi erővel egy havas raliversenyt vagy egy Andros Trophy-futamot is rendezhetnének a téli olimpián…


17.15 DACJUK FÁJÓ TÉRDDEL IS KÉSZEN ÁLL. „Erre vártam egész életemben! Játszani fogok az első meccsünkön" – mondta Pavel Dacjuk, a Detroit Red Wings 35 éves centere, aki január elseje óta csupán két mérkőzésen játszott térdpanaszai miatt. A házigazda először csütörtökön lép jégre, ellenfele az olimpiai debütáns szlovén együttes lesz. Dacjuk elmondta: most, hogy hazai közönség előtt kell szerepelniük, a megszokottnál nagyobb rajtuk a nyomás, de ez egyáltalán nem jelent terhet. (MTI)

17.13 MÉG HÁROM ARANYÉREM VÁR GAZDÁRA. A női szánkó egyes negyedik, utolsó futama 17.20-kor kezdődik, az olimpián debütáló női síugrók normálsáncos versenye és a férfi hódeszkások félcső döntője 18.30-kor veszi kezdetét.

17.05 HIÁBA ÓVTAK AZ OROSZOK. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) elutasította az oroszok óvását, amelyet a vasárnapi férfi 30 kilométeres sífutást követően nyújtottak be. A hazaiak azért tiltakoztak, mert szerintük a norvég Martin Johnsrud Sundby a célegyenesben akadályozta Makszim Vilegzsanyint, és így szerezte meg a bronzérmet. A FIS kedden közölte: megvizsgálta az esetet, de nem talált szabálytalanságot. (MTI)

16.46 MEGY AZ OROSZOK HOKIMECCSE. Az orosz női jégkorong-válogatott egy harmad után 1–0-ra vezet Japán ellen.

16.42 DÉL-KOREAI ARANY 500 MÉTERES NŐI GYORSKORCSOLYÁBAN. A címvédő Li Szang Hva 74.70 másodperces olimpiai rekorddal nyerte meg a női gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét. A második futamban elért 37.28 másodperces eredménye is olimpiai rekord. A második helyet az orosz Olga Fatkulina, a harmadikat a holland Margot Boer szerezte meg. RÉSZLETEK ITT!

16.40 GEISENBERGER ELŐNYE MÁR 1 MÁSODPERC. A női szánkósok harmadik futamában az eddigi éllovas Natalie Geisenberger tovább növelte előnyét. A német előnye egy másodperc fölé nőtt a második helyen álló címvédő honfitárs, Tatjana Hüfner előtt. A negyedik, döntő futam 17:20 perckor kezdődik.

16.36 EZ ÖSSZESSÉGÉBEN AZ ORSZÁG MÁSODIK TÉLI ARANYA. A fehéroroszok Vancouverben már szereztek aranyérmet, Alekszej Grisin síakrobatikában nyert négy éve. Domracseváé összességében a hatodik belorusz érem.

16.30 FEHÉROROSZORSZÁG ELSŐ ARANYÉRME. Domracseva kényelmesen megőrizte előnyét, és megszerezte hazája első aranyérmét Szocsiban. A 11. norvég érmet szerző Tora Berger lehajrázta Szemerenkót, aki végül csak ötödik lett. A bronzérem a szlovén Teja Gregoriné. Kuzminának be kellett érnie a 6. helyezéssel. RÉSZLETEK ITT!

16.25 DOMRACSEVA RONTOTT, DE AZ ÉLEN MARADT. Darija Domracseva egy lövést ugyan elrontott a női 10 kilométeres üldözéses sílövőverseny utolsó sorozatában, így is kényelmes előnnyel indulhatott az utolsó körre. Valj Szemerenko a második 36.6 másodperces hátránnyal, az ukránt Tora Berger követi további 14 másodperces hátránnyal.

16.21 HÁBOROGNAK A KÖRNYEZETVÉDŐK. A Time beszámolója alapján az Észak-kaukázusi Környezetvédelmi Felügyelet (EWNC) több környezetellenes dologgal vádolja az olimpia szervezőit: illegális építési szemét szállítása, az élővilág veszélyeztetése, a Szocsi Nemzeti Park egyes részeinek megsemmisítése. RÉSZLETEK ITT!

16.19 DOMRACSEVA HARMADSZOR IS HIBÁTLAN. A fehérorosz az első álló lövészetben is hibátlanul zárt, továbbra is vezet. Kuzmina visszajött a második helyre, de több mint félperces hátrány a van. Tora Berger44 másodperces hátránnyal a harmadik.

16.12 KUZMINA RONTOTT A MÁSODIK SOROZATBAN. A sprintversenyt megnyerő Anastasiya Kuzmina a második lövészetkor elhibázta negyedik lövését, büntetőkört kellett futnia. A 9. helyről rajtoló fehérorosz Darija Domracseva megint hibátlanul lőtt, és átvette a vezetést. A fehérorosz mögött a francia Anais Bescond és az olasz Dorothea Wierer következett, utóbbi hátránya 20 másodperc.

16.01 A SÍLÖVŐK IS ELRAJTOLTAK. A nők 10 kilométeres sílövészetben is elrajtolt a mezőny. A sprintverseny végeredményének megfelelően rajtolt a 60 fős mezőny. Magyar szereplő nincs.

15.43 ÚJ SZABÁLYOKAT TANULNAK AZ NHL-ESEK. A szerdán kezdődő hokitornán több mint száz NHL-es jégkorongozó csúszik jégre Szocsiban. Az észak-amerikai ligában több szabály is eltér a nemzetközi szövetségétől,talán a legfontosabb, hogy a pálya szélesebb. Ám több apróságot is illik tudni: a kapusok bárhol a játékba avatkozhatnak, nincs az a trapéz, mint az NHL-ben. A tilos felszabadításnál nem számít, ki hol tartózkodik a pályán, ha a gólvonalon túlcsúszik a korong, szól a síp. S a legfontosabb, hogy a verekedés a kezdeményező kilététől függetlenül azonnali ötperces büntetést és a következő mérkőzésről szóló eltiltást von maga után. Persze ezen semmi sem múlhat, senki sem foghatja a szabályokra, ha elmarad a várakozásoktól.

15.40 ELÉRHETŐ ÚJ KÉPGALÉRIÁNK. Kattintson ide, hogy lássa, milyen fura, fagyos arcokról készültek szenzációs fotók eddig a szocsi játékokon!

15.33 FOLYTATÁS RÖVID SZÜNET UTÁN. A sífutós sprintdöntői után Szocsiban némi szünet volt, de a női 500 méteres gyorskorcsolya második futamával és a női egyes szánkó 3. sorozatával folytatódik a program.

15.12 HATTESTAD ÉS FALLA MAGA A TÖRTÉNELEM. Ez az első téli olimpia, amelyben mindkét egyéni sprintszámot azonos nemzetbeliek nyerték meg. A két szám először a 2002-es játékokon szerepelt.

15.01 A CSŐBEN DÖNTŐS A VESZÉLYES LEJTŐTŐL MEGRÉMÜLŐ SZTÁR. A papírformát igazolva egyből a döntőbe került Shaun White a férfi hódeszkások félcső számának selejtezőjéből a szocsi téli olimpián. A 2006-ban Torinóban és 2010-ben Vancouverben is győztes amerikai klasszis a legmagasabb, 95.75-ös pontszámmal jutott a fináléba. White a lejtős versenytől azért lépett vissza, mert túl veszélyesnek ítélte a pályát. RÉSZLETEK ITT.

14.56 MENNYIT GYORSULTAK A GYORSKORCSOLYÁZÓK 80 ÉV ALATT? A Wall Street Journal egy izgalmas grafikával szemlélteti, mennyit gyorsultak 1924 és 2002 között a téli olimpiák 500 méteres férfi gyorskorcsolya számának aranyérmesei. A kimutatás szerint a 2002-es győztes (az amerikai Casey FitzRandolph) majdnem 10 másodpercet ver 1924 leggyorsabbjára (a szintén amerikai Charles Jewtrawra). Az állókép ide vagy a képre kattintva animációvá változik.

14.48 HATTESTAD MEGVERTE A SVÉDEKET. A norvég Ola Vigen Hattestad nyerte meg a férfi sífutók drámai fordulatokat és tömegbukást hozó sprintdöntőt – ez a 102. norvég sífutóérem az olimpiákon, már csak hárommal maradnak el az éllovas szovjet/FÁK-beli/orosz sportolóktól. Az 1800 méteres pályán három svéd állt rajthoz, közülük Teodor Peterson bírta a legtovább Hattestaddal, csak 1.2 másodperccel kapott ki. A bronz Emil Jönssoné lett, neki egy esés is belefért, hiszen további hárman buktak a futamon. RÉSZLETEK ITT!

14.46 WC UTÁN LIFT EJTETTE FOGSÁGBA AZ AMERIKAI BOBOST. Emlékszünk még Johnny Quinnre, az amerikai bobosra, aki pár nappal ezelőtt összetűzésbe keveredett egy wc-ajtóval? Nos, a korábbi NFL-játékos pechszériája tovább folytatódik Szocsiban, hétfőn egy rakoncátlan lift ejtette fogságba. Persze nem örökre, Quinn és bajtársa perceken belül kiszabadult, és szerencsére a liftajtó is megúszta ép bőrrel a találkozást.

14.33 KETTŐS NORVÉG SIKER NŐI SPRINTBEN. Maiken Caspersen Falla nyerte meg a női sífutás sprint számát, megelőzve honfitársát, Ingvild Flugstad Östberget és a szlovén Vesna Fabjant. RÉSZLETEK ITT!

14.29 TELJES A DÖNTŐ MEZŐNYE. Az első futam volt a gyorsabb, abból négyen jutottak a döntőbe. Hattestad és Peterson mögött másik norvég, svéd páros, Anders Glöerssen és Marcus Hellner, a második futamból az orosz Szergej Usztyjugov és egy harmadik svéd, Emil Jönsson vághat neki a finálénak.

14.18 BUKÁS A FÉRFI ELŐDÖNTŐBEN IS. Anton Gafarov elesett az első elődöntőben, s bár lábra tudott állni, a továbbjutásra esélye sem lehetett – már annak is örülhet, hogy nem sérült meg. Végül elment a célig, közel háromperces hátránnyal, de hatalmas ováció közepette futott be. A futamból a norvég Ola Vigen Hattestad és a svéd Teodor Peterson jutott tovább.

14.14 BJÖRGEN ELESETT, NEM DÖNTŐS. A női 15 kilométeres sífutás szocsi bajnoka, Marit Björgen utolsó lett a sprint második elődöntőjében, miután elesett. Így elvesztette az esélyt arra, hogy az idei olimpia első duplázója legyen. A döntőben így is három norvég lesz, Falla után a második futamot megnyerő Ingvild Flugstad Östberg, valamint az első futamból negyedikként, időeredménnyel továbbjutó Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Rajtuk kívül a szlovén Fabjan, a svéd Ingemarsdotter és az amerikai Sophie Caldwell készülhet a döntőre.

14.07 NORVÉG ÉS SZLOVÉN DÖNTŐS A NŐI SPRINTEREKNÉL. Maiken Caspersen Falla és Vesna Fabjan jutott döntőbe a női sífutás sprintszámának első elődöntőjéből. Fabjan célfotóval győzte le a svéd Ida Ingemarsdottert.

14.05 SOK PÓTHÓ SEMMIÉRT? Bár elképesztő melegre panaszkodnak az olimpia havas számainak szereplői, még nem volt szükség arra a sok hóra, amelyet speciális tárolókban raktároztak el ínséges időkre az olimpia szervezői. RÉSZLETEK ITT!

14.00 ELESETT A 30 KILOMÉTERES BAJNOK A SPRINTEREK NEGYEDDÖNTŐJÉBEN. Dario Cologna, a 30 kilométeres sífutás szocsi bajnoka elesett a futamában a férfi sprinterek negyeddöntőjében, így nem jutott tovább. A címvédő Nyikirta Krjukov is kiesett, míg a norvég Petter Northug szerencsés vesztesként úgy jutott tovább, hogy csak negyedik lett a futamában három svéd mögött – az öt futamból az első kettők jutottak az elődöntőbe, hozzájuk csatlakozott a további két, legjobb időt elérő sprinter.

13.50 A KOCKÁS NADRÁGOS NORVÉGOK LEGYŐZTÉK A HÁZIGAZDÁKAT CURLINGBEN. A férfi curlingtorna harmadik fordulójában a kínaiak 9–4-re verték az amerikaiakat, míg a norvégok 9–8-ra a házigazda oroszokat. A svédek az utolsó endben csikarták ki a győzelmet Kanada, a britek pedig a németek ellen (mindkettő 7–6).

13.28 A VILÁGBAJNOK KIESETT A SÍFUTÓK NEGYEDDÖNTŐJÉBEN. Kikkan Randall, az amerikaiak világbajnoki címvédője az elődöntőbe sem jutott be a női sífutók versenyében. Ezzel az olimpiai bajnoki címvédő Marit Björgen – aki éppen Randall futamából jutott tovább – lett a szám egyértelmű esélyese.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a férfi hokitornát Szocsiban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

13.23 AZ UTOLSÓ SIMÍTÁSOK A FÉRFI HOKICSAPATOKNÁL. Szerda este kezdetét veszi a férfi hokitorna, amely az oroszok számára a szocsi téli játékok csúcseseménye lehet – már ha Alekszandr Ovecskin és társai meg tudnak birkózni a hazai pálya terhével, és valahogy le tudják győzni a favorit Kanadát. Ön szerint ki lesz a bajnok? Szavazzon!

13.20 SVÉD SIKER NŐI JÉGKORONGBAN. A svéd női hokisok végül 4–0-s győzelmet arattak a németek ellen. RÉSZLETEK ITT!

13.00 A JEGYELADÁSOKRÓL. A szusszanásnyi szünetben kicsit kitekintünk a jegyeladásokkal kapcsolatos érdekességekre. Eddig összesen 924.802 belépőt adtak el, nagyrészt (70-75 százalékban) orosz vásárlóknak. A szervezők tájékoztatása szerint a megnyitó ünnepségen – melyre a legolcsóbb jegy 15 dollár (3400 forint), a legdrágább 1500 dollár (340 ezer forint) volt – a japán és a német szurkolók voltak jelen a legtöbben. Az átlagos jegyár 115 dollár (24 ezer forint) Szocsiban.

12.40 MIKLÓS EDIT KIPIHENTE MAGÁT. „Öt fárasztó nap után ma már sikerült kialudnom, kipihennem magam – írta Miklós Edit. – Négy nap hivatalos lesiklóedzésünk, tegnap pedig szuperkombinációs versenyünk volt, ahol az előkelő tizenhatodik helyezést értem el.” A teljes nyilatkozat itt!

12.15 TSUBOTÁNAK NINCS NAGY BAJA. A jelentések szerint nincs súlyos sérülése Yuki Tsubotának. A kanadai sportoló a női síakrobaták döntőjében olyan rosszul esett, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról. A juharlevelesek küldöttségének szóvivője, Nadia M’Seffar úgy értesült, hogy Tsubota „rendben van”, és az orvosok vigyáznak rá.

11.55 SZABÓ MILÁN A 73. A SELEJTEZŐBEN. Véget ért a férfi szabad stílusú sífutók sprintversenyének selejtezője, a norvég Ola Vigen Hattestad végzett az élen. Az egyetlen magyar induló, Szabó Milán a 73. lett 86 induló közül. Részletek itt!

11.35 SIMON A 66. A SELEJTEZŐBEN. Kedden délelőtt rendezték a női szabad stílusú sífutók sprintversenyének selejtezőjét, melyben Simon Ágnes a 66. lett. Az élen Maiken Caspersen Falla végzett. Bővebben itt!

11.25 ÚTLEVÉL ÉS SÖR Különleges biztonsági intézkedésekkel őrzi a téli olimpia kanadai küldöttsége a csapat tagjai számára – vélhetően a lazítás és az ünneplés idejére – az egyik hazai gyártó által biztosított sörtartalékokat: a juharlevelesek olimpiai szállásán elhelyezett sörhűtő kizárólag kanadai útlevél felmutatásával nyílik, így az arra tévedő nem kanadai olimpikonoknak legalább egy barátot szerezniük kell, ha hideg sörhöz szeretnének jutni.
» Kép a rendhagyó automatáról!

11.03 ELKELT A NAP ELSŐ ARANYÉRME – KANADÁÉ LETT A síakrobaták lejtő stílusú versenyében – új szám a téli olimpián – már az első sorozatot követően is élen álló kanadai Dara Howell szerezte meg az aranyérmet. A második sorozatban több bukás volt, akadt versenyző, akit hordágyon vittek le a pályáról.
» Bővebben itt olvashat a versenyszámról!

10:54 HÓMENTES ÖVEZET – Alig van hó az olimpia alpesisí-versenyeinek pályája mellett Krasznaja Poljanában. A meleg időjárás miatt annyira puhává vált a hó a hegyekben, hogy törölni kellett a nők ezen a napon esedékes lesiklóedzéseit. (MTI)

10.42 PANASZÁRADAT A hódeszkások hétfő reggeli edzését el kellett halasztani, mert olyan pocsék állapotba került a félcső, amelynek a 16 fokos meleg sem kedvezett. A pálya alsó része, ahol a deszkások lendületet gyűjtenek az ugrásokhoz, buckás és tele van jegesre fagyott hóval, ami felháborította a boldogtalan snowboardosokat.

„Micsoda béna helyzet, és micsoda béna módon bánnak velünk!” – háborgott az amerikai Danny Davis, aki szerint a NOB szándékosan egy olcsóbb kivitelezőt bízott meg a pályaépítéssel, a torinói olimpiai bajnok Hannah Teter szerint pedig: „Mikor minden második ember elesik, ott valami nem stimmel. Kedden már versenyeznünk kellene, de még senki sem tudta gyakorolni a trükkjeit, csak próbál életben maradni.” Mike Jankowski, az amerikai csapat edzője viszont másfelől közelített: „Ha mindig minden tökéletes lenne, egy csarnokban versenyeznénk, és műkorcsolyázónak hívnának minket.” Meg aztán négy éve, Vancouverben is vadul panaszkodtak a hódeszkások, aztán remek versenyt vívtak: a versenynapra elkészült a félcső.

10.20 A síakrobaták lejtő stílusú versenyében az első sorozatot követően a kanadai Dara Howell áll az élen.

10.15 1116 DOPPINGTESZT – EDDIG A NOB keddi tájékoztatása szerint a mintákból 891-et edzéseken, 225-öt pedig az ötkarikás versenyek során vettek le. Egyelőre nem tudni, hogy közülük hozott-e valamelyik pozitív eredményt. Az ellenőrök a február 23-i záróünnepségig összesen rekordot jelentő 2453 tesztet végeznek el. Ismét a nemzeti lobogó alatt versenyezhetnek az indiai sportolók az olimpiákon, így a szocsi téli játékokon is - közölte újságírókkal kedden Újdelhiben Radzsiv Mehta, az Indiai Olimpiai Bizottság főtitkára. (MTI)
» Bővebben itt olvashat a két hírről!

10.00 ÍGY VÉLEMÉNYEZ A VILÁG A fenti infógrafikából kiderül, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon világviszonylatban mennyi kommentelés szól a téli olimpiáról. Minél sötétebb a kék, annál nagyobb az érdeklődés

9.55 MENNYI AZ ARANY? Összeállításunkból kiderül, hogy Kazahsztánban bizony megéri olimpiai bajnoknak lenni. És máshol? Most megmutatjuk, melyik ország mennyit fizet sportolóinak egy aranyért! Már ha fizet...
» Az összeállítást itt találja meg!

9.40 60 FŐS ARANYPARTI A német Maria Höfl-Riesch lába előtt hever Németország. A kiválóság tegnap női szuperkombinációban szerzett aranyérmet – pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét –, és megvan az esélye arra, hogy minden idők legjobbja legyen, tekintve, hogy három szám favoritjaként érkezett Szocsiba.

„Ez az egész olyan, mint egy képes mesekönyv” – mondta a győztes a célba érkezést követően. A német sajtóban természetesen az édesapa, Siggi Reisch sem mehetett el szó nélkül lánya újabb győzelme mellett. „Maria mindig is győztes típus volt. Gyakran játszott az idősebbek között, és őket is legyőzte. Szenzációsan kezeli a rá nehezedő nyomást. Az Isten ajándéka az a gén, amely kikapcsolja benne az idegességet.”
A győzelem után két órával apa és lánya könnyek között beszélte meg egymással a történteket, de csak telefonon. A család ugyanis Garmisch-Partenkirchenben hatvan fős partin ünnepelt. Maria Höfl-Riesch külön motivációja, hogy minden idők legeredményesebb női sízője legyen a téli olimpiákon. A kétszeres győztes Rosi Mittermaiert már lehagyta, Katja Seizinger beérte, így már csak a négyszeres olimpiai aranyérmes horvát Janica Kostelic van előtte leküzdésre váró akadályként.

9.20 KÍNOS Már a selejtező második fordulójában kikapott a címvédő svéd női curlingválogatott, amelynél Kanada bizonyult jobbnak (9–3). Svájc szoros küzdelemben gyűrte le Dániát (7–6), valamint igazi presztízsmeccsen a házigazdák legyőzték az amerikaiakat (9–6), a dél-koreaiak pedig Japánt (12–7).

9.10 „Olimpiai házirendet” vezettek be az orosz Központi Katonai Körzet (CVO) egységeinél és laktanyáiban, hogy a katonák nézhessék a Szocsiban zajló téli olimpia közvetítéseit. A házirend megváltoztatásának célja az „orosz sport sokoldalú népszerűsítése és a versenyek bemutatása" – áll a CVO közleményében. A katonák este nyolc és tíz óra között követhetik az eseményeket. A házirendváltozásnak köszönhetően azok is szurkolhatnak a tévé előtt, akik az időeltolódás miatt lemaradnak az élő közvetítésről, vagy harci ügyeletben vannak: ők a következő napon a hírekben és felvételről tekinthetik meg a versenyeket. Az olimpiai híreket az étkezőkben elhelyezett monitorokon is közvetítik. Az olimpiai házirend február 23-ig lesz érvényben. A hazai olimpiai csapatban 14 sportágban a fegyveres erők 60 képviselője kapott helyet, közöttük 33 katona. (MTI)

• Heidum Bernadett, a váltó oszlopos tagja, aki a csalódást jelentő szereplést követően elmondta: ez nem az a váltó volt, amelyikkel Eb-bronzot nyert néhány hete. A kapitány viszont amondó: szakmai döntéseket kell hoznia, s nem érzelmieket.
» Bővebben itt olvashat a csapatot és közvéleményt is megosztó tagcseréről!

• Két magyar sífutó, Szabó Milán és Simon Ágnes is bemutatkozik ma Szocsiban. Mindketten az egyéni sprintszámban állnak rajthoz, arra azonban kevés az esély, hogy az egyéni indítású selejtezőből továbbjutnak a legjobb tizenhat közé. Ott már négyes csoportokba kerülve harcolnak egymással a versenyzők előbb az elődöntőbe, majd a fináléba jutásért.

TÉLI OLIMPIA, A KEDDI PROGRAM
Február 11., kedd (8)
06.00–09.00CurlingNők2. forduló
07.00SíakrobatikaNői lejtő stílusselejtező
10.00SíakrobatikaNői lejtő stílusdöntő
11.00–13.30JégkorongNőkNémetország–Svédország
11.00–12.00SífutásFérfi és női sprintselejtezőSimon Ágnes, Szabó Milán
11.00HódeszkaFérfi félcsőselejtező
11.00–14.00CurlingFérfiak3. forduló
13.00–14.30SífutásNői sprint (szabad)döntő
13.00–14.30SífutásFérfi sprint (szabad)döntő
13.45–16.45GyorskorcsolyaNői 500 méterdöntő
15.30–18.30SzánkóNői egyes3-4. futam
16.00–17.00SílövészetNői 10 km üldözésesdöntő
16.00–18.30JégkorongNőkOroszország–Japán
16.00–19.20MűkorcsolyaPárosrövidprogram
16.00HódeszkaFérfi félcsőselejtező
16.00–19.00CurlingNők3. forduló
18.30–20.15SíugrásNői normálsáncdöntő
18.30HódeszkaFérfi félcsődöntő
TELEVÍZIÓS MŰSOR
Február 11., kedd
M1
11.00–11.56:
Síakrobatika, női. Sífutás, női és férfi sprint
12.25–14.26:
Hódeszka, férfi félcső. Sífutás, női és férfi sprintdöntők
15.30–17.25:
Gyorskorcsolya. Sílövészet. Hódeszka, férfi félcső
M2

20.45–23.05:
Női szánkó. Női síugrás. Hódeszka, férfi félcső. Összefoglaló a nap eseményeiből

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik