Szocsi 2014: címvédés női kombinációban, Miklós 16.

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.10. 12:59
null
Miklós Edit minden idők legjobb magyar szereplője a téli olimpiák alpesi számaiban (Fotó: MTI)
A női alpesi sízők szuperkombinációjával folytatódott a téli olimpia az oroszországi Szocsiban. A győzelmet a címvédő német Maria Höfl-Riesch szerezte meg, az osztrák Nicole Hosp és az amerikai Julia Mancuso előtt. A magyarok közül Miklós Edit szerepelt jobban, aki a 16. helyen végzett, Berecz Anna 21. lett.

 

A lesiklás után a nyolc éve óriás-műlesiklásban olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso állt az élen, aki négy éve lesiklásban és kombinációban is ezüstérmes volt. 43 századmásodperces előnnyel várta a műlesiklást a svájci Lara Guthoz képest, aki ráadásul nem is igazán jó műlesikló. A legutóbbi két vb ezen versenyszámának ezüstérmese, és összetett világkupa címvédője, Maze hátránya már 86 századmásodperc volt.

A negyedik helyen az osztrák Anna Fenninger állt, akinek a hátránya egy század híján egy másodperc, de ő is inkább a gyors számokban jó, míg az olimpiai és világbajnoki címvédő német Maria Höfl-Riesch az ötödik 1.04-es hátránnyal.

A 39 versenyző között két magyar alpesi síző is elindult. Elsőként Berecz Anna 34-es rajtszámmal, aki 7.60 másodperces hátrányt szedett össze, s ezzel a célba érkezettek közül az utolsó előtti, azaz 33. lett. Miklós Edit kettővel később viszont remekül jött, csak 1.64 másodperccel volt lassabb Mancusónál, s így a 13. helyről várta a folytatást.

Az első futamban célba érők közül hárman – az olasz Elena Fanchini, honfitársnője Daniela Merighetti és a brit Chemmy Alcott – is visszaléptek (mindhárman Miklós mögül), így végül harmincegyen álltak a műlesiklás rajtjához.

Közülük két szlovák lány mindjárt az elején kiesett, majd a kanadai Marie-Michele Gagnon és az amerikai Leanne Smith is erre a sorsra jutott. Amikor Miklós Edit sorra került, akkor az osztrák Michaela Kirchgasser állt az élen, aki 1.4 másodperces hátrányban volt a magyar lányhoz képest. de ez sajnos gyorsan elfogyott, sőt a végén több mint öt másodpercre nőtt, amivel a pillanatnyi kilencedik helyet foglalta el, mindössze két versenyzőt megelőzve. Azonban azzal, hogy végig ért, a legrosszabb esetben is a 25. helyen zárt.

Közben a norvég Ragnhild Mowinckel vette át a vezetést, viszont a szlovén Ilka Stuhec kiesett. Aztán a svájci Dominique Gisin került az élre az olasz Francesca Marsaglia azonban búcsúzott. Ezt követően az osztrák Nicole Hosp lett az első, honfitársnője, Elisabeth Görgl és a norvég Lotte Smiseth Sejersted viszont kiszállt.

Már csak az öt esélyes volt hátra, közülük a címvédő Höfl-Riesch indult először, aki négy tizedmásodperccel át is vette a vezetést. Fenninger nem is tudta tartani vele a lépést, sőt visszacsúszott a hatodik helyre. Maze is csak a harmadik helyre volt jó, Lara Gut pedig kiesett. Már csak Mancuso volt hátra, egy másodperces előnyből, aki a felét már az első időmérőig eladta, majd a másodikig az egészet, végül 53 százados hátránnyal a harmadik helyre jött be, de láthatólag ezzel is elégedett volt.

Berecz Anna végül 14 másodperces hátránnyal a 21. helyen ért célba, s mivel a román Ania Monica Caill nála is lassabb volt, így meg is tartotta ezt a pozícióját. Miklós Edit viszont ezzel minden idők legjobb magyar helyezését érte el az olimpiák történetében. Az eddigi legjobb Kozma Péter volt, aki 1984-ben műlesiklásban lett 18., míg a nőknél Kovács Mónika 1998-ban volt kombinációban 21.

Szocsi 2014
ALPESI SÍ, NŐI KOMBINÁCIÓ
1. Maria Höfl-Riesch (Németország) 2:34.62 perc
2. Nicole Hosp (Ausztria) 0.40 mp hátrány
3. Julia Mancuso (Egyesült Államok) 0.53
4. Tina Maze (Szlovénia) 0.63
5. Dominique Gisin (Svájc) 1.50
6. Ragnhild Mowinckel (Norvégia) 1.53
16. Miklós Edit (Magyarország) 6.99
21. Berecz Anna (Magyarország) 14.07



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik