Kikapott, így kiesett az MTK

Vágólapra másolva!
2012.07.12. 18:23
null
Végig nagy volt a küzdelem a szenicei meccsen (Fotók: Szabó Miklós)<br />
Címkék
Az MTK egy hete 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán az FK Senica ellen az Európa-liga első selejtezőkörében, majd a visszavágón hiába jutott előnyhöz, a szlovák csapat fordítani tudott, így továbbjutott.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

Kissé kellemetlenül érintette a magyar futball és az MTK szurkolóit, hogy az élvonal újonca hazai pályán csak döntetlent játszott a Senica elleni Európa-liga selejtezőn. „Idegenben jobb az MTK" – vélekedtek a budapesti csapat játékosai az „odavágót" követően, miközben Garami József szakmai igazgató három változtatással igyekezett feldobni csapatát. Igaz, az első találkozón kiállított Kálnoki Kis Dávid helyére kényszerűségből vezényelte a középpályáról a védelembe Dragan Vukmirt, a légióst Vadnai Dániel helyettesítette a középpályán, amely csapatrészben Csiki Norbert helyére Könyves Norbert került.

Három új játékost vethetett volna be a hazaiak mestere, Zdenek Psotka, akiket a napokban igazolt, de őket nem lehetett nevezni a sorozatba.

Garami új emberei közül Könyves már a második percben meghálálhatta volna a bizalmat, mert Kanta József kitűnő indításából egyedül vihette a kapusra a labdát, de elrontotta hatalmas ziccerét. Ezt követően fölénybe került a hazai csapat, cserébe viszont az MTK kedvére kontrázhatott, igaz, gólhelyzetet sokáig egyik csapat sem tudott kialakítani.

A szeniceiek igyekeztek kihasználni sokkal jobb fizikai felépítésüket, és agresszív labdaszerzésekkel, ütközésekkel megzavarni az MTK-t, de a kék-fehérek többnyire állták a sarat. Sőt a 23. percben védőjét erőszakosan lerázva ismét Könyves került ziccerbe, de hiába lőtt a 16-osról, ezúttal sem tudott túljárni Pavel Kamesch eszén. Nem sok kellett az ellenfélnek sem a gólszerzéshez, a társaihoz képest aprócska középpályás, Tomás Kóna az ötös bal sarkáról nem sokkal fejelt a léc fölé.

Mi tagadás, nem volt túl mozgalmas a mérkőzés, a nézőtéri hangulatról sokat elmond, hogy a bő tucatnyi vendégtábor alkalomadtán simán túlharsogta a hazai nézőket – olvasóink viszont remekül elszórakoztatták magukat fórumunkon.

HOGYAN TOVÁBB?

A párharc továbbjutója a ciprusi Apoel Nicosiával mérkőzik majd a következő fordulóban.

Az első játékrész végére a langyos tempó dacára elfáradt az MTK, röpködtek a sárgák, Rácz Ferenc pedig parádés labdával lepte meg a 16-oson belül Rolando Blackburnt, aki szerencsére fölé bombázott.

A szünetig nem született találat, ez pedig a szlovákoknak kedvezett, akik idegenben lőtt góllal továbbjutásra álltak.

Jogos tizenegyest kapott az MTK: Kanta Józsefet buktatták. A sértett ezúttal büntetett is
Jogos tizenegyest kapott az MTK: Kanta Józsefet buktatták. A sértett ezúttal büntetett is

A fordulást követően az addig szinte láthatatlan Lázok János remekül ugratta ki Kantát, akit a 11-es pont körül buktattak a védők. A megítélt büntetőt maga a sértett vállalta el, annak ellenére, hogy az első mérkőzésen elhibázott egyet: nos, nem víz folyik Kanta József szívében, mert bátran odaállt, és jobbal a bal alsó helyezett. 0–1

Még jobb lett volna az MTK-sok kedve, ha egy percre rá a szünetben beállt Csiki bal oldali beadása nem csúszik el az ötösön Könyves lába előtt pár centiméterrel.

Megzavarta a kapott találat a hazaiakat, akik átkapcsoltak ívelgető üzemmódra és 4–3–3-as hadrendre. A magyar védők nem mindig álltak a helyzet magaslatán, de kollégájuk, Petr Pavlík sem, aki egy jobb oldali beadást másfél méterről lőtt a kapu fölé...

A gól után ünneplő MTK-szurkolók sajnos hazafelé már nem örömködhetnek
A gól után ünneplő MTK-szurkolók sajnos hazafelé már nem örömködhetnek
REAKCIÓ

„Két olyan sárga lapot kaptunk a mérkőzés elején, amelyet nem lett volna szabad. Ehhez sajnos az is hozzájárult, hogy a játékvezető nem minden esetben volt következetes” – értékelte az összecsapást a mérkőzést közvetítő Digi Sportnak Garami József.

„Az ellenfélben sok jól fejelő játékos van, és egy mintaszerű fejes gól megpecsételte a sorsunkat. Azt kell mondanom, a mienk volt a parti: nagy helyzeteket hagytunk ki, olyanokat, amiket nem szabad. Ráadásul egy nullás vezetésünknél elrontottuk azokat a passzokat, amelyekből lehetőségeket alakíthattunk volna ki. Összességben azt mondhatom, a két kiállítás döntötte el a továbbjutás kérdését” – mondta az MTK szakmai igazgatója.

Kanta József az első mérkőzésen tizenegyest hibázott, de a visszavágó második félidejében is elvállalta a büntetőt, és gólra váltotta azt – igaz, ez is kevés volt a továbbjutáshoz.

„Bíztam magamban. Tudtam, hogy az első mérkőzésen csak technikai hibát követtem el, így nem tartottam a tizenegyestől. Vezettünk ismét, de nem találtuk az ellenszert az ívelgetős foci ellen, és egy gyönyörű fejes gól fordulatot hozott a mérkőzésbe. Úgy érzem, jobban játszottunk, de az ellenfél fizikai futballja többet ért ma” – mondta Kanta József.


A 70. percről viszont nehéz helyzetbe és emberhátrányba került az MTK, mert Vadnai Dániel begyűjtötte második fölösleges sárga lapját is.

Két perc múlva meglett a böjtje, mert egy jobb oldali beadást Rafe Wolfe és Vukmir közül Rolando Blackburn kilenc méterről a bal felsőbe fejelt. 1–1

Garami Nikházi Márk beállításával reagált, Csiki pedig kevés híján egy bombagóllal, majd a hazaiak előtt adódtak lehetőségek, de Hegedűs Lajos mindent védett.

Már a hosszabbításra készülődtünk, amikor egy lefejelt labdát az előrelopakodó védő, Jan Kalabiska az ötös bal sarka elől a rövid alsóba bombázott. 2–1, már a Senica állt továbbjutásra.

A szlovákok nem is engedték ki kezükből a lehetőséget, így kiesett az MTK.

Hiába jutott kétszer is vezetéshez a magyar együttes, otthonában és idegenben is, egyszer sem tudta megőrizni előnyét. Kimaradt ziccerek és büntető – hiába is fognánk azonban a kiesést a balszerencsére, ez már a nemzetközi színtér (volt), amelyhez még fel kell nőnie a Magyar Kupa ezüstérmesének.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

ÉRTÉKELÉSEK A SENICA–MTK MÉRKŐZÉS UTÁN

A SENICA EDZŐJE SZERINT TECHNIKÁSAK AZ MTK JÁTÉKOSAI
„Tartottunk az MTK elleni mérkőzésektől, hiszen tisztában voltunk azzal, hogy a magyarok erősek, ráadásul több meghatározó futballistámat nem tudtam bevetni. Garami József csapata már a néhány héttel ezelőtti felkészülési összecsapáson is bizonyította, hogy rendkívül egységes, technikás együttes" – mondta a találkozó után Zdenek Psotka, az FK Senica vezetőedzője


„Rolando Blackburn jól futballozott, tudtuk, hogy a tizenhatoson belül jól használja ki a lehetőségeit, ezt tette most is és egy héttel korábban Budapesten is. Ennek ellenére nem vagyok teljes mértékben elégedett vele, hiszen sok labdát eladott. De nem szeretném lehordani, hiszen mégiscsak két gólt szerzett a két mérkőzésen" – tette még hozzá a tréner.
Ebben több volt: az MTK semmivel sem volt rosszabb ellenfelénél, mégis elköszönt Európától
Ebben több volt: az MTK semmivel sem volt rosszabb ellenfelénél, mégis elköszönt Európától
EURÓPA-LIGA
ELSŐ SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
FK SENICA (szlovák)–MTK BUDAPEST 2–1
Szenice, OMS ARENA, 2500 néző. V: Derdo (ukrán)
SENICA: Kamesch – Krizko, Pavlík, Brabec, Kalabiska – Divis (Janso, 90.), Wijlaars, Kona, Durica (Hurtado, 90.) – Hosek (Diarrassouba, 60.) – Blackburn. Vezetőedző: Zdenek Psotka
MTK BUDAPEST: Hegedüs L. – Wolfe, Kelemen D., Vukmir, Hidvégi – Zsidai, Vadnai – Könyves N., Kanta J., Rácz F. (Csiki N., a szünetben) – Lázok (Nikházi, 73.). Szakmai igazgató: Garami József
Gólszerző: Blackburn (72.), Kalabiska (87.), ill. Kanta J. (51. – 11-esből)
Továbbjutott: az FK Senica, 3–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik