Dedós ügy, de veszélyes: betesz-e a PSG-projektnek Neymar és Cavani?

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.09.27. 09:58
null
Neymar és Cavani vitája az ominózus büntetőnél (Fotó: AFP)
Neymar és Edinson Cavani összekapott egy tizenegyes elvégzése felett, majd aztán a hírek szerint az öltözőben is. Erősebbnél erősebb pletykák keringenek arról, hogy az uruguayi mit szólt be a 222 milliós brazil sztárnak, vagy hogy a Paris Saint-Germain vezetősége mit ajánlott Cavaninak azért cserébe, hogy átengedje Neymarnak a büntetőrúgásokat. Kérdés, mennyi igazságtartalma van a pletykáknak, az viszont nem kérdés, hogy a Neymar–Cavani-ügy súlyos teher lehet a PSG-nek, és akár befolyásolhatja is a párizsiak szereplését. Szerdán a PSG olyan klubbal mérkőzik meg a Bajnokok Ligájában, amely mindent tud a csapaton belüli villongásokról: a nap egyik nagy rangadóján a német FC Bayern München látogat a Parc des Princes-be.

Kezdésül röviden szaladjunk végig a történteken. A PSG Olympique Lyon elleni bajnoki rangadóján az állandó tizenegyesrúgónak számító Edinson Cavani nem adta át a büntető elvégzését a labdát elkérő Neymarnak, elvállalta és kihagyta azt. A legnagyobb presztízsű francia sportlap, a L'Équipe szerint ezt követően az öltözőben összekapott a két sztár, akik között Thiago Silva és Marquinhos próbált békéltetni.

Ezt követően csak úgy sorjáznak a pletykák és az összeesküvés-elméletek, alighanem mindkét fél szivárogtat, ráadásul Cavani és Neymar barátai is „beszálltak” a verbális összecsapásokba. A spanyol Sport szerint Neymar Cavani eladását kérte a vezetőségtől. Cavani honfitársa, Diego Forlán kiosztotta Neymart és egyik legjobb barátját, Dani Alvest, aki felkérte az uruguayit, hogy inkább fogja be. Neymar múlt hét csütörtökön a csapat előtt kért elnézést viselkedéséért, s Unai Emery vezetőedző kijelentette, tisztázza a kialakult helyzetet az érintettekkel. Az El País és az As szerint Neymar nem fogadja el, hogy nem ő lesz a büntetőrúgó, míg a PSG vezetősége egymillió eurós bónusszal igyekszik meggyőzni Cavanit, mondjon le ítélet-végrehajtói szerepéről. A Le Parisien szerint a PSG vezetősége hivatalosan tagadta ezt az információt. A modern futballban az elhidegülés biztos jeléül értelmezhető az is, hogy Cavani most már nem követi Neymart Instagramon…

Egy dedós vita és egy szappanopera keveréke ez, de egyben olyan konfliktus, melynek kezelése sokat megmutathat a PSG-n belüli erőviszonyokról, és befolyásolhatja az európai uralomra vágyó dúsgazdag francia csapat mindennapjait.

MIÉRT VAN GOND EGY ILYEN VITÁVAL?

Egy tizenegyesrúgás elvégzésénél nem egyedülálló dolog, hogy két játékos kicsit összekap – hogy ne menjünk nagyon messzire, emlékezzünk vissza Davide Lanzafame és Leandro Martínez esetére az NB I-ben. Ebből a szempontból Neymar és Cavani vitája sem más, mint a többi. Amiben igen, az a két játékos presztízse és az a közfigyelem, mely rájuk irányul.

A két játékos reakciója érthető a történtekre. Edinson Cavani évekig küzdött Zlatan Ibrahimovic „árnyékával”, bár saját bevallása szerint is sokat tanult a svéd csatár határokat nem ismerő becsvágyából, küzdeni akarásából és játékából. Amikor végre „megszabadult tőle”, át tudta venni a szerepét középcsatárban, a francia bajnokság gólkirálya lett, minden sorozatot beszámítva 50 gólos szezont produkált – élete talán legjobbját. No és ő lőtte a tizenegyeseket.

Neymar világrekord-transzfere egyértelművé tette, hogy megváltoznak az erőviszonyok a PSG-n belül. Egy 222 millió eurós, Aranylabdára törő sztár első számú játékos lesz új klubjában, ha törik, ha szakad. Egy olyan bagatell dolog, mint egy tizenegyes „elrúgása” is jelentőséget kap. Ahhoz, hogy Neymar elérje a célját, és megnyerje a világ legnagyobb egyéni futballdíját, rendkívüli számokat kell elérnie gólokban, gólpasszokban. Ahogy Jonathan Wilson, a világ egyik legismertebb futballszakírója fogalmazott:

„Neymar az Aranylabdára tör, és a díj elérésének egyik módja, hogy olyan sok gólt szerez, amire mindenki felkapja a fejét. Minden büntető, amit elvisznek előle egy gól, amelyet nem ő szerez.”

NAGYOT AKARTAK, NAGYOT KOPPANTAK

Az idézett Jonathan Wilson-cikk egy érdekes, és az angol futball történelméért rajongók körén kívül kevéssé ismert történettel kezdődik, amely elmeséli, miként járult hozzá egy sztárigazolás a Sunderland széteséséhez. Ezt megéri magyarul is feleleveníteni.

A Sunderland 1950-ben brit rekordnak számító 30 ezer angol fontért szerződtette az Aston Villa walesi válogatott játékosát, Trevor Fordot. A bivalyerős centert azonban kezdettől fogva utálta az addig első számú helyi sztárnak számító, két évvel azelőtt szintén brit rekordért szerződtetett balösszekötő, Len Shackleton.

A két csatárcsillag képtelen volt az együttműködésre, Ford megvádolta Shackletont azzal, hogy szándékosan nem szolgálja ki őt. Egy barátságos mérkőzésen Shackleton azzal válaszolt, hogy kicselezte a kapust, megállította a labdát a gólvonalon, majd Ford elé gurított, gunyorosan megjegyezve, hogy ezentúl nem mondhatja, hogy nem passzolt. A két dudás olyannyira nem fért meg egy csárdában, hogy Ford nem volt hajlandó pályára lépni, ha Shackleton is játszott. Végül Fordot 1953-ban eladták a Cardiffnak, Shackleton 1957-ben a Sunderlandtől vonult vissza.

A gazdagsága miatt az „Angol Bank” gúnynéven emlegetett Sunderland sztárigazolásai ellenére semmire sem vitte. Az 1949–1950-es szezont még harmadik helyen zárta, Ford szerződtetése után kétszer a 12., egyszer a 9. pozícióban végzett. Egyszezonnyi felvillanást (4. hely 1954–1955-ben) egyre lejjebb csúszott a tabellán, majd 1958-ban kiesett az élvonalból.

Nos, ezzel nem könnyű együtt élni egy Cavanihoz hasonló klasszisnak, aki saját jogon is sztár, és az előző idényben hozzászokott ahhoz, hogy a PSG támadójátékának fókuszpontjában legyen. No meg hogy ő lője a tizenegyeseket – és tegyük hozzá, az elmúlt öt évet tekintve jobb a büntetőrúgó-statisztikája is, mint Neymaré.

Cavani a csapatban kivívott pozícióját és tekintélyét érezhette veszélyeztetve. Ha (hangsúlyozzuk, ha – nem könnyű mindent elhinni abból, ami az elmúlt napokban szárnyra kelt) igaz az a sztori, mely szerint az uruguayi a „Nocsak, ki ez? Azt hiszed, te vagy Messi?” megjegyzéssel fordult Neymarhoz, akkor az felért egy hadüzenettel.

És ez az utolsó dolog, amelyre a PSG-nek szüksége van.

FC HOLLYWOOD PÁRIZSBAN

Pont a szerdai ellenfél, a Bayern München kapta meg a kilencvenes években az FC Hollywood gúnynevet, miután a bajorok sztárjai rendszeresen a bulvárlapokban teregették a szennyest és szólogattak be egymásnak, no meg a klubnak.

A pályán ez nem mindig látszott, mindenesetre a sztárok sokszor kivitték a nyilvánosság elé az ellenszenvüket – hogy csak egy példát mondjunk, a német futball két hírhedt nagyszájúja, Lothar Matthäus és Stefan Effenberg látványosan nem szívelte egymást. Ennek nyomtatott bizonyítékát „Effe” önéletrajza is őrzi, melyben nagyszájúnak és megfutamodónak nevezte Matthäust, majd következett az „Ezt tudja Lothar Matthäus a futballról” című fejezet, mely egy üres lapból állt, ékes bizonyítékul arra, hogy létezik német humor.

Szóval a Bayernnél tudják, milyen, amikor a sztárok nem bírják egymás ábrázatát. Más kérdés, hogy a bajorok belső konfliktusai ritkán terjedtek át a pályára, és ez az, amelyre a PSG-nek is törekednie kell, pláne, ha nem sikerül megbékíteni Neymart és Cavanit.

Kérdés, a konfliktusnak elejét lehetett-e volna venni azzal, ha Unai Emery vezetőedző nem tekinti felnőttnek két játékosát, és már a szezon elején, hatalmi szóval elrendezi azt, hogy ki a rúgó, nem pedig hagyja, hogy futballistái a „pályán játsszák le” a presztízsügyet. Emery az eset után azt mondta, a vitát a két sztárjátékosnak kell elrendeznie, de ha nincs egyezség, akkor ő dönt. A BL-mérkőzés sajtótájékoztatóján már arra célzott, a jövőben felváltva rúghatják a büntetőket.

„Sok játékosom képes a büntetők megfelelő elvégzésére. Sokan akarják, köztük Cavani és Neymar is. Valószínűleg több tizenegyest lőhetünk még, mindketten kapnak esélyt. Beszéltem velük, elmondtam nekik, hogyan lesz ez a jövőben” – mondta.

Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni?

Unai Emery eligazít a Bayern-meccs előtti edzésen, Cavani és Neymar hallgatja (Fotó: AFP)
Unai Emery eligazít a Bayern-meccs előtti edzésen, Cavani és Neymar hallgatja (Fotó: AFP)

NEM NEYMAR LESZ A FELÁLDOZHATÓ

AMÍG A PÁLYÁN NEM LÁTSZIK, NEM BAJ

A Liverpoollal hat bajnoki címet, három BEK-et és egy UEFA-kupát nyerő Bob Paisley igencsak kompetens lehetett egymást utáló csapattársak témájában, lévén a Liverpool két meghatározó embere, Tommy Smith és Emlyn Hughes bevallottan gyűlölték egymást. Kettejük kapcsolata akkor romlott meg végleg, amikor Paisley elődje, Bill Shankly leváltotta Smith-t a csapatkapitányi pozícióból, és Hughes-nak adta a karszalagot. Paisley nem változtatott a döntésen, amikor menedzser lett.

„Emlynt jó néhány csapattársa nem szerette, Tommy Smith pedig tiszta szívből gyűlölte. Mindkettővel beszélnem kellett, amikor úgy tűnt, baj lesz, de igazából engem nem érdekelt, ha két játékosom nem bírta egymást – addig, ameddig ez nem mutatkozott meg a pályán is. A kölcsönös ellenszenvet sikerült az öltözőben tartanunk” – vélekedett.

Az egész eset felvet jó néhány nyitott kérdést. Az egyik az, hogy Emery mennyire tudja kordában tartani sztárjátékosai egóját. A jelek szerint az nem működött, hogy lazán tartja őket, a keménykedésnek pedig határt szabhat, ha a klub vezetősége „leszól”, hogy csak óvatosan a világ legdrágább labdarúgójával. Kérdés az is, sérült-e a kitűnő tréner tekintélye az öltözőn belül – vagy sérül-e, ha Neymar előjogokat kap.

„Már rég nem kellene ennek ügynek lennie, ehhez képest még mindig az. Az egyiküknek fel kell adnia a pozícióját a csapat érdekében. Ha egy Neymarhoz hasonló sztárigazolás érkezik, akkor véleményem szerint természetes, hogy ő szeretné elvégezni a kulcsfontosságú pontrúgásokat. Az ügy kulcsa Unai Emerynél van, akinek keményen a sarkára kellett volna állnia már a kezdeteknél, de ezt nem tette meg” – vélekedett Jonathan Johnson, az ESPN FC francia futballal és a PSG-vel foglalkozó, Párizsban élő szakírója.

Ami a két legnagyobb kérdés: sérült-e súlyosan az öltözői egység, és mi lesz Cavanival? A klikkesedés reális veszély, a PSG-ben tradicionálisan erős brazil kolónia van, jelenleg ezt a Thiago Silva, Lucas Moura, Marquinhos, Neymar, Dani Alves ötös jelenti. Neymar és Dani Alves ráadásul közeli barátok is.

Kivívta a tiszteletet: a PSG-öltöző egy része Cavanit támogatja (Fotó: AFP)
Kivívta a tiszteletet: a PSG-öltöző egy része Cavanit támogatja (Fotó: AFP)

Cavani ugyanakkor aligha állt volna bele egy ilyen konfliktusba, ha nincsenek támogatói – az El País szerint a PSG veteránjai (köztük több brazil is) inkább mögötte állnak, mert nem tetszik nekik a csapaton belüli erősorrend felborítása. A lap ráadásul úgy értesült, több PSG-játékost felháborított, hogy a Neymar- és Mbappé-átigazolás után a klub vezetősége többé-kevésbé nyíltan vevőt keresett rájuk, azt érezték, a főnökség egyszerű árucikként bánik velünk. Ez további öltözői elégedetlenséget szült.

Szintén nem segíti a békét és nyugalmat, hogy Thiago Silva csapatkapitányként jelezte, minden bizonnyal „tégla” van az öltözőben, aki kiszivárogtat információkat a médiának. Ez arra is utalhat, hogy a nyilvánosságra került értesülések egy része tényleg igaz. Thiago Silva ugyanakkor amondó volt, a következő tizenegyesnél már nem lesz gond, csapattársai elrendezték a nézeteltérést.

Afelől ne legyen kétségünk, hogy az ügy feláldozható figuráját Edinson Cavaninak hívják, szakmailag és üzletileg is. Hiába klasszis játékos, már betöltötte 30. életévét, vételára – állítólagos 64 millió euró, ami 2013-ban francia rekord volt – eltörpül Neymaré és Mbappéé mellett. Saját márkaként hatása elhanyagolható Neymaréhoz képest. A PSG nyilván nem szívesen tessékelné ki, ám ha nagyon elfajulnak a dolgok, Nasszer el-Helaifi klubelnök alighanem ehhez a módszerhez nyúl, vevőt keres Cavanira, ha az uruguayi nem unja meg hamarabb a kialakult helyzetet. A PSG Neymarban a potenciált kereste, egy olyan embert, aki a világ legjobb játékosává akar válni és reálisan nézve azzá is válhat – az ambíció mindkét félben igen erős, és mindkettő az elérhető legmagasabb pozícióra tör. Cavani nem más, mint egy egészen kitűnő csatár.

Egészen kitűnő csatár pedig alighanem még van a piacon.

SZAVAZÁS

Mi lesz a Neymar–Cavani konfliktus vége?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ha a huzavona esetleg Cavani távozásával végződik, az figyelmeztető jel és egyértelmű üzenet lehet viszont mindenkinek, aki Párizsba vágyik: a PSG mindent Neymarnak rendel alá. Ez el is tántoríthat játékosokat, akik nem szeretnének azzá válni, mint ami a brazil Lionel Messi mellett volt Barcelonában – másodhegedűsök. Ezt a szerepet nem mindenki vállalja fel.

A kisebb sérülése miatt a Montpellier elleni bajnoki mérkőzést kihagyó Neymar kedden már a csapattal tréningezett, és készen áll a Bayern München elleni bevetésre. Ez lesz a PSG első igazán nagy erőpróbája ebben az idényben, hiszen a csapat fokmérője inkább az európai elit, mint a francia bajnokság. Hogy kontinentális szinten sikeresek legyenek, ahhoz Neymarnak és Cavaninak a nézeteltérést félretéve együtt kell dolgoznia.

Ha nem, akkor a túl nagy egók még súlyos problémákat okozhatnak a PSG rengeteg katari pénzzel megtámogatott szuperprojektjének.

Akkor pedig alighanem senki sem lepődik meg, ha a Bayern München ellen a PSG tizenegyeshez jut, a labda mögé pedig nem Cavani, hanem Neymar áll oda.

A SZERDAI PROGRAM
BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
20.45:
FC Basel (svájci)–Benfica (portugál)
20.45:CSZKA Moszkva (orosz)–Manchester United (angol) (Tv:Film Mánia)
B-CSOPORT
20.45:
Paris Saint-Germain (francia)–Bayern München (német) (Tv:M4 Sport)
20.45:Anderlecht (belga)–Celtic (skót)
C-CSOPORT
18.00:
Qarabag (azeri)–AS Roma (olasz) (Tv:Sport1)
20.45:Atlético Madrid (spanyol)–Chelsea (angol) (Tv:Sport2)
D-CSOPORT
20.45:
Sporting CP (portugál)–FC Barcelona (spanyol) (Tv:Sport1)
20.45:Juventus (olasz)–Olympiakosz Pireusz (görög)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG 1 1 5–0 +5 3
2. Bayern München 1 1 3–0 +3 3
3. Anderlecht 1 1 0–3 –3 0
4. Celtic 1 1 0–5 –5 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik