Női kézi: fontos szerepet kapnak az NB I-ben a junior Eb-győztesek

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 09:00
Címkék
Három korosztályos Európa-bajnoki címmel a vitrinben készül az utolsó utánpótlás-eseményére, az U20-as világbajnokságra a junior női kézilabda-válogatott. A 2002-es és 2003-as generáció tagjai közül a legtöbben már a hazai élvonalban játszanak, és akad közöttük olyan is, aki meghatározó szerepet tölt be a csapatában. Arra pedig, hogy továbbra is jó úton jár a társaság, ékes bizonyíték a múlt heti, dánok elleni dupla siker Balatonbogláron.

A legsikeresebb női utánpótlás-válogatottak egyikének mondhatja magát a sportág történetében a mostani magyar juniorgeneráció. A lányok megnyerték az U16-os, az U17-es és U19-es Európa-bajnokságot is, a tavalyi U18-as vb pedig valószínűleg csak azért hiányzik a díszes sormintából, mert azt a tornát koronavírus-járvány miatt törölték. Hivatalos eseményen csak a két évvel ezelőtt tartott, bakui EYOF-on szenvedett vereséget az együttes; azon az úgymond „B” válogatott szerepelt, és még az is ezüstérmes lett.

„Nagyon büszkék vagyunk a lányokra, hogy ezt a gyönyörű szériát nagyobb problémák nélkül végig tudták csinálni, mert ez egyáltalán nem magától értetődő egy korosztályos válogatott esetében – kezdte ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző. – Kivételesen érett társaságról van szó, de közben persze folyamatosan keressük az új embereket, mert a válogatottnál sosem zárulhat be a kör. Fontos lesz, hogy a lányok miként állják meg a helyüket a következő években a felnőttmezőnyben. Egyelőre elégedett vagyok az NB I-es szereplésükkel, de még jó sok lépcsőfokot kell megmászniuk, amíg eljutnak oda, ahová szeretnénk.”

Ami az első osztályú szereplést illeti, valóban akadnak kiemelkedő teljesítmények: a vasasos Kajdon Blanka a kilenc meccsen lőtt 56 találatával a góllövőlista közvetlen élmezőnyébe tartozik, de nem maradt adós a villanásokkal Farkas Johanna (Dunaújváros) és Besszer Borbála (Alba Fehérvár) sem. Ugyanígy az élmezőnybe tartozik a váci kapus, Bukovszky Anna is, aki az ötödik legtöbb védéssel büszkélkedhet az NB I-es mezőnyben.

Kajdon Blanka a leggólerősebb juniorkorú játékos az élvonalban Fotó: Vasas Attila/Vasas SC
Kajdon Blanka a leggólerősebb juniorkorú játékos az élvonalban Fotó: Vasas Attila/Vasas SC

Kajdon Blanka a leggólerősebb juniorkorú játékos az élvonalban  •  Fotó: Vasas Attila/Vasas SC

Az összeszokottságból fakadó előnyét azonban elveszítette az alakulat: a múlt évvel szemben, amikor a keret jelentős része együtt készült Kiss vezetésével az élvonalbeli Boglári Akadémia-SZISE együttesében, az aktuális évadban már szinte minden élvonalbeli csapatban találunk junior Európa-bajnok játékost.

„Klasszikus válogatottá váltunk, sok helyről jönnek a lányok, így elsősorban az egyesületek munkájára támaszkodunk. Próbálunk minőségi programot szervezni az úgynevezett nemzetközi hetekre, közben pedig az európai kupákban nem szereplő élvonalbeli riválisokkal is megmérkőzünk. Fontos, hogy a csapat folyamatosan megkapja a szükséges ingereket.”

A sikerkorosztály a nyáron, vagyis a szezon végén a legutóbbi két Eb helyszínén, Celjében szerepelhet az U20-as világbajnokságon. Bár senki nem szeretné kimondani, alighanem mindenki tudja, milyen színű érem lesz a cél a harmadik szlovéniai túrán is.

„Hosszú az út még addig, a vírushelyzet még mindig mindenre befolyással van, azt sem tudjuk, hogy mi lesz egy vagy két hét múlva. Szeretnénk végigvinni az általunk kialakított programot, az egyesületekkel pedig természetesen napi kapcsolatban vagyunk, mert fontos, hogy mindenki játsszon a klubjában. Ha minden szépen összeáll, joggal bízhatunk benne, hogy szép nyarunk lesz.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik