utanpotlassport.hu 2018.07.29 21:03 Frissítve: 2018.07.29 21:16

Kajak-kenu: taroltak a magyarok az U23-as és ifjúsági világbajnokságon

Hihetetlenül jól sikerült a magyar kajak-kenu válogatott utolsó napja a plovdivi U23-as és ifjúsági világbajnokságon. A Makrai Csaba vezette alakulat öt elsőséget szerzett, s ezzel egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a viadalon. Csapatunk toronymagasan a legeredményesebb ország lett, s a legjobb női és férfi kajakos nemzetnek járó díjat is megkapta.

UP Info Mindkét női kajak egyes számban magyar aranyérem született a Plovdivban zajló U23-as és ifjúsági világbajnokságon. Ez azért is fantasztikus eredmény, mert ezt az olimpiai távot nevezik a nőknél a királykategóriának. Előbb az ifiknél nyert a még serdülő korú, mindössze 16 éves Rendessy Eszter úgy, hogy gyakorlatilag sima, rajt-cél győzelmet aratott.

„Az első 70 méter nagyon erős volt, kicsit visszavettem, majd 250-nél indulnom kellett, a végét már nagyon nem bírtam, csak próbáltam valahogy beevezni. Hátszél volt, azt kevésbé szeretem, de nagyon boldog vagyok, hogy így is győzni tudtam” – mondta a kajakktenusport.hu-nak Rendessy, aki a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is képviseli hazánkat októberben. A versenyző mellett a könnyekkel küzdő edzője, Beé-Samu Andrea is nyilatkozott a helyszínen:

Az U23-asok ugyanezen versenyében teljesen más volt a forgatókönyv; az új-zélandiak klasszisa, Aimee Fisher féltávnál még több mint egy hajóval vezetett, ekkor Takács Tamara a negyedik-ötödik helyen haladt, majd robbantott, s a végére Fishert is megelőzve világbajnok lett.

Takács Tamara a születésnapi vb-arannyal Forrás: kajakkenusport.hu

Takács Tamara a születésnapi vb-arannyal  •  Forrás: kajakkenusport.hu

„Próbáltam felidézni, hogy tavaly itt hogyan nyertem ugyanebben a számban felnőtt Európa-bajnokságot, és próbáltam úgy versenyezni most is – mondta a célba érés után a 22. születésnapját világbajnoki címmel ünneplő Takács Tamara. – Számítottam rá, hogy Fisher kamikázét megy majd az elején, és reméltem, hogy a végére el fog fogyni, a hajrámban pedig nagyon bíztam.”

Az 1000 méteren már világbajnoki aranyat szerző kajakos, Kós Benedek 500 egyesben lemásolta Takács produkcióját, féltávnál a harmadik helyen haladt úgy, hogy dán ellenfelének jókora előnye volt, de a magyar versenyző megindította a hajót, és fantasztikus hajrával második vb-címét is begyűjtötte Plovdivban az ifjúságiak között.

„Meg sem fordult a fejemben, hogy két egyes számban is nyerni tudok. Szerintem szerencsém volt azzal, hogy a két esélyes között indultam, velük mentem, és jobban bírtam a végét. Az országos bajnokságra valószínűleg még felkészülök, s aztán lesz időm lazítani” – összegzett Kós Benedek Bulgáriában.

Hozzá hasonlóan Biben Karina és Bakó Olga is megszerezte második aranyérmét vasárnap, ugyanis a kajak négyesben aratott győzelem után párosban is szenzációsan versenyezve több, mint egy hajóval nyert 500 méteren az ifik versenyében, ezzel megvédte vb-címét.

„Egész sima volt. Nekünk mindegy, milyen szél fúj, de a szembe szelet jobban szeretjük. Végül is meg tudtuk oldani a hátszelet, az időnk nagyon jó lett, boldogok vagyunk” – mondta Biben Karina.

„Most kicsit nyugodtabbak voltunk, mint tavaly, mert a lengyeleknél egy másik pár indult. Talán kicsit könnyebb mezőny volt, viszont az elsőt megnyerni a legnehezebb” – nyilatkozta Bakó Olga.

Az U23-as kajak párosok mezőnyében is magyar győzelem született; a Katrinecz Rita, Malcsiner Eszter kettős rendkívül magabiztosan, több mint egy másodperc előnnyel aratott diadalt.

Jutott egy bronzérem is a magyaroknak vasárnap. Nagy Bianka és Molnár Csenge ifi kenu páros végzett a harmadik helyen.

Negyedikként zárt az U23-asok között Noé Zsombor kajak egyesben és a Bragato Giada, Kisbán Zsófia kenu duó. A Lelovics Dávid, Némedi Konrád férfi kenu kettős pedig hetedik lett.

A négyesek közül a férfi kajakos egységeknél az Opavszky, Grivalszki, Szendy, Pálfi ifi hajó a hetedik, a Nádas, Koleszár, Németh, Gecse U23-as kvartett az ötödik, a Horváth, Zombori, Kocsis, Besenyei ifi kenu négyes pedig ugyancsak az ötödik helyen végzett.

A magyar válogatott egészen elképesztő teljesítményt nyújtva, tíz arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyert a világbajnokságon, ezzel toronymagasan a legeredményesebb nemzet lett, valamint a legjobb női és férfi kajakos nemzetnek járó díjat is megkapta.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.