nemzetisport.hu 2016.08.14 01:34 Frissítve: 2016.08.14 01:34

„Egy halász tanított meg úszni” – Eric, az angolna nehéz utat járt be

Ki ne emlékezne „Eric, az angolnára”, azaz Eric Moussambanira. Az egyenlítői-guineai úszó a Sydneyben rendezett olimpiai játékokon, a 100 méteres gyorsúszás során majdnem elsüllyedt, de 1:52.72-es eredménnyel sikeresen teljesítette a távot. Most utánajártunk, hogy mi lett vele a 2000-es olimpia után.

 

Eric Moussambani jelenleg az egyenlítői-guineai úszócsapat edzője (Fotó: lemonde.fr)

A szabad kártyát azért vezették be, hogy a fejlődő országok is eljussanak az olimpiára annak ellenére, hogy a sportolói nem teljesítik a kvalifikációhoz szükséges minimumot. Így került Sydneybe az egyenlítő-guineai Eric Moussambani is, aki a 100 méteres gyorsúszást úgy kapálózta végig, hogy a világ egyik fele röhögött rajta, a másik meg aggódott, nehogy belefulladjon a vízbe.

Az „Eric, az angolna” néven elhíresült olimpikon – aki becenevét a The Times újságírójától, Craig Lordtól kapta, miután a rövid szám legjobbjai több mint kétszer gyorsabbak voltak nála – 1:52.72 perc alatt csapott a célba, ami hét másodperccel volt gyengébb Ian Thorpe 200-on úszott idejénél…

Moussambani sorsa teljesen megváltozott az olimpiát követően, hazájában ünnepelt hős lett, sorra hívták különböző műsorokba, rengeteg interjút adott, vagyis fenekestül felfordult az élete. Az egyenlítői-guineai úszó elárulta, riválisaival ellentétben neki nem adatottak meg a megfelelő körülmények az olimpiára való felkészüléshez.

„Nem volt uszodánk, edzeni csak egy privát hotel medencéjében tudtam, ami mindössze húsz méter hosszú volt. Ötven méteres medencét az olimpiáig nem is láttam. Egyedül edzettem, ráadásul nem volt semmilyen tapasztalatom. A medence csupán egy órán keresztül volt szabad, így csak három órát edzhettem egy héten, azon kívül különböző folyókban és a tengerben gyakoroltam. Egy halász mutatta meg nekem, hogyan használjam a karjaimat és a lábaimat. Nem volt benne semmi profizmus” – árulta el Moussambani, aki nyolc hónappal az olimpia előtt még úszni sem tudott.

És hogy mit csinál manapság a jelenleg 38 esztendős korábbi olimpikon? 2012 óta az egyenlítői-guineai úszócsapat edzője. Neki köszönhetően az afrikai ország immáron két 50 méteres medencével is rendelkezik, így versenyzői a korábbinál jobb körülmények között készülhetnek és fejlődhetnek. A 2016-os olimpiai játékokra nem tudtak kijutni, de nem adják fel, és Moussambani segítségével igyekeznek olyan eredményt elérni, amely mesterüknek a megfelelő háttér hiánya miatt nem sikerült.

„Próbálok segíteni azoknak a fiataloknak, akik jó úszóvá szeretnének válni. Bátorítom őket az úszásra és a sport szeretetére” – mondta Moussambani.

 

2021.01.07 22:07:47

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszóelnök óvatosabb az olimpiát illetően, de a válogatottak a járvàny ellenére megkapnak minden támogatást.

2021.01.07 20:13:08

Úszás MALONYAI PÉTER 

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb szakembereket és valamennyi érdekelt intézményt csatasorba tudta állítani.

2020.12.24 08:28:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

Viszonozni akarják azt a törődést és figyelmet, amelyet ők kaptak a kórházban 32 évvel ezelőtt.

2020.12.19 21:57:31

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bocsánatot kérni, beismerni nem a gyengeség, hanem az erő jele. Ezért is régi vágyam egy sorozat indítása, amelyben a magyar sport emblematikus alakjai beszélnének arról, amit nem mondhatnak el senkinek, elmondják hát mindenkinek.

2020.12.12 21:07:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban a kapitánynak jóval rövidebb mondatot kell majd ismételgetnie.