Tokió 2020: íme, a már „bejáratott” sportágak új versenyszámai?

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 20:38
null
Elkezdődött az olimpia! (Fotó: Tumbász Hédi)
Vízilabda egy, vívás kettő, öttusa három, gördeszkázás négy, hullámlovaglás öt... Na, ott még nem tartunk, hogy az olimpiák előtti magyar aranyérem-kiszámoló így módosuljon, de az tény, hogy a tokiói játékokon új sportágak és a régiek új szakágai is bemutatkoznak. Sorozatunkban ezekkel ismerkedhetnek meg, a hatodik, utolsó részben a már „bejáratott” sportágak új versenyszámai kerülnek sorra.

 

Az vitathatatlan, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hallgat az idők szavára, vagy legalábbis arra, amit jobbára hetven és a halál közötti sportdiplomaták az idők szavának gondolnak egzotikus városok ötcsillagos szállodáinak konferenciatermeiben. Ezzel együtt azzal senki sem vádolhatja a NOB-ot, hogy ne próbálnák meg korszerűbbé és fiatalosabbá tenni az ötkarikás mozgalmat – persze aki valaha látott egyetlen kimutatást is az olimpiai közvetítések nézőinek kor- és nembéli eloszlásáról, az könnyen beláthatja, hogy a derék sportvezetőknek nincs más választásuk, amennyiben még sokáig ötcsillagos szállodákban tervezik élni az életük jelentős részét. Jelenleg az olimpia az öreg férfiakat vonzza a legjobban, így aztán a fiatalok és a nők felé kell nyitni – azzal se mondunk újat, hogy az ötkarikás sportágak listáját is eme szent cél mentén alakítgatják.

Ami a fiatalokat illeti, esett már szó a falmászástól a gördeszkán át a hullámlovaglásig a programba emelt új sportágakról, amelyek mellett – mint mindjárt látni fogjuk – régi sportágak vadonatújnak számító, modern szakágai is műsorra kerültek Tokióban. A női nézők érdeklődésének növelése (na meg a nemek közötti egyenlőtlenség csökkentése) érdekében pedig számtalan kibővített női illetve vegyes versenyszám mutatkozik be 2021-ben, néhány esetben pedig az egyes sportágak maguk lobbizták ki a bővítést. De lássuk sorjában, hogy az egészében újnak mondható baseball/softball, a hullámlovaglás, a gördeszka, a karate és a falmászás mellett mely sportágak versenyszámai kerültek be a tokiói programba!

ASZTALITENISZ

A pingpongosok az egyes- és csapatversenyek mellé most először vegyes párosban is küzdhetnek az aranyéremért (soraikban a magyar Szudi Ádám, Pergel Szandra kettőssel), ami legfeljebb addig hangzik korszakalkotóan modern megfejtésnek, míg hozzá nem tesszük, hogy a sportági világbajnokságokon 1926 óta rendezik meg ezt a számot. A fáziskésésről csak annyit, hogy ugyanabban az évben, 1928-ban, mikor a második vb-n Mechlovits Zoltán és Mednyánszky Mária elhódították az elsőséget, az olimpián még Mező Ferenc ötkarikás aranyát ünnepelhettük – a művészeti versenyek „epikus művek” kategóriájában...

ATLÉTIKA

Az atléták is vegyes versenyszámmal gazdagodtak, de ezt kevésbé lehet tradicionálisnak nevezni: a 4x400 méteres vegyes váltót csak a 2017-es világbajnokságon rendezték meg először. Cserébe legalább izgalmasnak ígérkezik, az ugyanis nincs megkötve, hogy a két-két férfi és női versenyző milyen sorrendben fusson, vagyis bőven van lehetőség a taktikázásra.

CSELGÁNCS

Az utóbbi tíz év világversenyein már visszatérő vendég a résztvevők által az elején mérsékelten, azóta viszont fokozatosan egyre inkább komolyan vett csapatverseny, amely idén Tokióban is bemutatkozik. A részt vevő országokat épp úgy párokba sorsolják, mint az egyéni indulókat, majd a csapatonként hat-hat súlycsoport (férfi 73kg, 90kg és +90kg; női 57kg, 70kg és +70kg) versenyzői páronként megmérkőznek, és a több győzelmet számláló ország jut tovább. (3:3-as döntetlennél egy kisorsolt súlycsoport versenyzői aranypontig küzdve döntenek a győztes kilétéről.) A magyarok ugyanakkor hiába képviseltetik magukat hét dzsudokával Tokióban, a súlycsoportbéli eloszlás nem optimális, így a mieink nem vesznek részt a csapatversenyben.

EVEZÉS

Az evezősök huszonöt évig változatlan program szerint versenyeztek, ám Tokióban a férfi könnyűsúlyú, kormányos nélküli négyesek rajongóinak csalódás lesz az osztályrésze, helyettük ugyanis a nők hasonló hajói szállhatnak vízre. Mielőtt bárki igazságtalanságot kiáltana: ezzel a változtatással értünk el oda, hogy mindkét nem képviselői hét-hét számban szerezhetnek aranyérmet.

ÍJÁSZAT

Az íjászok az eddigi nemenként két-két aranyérem (egyéni és csapat) mellett immár a vegyes csapatversenyben is küzdhetnek: itt egy-egy férfi és női versenyző közösen alkot egy csapatot.

KAJAK-KENU

A kajakosoknál jelentős átrendeződés (vagy inkább kiegyenlítődés) történt a női nem javára. A síkvízi szakágban a női kenu egyesek 200 méteres és a párosok 500 méteres versenye került a programba (Horányi Dóra és Takács Kincső, illetve a Takács, Balla Virág duó örömére), míg a férfi kajak párosok és a kenu egyesek 200 méteres versenyszáma kihullott a rostán – mindkettő összesen két ötkarikás ciklust élt meg. Cserébe immár a kajak négyesek 500 méteres versenyében is osztanak aranyérmet. A szlalomosoknál a női kenu egyes váltja a férfi kenu párost.

KERÉKPÁR

A pályakerékpárosok 13 év után ismét versenyezhetnek madison szakágban: ez az egyik legizgalmasabb versenyszám, úgyhogy inkább kizsűrizni volt tévedés annak idején. Madisonban kétfős csapatok tekernek a férfiaknál 50, a nőknél 30 kilométert, úgy, hogy egyszerre csak egyikük versenyez, a másik csak pihenésképpen teker mögötte, ellenben annyiszor és akkor cserélhetnek, ahányszor és amikor csak akarnak. A 200 illetve 120 kör során ráadásul minden tizedik kör részhajrával zárul, ahol külön pontokat lehet szerezni.

A 2008 óta ötkarikás résztvevő BMX-esek is gazdagodtak egy új versenyszámmal: ha már a gördeszkások kedvéért amúgy is megépítették a park versenyszám ívelt falú, púpokkal ékesített betonteknőjét, akkor a bringások is bemutatják ott a maguk trükkjeit.

KOSÁRLABDA

A kosarasoknál a 3x3-as szakággal bővült a program, amely persze szinte teljesen önálló sportág: egyetlen palánkra játsszák háromfős csapatok, egy- és kétpontos kosarakat lehet szerezni, és az egyik fél 21 szerzett pontjáig vagy tíz percig tart – valamint egy vastagabb, illetve egy láthatatlanul vékony hajszál híján a magyar férfi- és női válogatott is kijutott Tokióba ebben a szakágban. Utóbbi társaság a debreceni kvalifikációs torna döntőjének utolsó másodpercében kapta a mindent eldöntő kosarat.

ÖKÖLVÍVÁS

Itt is régi adósságot törleszt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az eddigi 10 férfi és 3 női súlycsoportból 8:5-re módosul az arány a korábbi súlyhatárok megváltoztatásával (a férfiaknál elvérzett a valaha Gedó György személyében magyar olimpiai bajnokot is adó kislégsúly és az 1904 óta csak egy olimpiát mulasztó, Kovács Kokó féle harmatsúly is), ami főleg ahhoz képest nagy lépés, hogy a hölgyek 2012-ben mutatkoztak be egyáltalán a játékokon, míg nem olyan rég, 2000-ben még 12 súlycsoportban avattak bajnokot a férfiaknál.

SPORTLÖVÉSZET

A lövők ugyanúgy 15 versenyszámban mérkőznek meg, mint korábban, ám mégis ég és föld a különbség. Az egyaránt kizárólag férfiaknak kiírt dupla trap, a sportpuskások 50 méteres fekvő száma és az 50 méteres szabadpisztoly is ment a levesbe, helyettük a légpuskásoknak, a légpisztolyosoknak, valamint trapban is vegyescsapat-versenyt rendeznek – a légpuskásoknál Péni István és Mészáros Eszter részvételével.

TRIATLON

Most el fognak csodálkozni: a triatlonosok olimpiai programja is a vegyescsapat-versennyel szélesedett. A csapatonként két-két férfi és női versenyző váltórendszerben teszi meg az egyéni táv fejenként egyötödét, vagyis 300 m úszás, 8 km kerékpározás és 2 km futás vár az indulókra, köztük a Bicsák Bence, Tóth Tamás, Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia magyar kvartettre.

ÚSZÁS

Nemhiába az úszás az olimpiai üzlet egyik húzó sportága: 1992 és 2008 után ismét növelték a versenyszámok mennyiségét, ezúttal hárommal, immár 37-re. Nagy megfejtésre nem kell gondolni, hiszen két leghosszabb távot, az eddig csak nőknek kiírt 800 és a csak férfiakat felvonultató 1500 métert kerekítették ki mindkét nem számára – ahogyan az a világbajnokságokon már 2001 óta megszokott. (A mieink közül Kalmár Ákos, illetve Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktória élhet az új lehetőséggel.) Aki pedig idáig jutott az olvasásban, az már aligha lepődik meg, hogy a harmadik új szám az itt éppen 4x100 méteres mix vegyesváltónak keresztelt vegyescsapat-verseny, csapatonként két-két, különböző úszásnemben induló férfi és női taggal.

VÍVÁS

A vívóknak csúf szégyenfoltot sikerült eltüntetniük Tokióra: végre megszűnt az okkal megvetett rotációs rendszer, amelynek keretében a két nem és három fegyvernem csapatversenyei közül négyévente két-két másik maradt ki a programból, legutóbb, Rióban a férfi kard- és a női tőrcsapat. Miután a legutóbbi kvázi teljes olimpián, 2004-ben, Athénban a nőknek még csak párbajtőrben rendeztek csapatversenyt, most fordul elő először, hogy egyéniben és csapatban is mindkét nem mindhárom fegyvernemében osztanak aranyérmet – a magyar csapatok férfi és női kardban és női tőrben próbálnak szerencsét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik