Nemzetisport.hu 2013.03.18 00:47 Frissítve: 2015.02.21 01:56

Tenisz: Del Potro fennakadt Nadalon, újabb tornát nyert a spanyol

Az ötödik helyen kiemelt spanyol Rafael Nadal nyerte meg az Indian Wells-i ATP-torna férfi egyesét, miután a fináléban három szettben, valamint két és fél órás küzdelemben jobbnak bizonyult a hetedik helyen rangsorolt argentin Juan Martín del Potrónál. Az Andy Murrayt, majd Novak Djokovicsot búcsúztató dél-amerikai 6:4, 2:0-ra vezetett, de aztán vérszagot kapott a spanyol, és fordított. Sérüléséből visszatérve Nadal zsinórban negyedszer jutott döntőbe, és megszakítás nélkül harmadszor nyert.

A második szett közepén amihez Nadal nyúlt, arannyá változott (Fotó: Reuters)
Nadal szervajátékával indult a mérkőzés, majd a spanyol jutott 1:0-s vezetéshez, hogy utána rögtön óriási csatát vívjon Del Potro első adogatásánál, és bebrékelje ellenfelét. Egy pályafutása csúcsán lévő Nadalnak innen alighanem már csak ujjgyakorlat lett volna a szett – talán a meccs is –, ezúttal azonban más történt. Hiába volt argentin szépítés után 3:1-es előnyben is a spanyol, elveszítette a fonalat, és 6:4-re az első szettet is.

Ráadásul a második sem indult túl jól számára: Del Potro brékkel kezdett, majd hozta az adogatását. Aligha tettek akkor sokan sokat a nehézkesen mozgó, szokott dinamikájától messze elmaradó Nadalra, aki túlmozgásáról, és az abból fakadó nyerő ütéseiről volt ismert. Aztán az argentin 3:1-es előnyénél történt valami végzetes. Legalábbis Del Potro számára. Egyszerűen elkezdett rontani, hibázni, bizonytalankodni, a rutinos Nadal pedig megérezte a vérszagot, és ragadozó módjára azonnal lecsapott. Zsinórban nyert öt gémet, benne két brékkel, és kiegyenlítette a szetthátrányát.

Jöhetett a döntő játszma, amelynek első szervajátéka azonnal öldöklő csatát hozott. Del Potro adogatott és nyert, de vért izzadva, hiszen Nadalnak több labdája volt a brékhez. A spanyolt nem zökkentette ki a játékából a kezdet, nemcsak a szíve, hanem a lába is vitte előre, ütéseiben félelmetes erő volt. Sőt, a végére már a gyilkos ösztöne is megmutatkozott, az argentin kénytelen volt megbarátkozni az áldozati bárány hálátlan szerepével. Del Potro hiába próbálkozott bármivel, a visszájára sült el, labdái rendre úgy jöttek vissza a túloldalról, mintha a falnak ütötte volna azokat. A nullra megnyert szervajáték után három bréklabdához jutott a spanyol, amellyel befejezhette volna a mérkőzést, Del Potro azonban hárította a veszélyt. Ami nem jött össze Nadalnak brékkel, sikerült adogatásból!

A sérüléséből visszatérő spanyol klasszis újabb üzenetet küldött a legnagyobb riválisainak: itt vagyok, visszatértem! Idén a negyedik tornán indult, előbb még csak a döntőbe verekedte magát, utána viszont már a harmadik tornáját nyeri meg zsinórban. Idei mérlegét 18/1-re módosította. Nadal a soron következő, miami ATP-tornát kihagyja, pihenteti a térdét.

ATP 1000-ES TORNA, INDIAN WELLS (4 330 625 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 5.)–Del Potro (argentin, 7.) 4:6, 6:3, 6:4

2021.01.06 20:59:22

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »Földrengésre vagy terrorista cselekményre van biztosításunk, de vírusra nincs. Így aztán az a pénz megy a kukába.« Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a koedukált tenisztornák számának jelentős növekedését jósolják.

2020.12.28 20:11:34

Tenisz KLEIN RON

A második világháború óta először maradt el a wimbledoni torna – mégis láttunk idén teniszcsodákat.

2020.12.22 19:37:14

Tenisz KLEIN RON

„ Ő is szeret szórakozni, focizni, élvezni az életet. Csak kicsit csendesebb, mint én.”

2020.12.18 12:25:58

Tenisz GYŐRI FERENC

Manacorban minden feltétel adott a fejlődéséhez, Valkusz Máté mindezt a saját bőrén tapasztalta.

2020.12.11 11:33:06

Tenisz KLEIN RON

Ha elkalandozott Rafa figyelme az edzésen, Toni hozzávágta azt, ami a keze ügyébe került.